Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската студентска карта ще бъде като дигитална студентска книжка

| обновено на 05.04.21 в 09:27


Европейската комисия присъди на Бургаския свободен университет "Еразъм" хартата за висше образование. Тя е за периода 2021-2027 година. Учебното заведение има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм+", а новото ѝ мобилно приложение е в помощ на всички студентите. През септември тази година предстои финализирането и на инициативата за европейска студентска карта. Очаква се тя да стартира през следващата 2022 г. Възможността, която дава е за мобилност и онлайн обучение в държави от Европейския съюз, както и да се използва мобилното приложение на „Еразъм +“, обясни проф.Милен Балтов, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество в Бургаския свободен университет (БСУ):


"Приветстваме въвеждането на европейската студентска карта, тя все още не е факт. За разлика от обичайната международна студентска карта, ще включва резултатите от проведени изпити, натрупани кредити и периоди на обучение в различните държани. Едновременно и в дигитален вариант, тя ще представлява и студентската книжка, в която се отразяват оценките. В момента чуждестранните студенти по програма "Еразъм" са осем. Очакваме още няколко. Ние сме обнадеждени, защото ограниченията заради пандемията от КОВИД не спряха процеса на обмен. Другият позитивен момент е, че се мисли на ниво от програма "Еразъм" към по-гъвкави форми, при които може да се съчетае процес на присъствено обучение в партньорския университет, с период, в който ако студентът не може да присъства би могъл да продължи да  се обучава онлайн. Имаме и наши студенти, които се обучават в чужбина -  Полша, Германия, Нидерландия, както и входяща мобилност, която е свързана със студенти от Словакия, Румъния. По-важното е, че динамиката се запазва. Студентите се обучават по един семестър, за разлика от предходни периоди, в които студентите се обучаваха и цяла година. Сега имаме нов подход, затова е един семестър. Благодарение на гъвкавостта и възможността в периодите на обучение то да е присъствено в чуждестранния университет,  но в други периодите нашите студенти или чуждестранните да се обучават онлайн, се надяваме да нарасне допълнително интереса, както и допълнително и броя на студентите, които ще реализират такива мобилности."

Самата програма Еразъм вече е с удвоен бюджет от 26 милиарда евро. Бургаският свободен университет има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм +", посочи ректорът на БСУ професор Галя Хистозова:

"Обучението е 1 семестър, обикновено е на английски език. Например ако е в Германия, то може да бъде и на немски език. Слушат няколко дисциплини, полагат изпити, когато се върнат ние признаваме тези изпити. Тази мобилност по "Еразъм" е абсолютно регламентирана и много точна. Тази година Европейската комисия присъди на БСУ "Еразъм" харта, която е в период на действие 2021-2027 година. Тя осигурява общите условия, а от максималните 100 точки, ние получихме 100. БСУ е един от първите университети, който има "Еразъм" харта от самото създаване на програмата в България. По програмата "Еразъм" освен мобилности на преподаватели и студенти, в момента работим по 13 проекта, по стратегически партньорства. Някои от проектите са  Работим в партньорство с десетки университети, с някои от тях по трети, пети проект, което означава, че вече сме се доказали като коректни партньори. Срещите ни се осъществяват заради пандемията и ограничението онлайн - семинари, конференции, кръгли маси. Не можем за съжаление на този етап да се пътува, става дума и за преподавателите и за студентите. Въпросът е да не се губи в никакъв случай набраната скорост, да работим на пълни обороти, защото няма нищо по-смислено от това да вършиш нещо образователно или научно в тази ситуация, в която си ограничен да бъдеш на едно място." 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Официалното откриване ще се състои на 26 април от 18.00 часа в зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00