Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейската студентска карта ще бъде като дигитална студентска книжка

| обновено на 05.04.21 в 09:27


Европейската комисия присъди на Бургаския свободен университет "Еразъм" хартата за висше образование. Тя е за периода 2021-2027 година. Учебното заведение има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм+", а новото ѝ мобилно приложение е в помощ на всички студентите. През септември тази година предстои финализирането и на инициативата за европейска студентска карта. Очаква се тя да стартира през следващата 2022 г. Възможността, която дава е за мобилност и онлайн обучение в държави от Европейския съюз, както и да се използва мобилното приложение на „Еразъм +“, обясни проф.Милен Балтов, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество в Бургаския свободен университет (БСУ):


"Приветстваме въвеждането на европейската студентска карта, тя все още не е факт. За разлика от обичайната международна студентска карта, ще включва резултатите от проведени изпити, натрупани кредити и периоди на обучение в различните държани. Едновременно и в дигитален вариант, тя ще представлява и студентската книжка, в която се отразяват оценките. В момента чуждестранните студенти по програма "Еразъм" са осем. Очакваме още няколко. Ние сме обнадеждени, защото ограниченията заради пандемията от КОВИД не спряха процеса на обмен. Другият позитивен момент е, че се мисли на ниво от програма "Еразъм" към по-гъвкави форми, при които може да се съчетае процес на присъствено обучение в партньорския университет, с период, в който ако студентът не може да присъства би могъл да продължи да  се обучава онлайн. Имаме и наши студенти, които се обучават в чужбина -  Полша, Германия, Нидерландия, както и входяща мобилност, която е свързана със студенти от Словакия, Румъния. По-важното е, че динамиката се запазва. Студентите се обучават по един семестър, за разлика от предходни периоди, в които студентите се обучаваха и цяла година. Сега имаме нов подход, затова е един семестър. Благодарение на гъвкавостта и възможността в периодите на обучение то да е присъствено в чуждестранния университет,  но в други периодите нашите студенти или чуждестранните да се обучават онлайн, се надяваме да нарасне допълнително интереса, както и допълнително и броя на студентите, които ще реализират такива мобилности."

Самата програма Еразъм вече е с удвоен бюджет от 26 милиарда евро. Бургаският свободен университет има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм +", посочи ректорът на БСУ професор Галя Хистозова:

"Обучението е 1 семестър, обикновено е на английски език. Например ако е в Германия, то може да бъде и на немски език. Слушат няколко дисциплини, полагат изпити, когато се върнат ние признаваме тези изпити. Тази мобилност по "Еразъм" е абсолютно регламентирана и много точна. Тази година Европейската комисия присъди на БСУ "Еразъм" харта, която е в период на действие 2021-2027 година. Тя осигурява общите условия, а от максималните 100 точки, ние получихме 100. БСУ е един от първите университети, който има "Еразъм" харта от самото създаване на програмата в България. По програмата "Еразъм" освен мобилности на преподаватели и студенти, в момента работим по 13 проекта, по стратегически партньорства. Някои от проектите са  Работим в партньорство с десетки университети, с някои от тях по трети, пети проект, което означава, че вече сме се доказали като коректни партньори. Срещите ни се осъществяват заради пандемията и ограничението онлайн - семинари, конференции, кръгли маси. Не можем за съжаление на този етап да се пътува, става дума и за преподавателите и за студентите. Въпросът е да не се губи в никакъв случай набраната скорост, да работим на пълни обороти, защото няма нищо по-смислено от това да вършиш нещо образователно или научно в тази ситуация, в която си ограничен да бъдеш на едно място." 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филм за 50-годишнината на Английската гимназия в Бургас

Филм, посветен на историята на бургаската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъде представен днес. Поводът е половинвековния юбилей на училището. Прожекцията ще е днес от 17 ч. в Културен дом на Нефтохимика.  Филмът става възможен благодарение на екип от хора, които събират историята на английската гимназия, разказва директорът..

публикувано на 16.04.21 в 15:03

АЕГ „Гео Милев“ разказва историята си с филм днес

С прожекция на филм, посветен на историята на АЕГ „Гео Милев“ продължават събитията по повод половинвековния юбилей на бургаската гимназия. Тя  ще се състои на днес от 17 ч. в Културен дом- НХК. „Няма бъдеще без история, затова избрахме да съберем във филм паметта на гимназията“, разказва директорът на училището Жаклин Нейчева. „Вярвам, че..

публикувано на 16.04.21 в 08:25

Бургаската регионална туристическа камара и академичната общност със съвместна дейност в подготовката на студентите

Доцент д-р Веселина Атанасова е ръководител на катедра  „Маркетинг и Туризъм“ към Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Преподавателският й опит е свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини. Маркетинг в туризма и съвременните маркетингови концепции  са във фокуса на нейните научни интереси.   Евелина Пулева е член на..

публикувано на 15.04.21 в 16:30

Усилени ремонтни дейности в класните стаи на Немската гимназия в Бургас

Усилени ремонтни дейности вървят в класните стаи на Немската гимназия в Бургас. Те са свързани с отделянето на Английската гимназия в ж.к. „Изгрев“ в началото на настоящата учебна година и самостоятелното ползване на сградата в ж.к. „Зорница“ от НЕГ „Гьоте“. „Общо 14 класни стаи в училището ще бъдат разширени и напълно обновени. Това ще осигури..

публикувано на 14.04.21 в 10:47

Рекорден брой участници в литературния конкурс на център "Алеф"

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това пролича от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”...

публикувано на 13.04.21 в 12:36
Архив

Ученици и учители доволни от връщането в клас

При строги мерки за безопасност учениците от начален курс, от седми, осми и десети клас се завърнаха в класните стаи. Мнозинството от децата и преподавателите приветстват възстановяването на присъствените учебни занятия.   Учениците са доволни, че отново са в клас: „…Присъствено е много по-добре, защото имаме..

публикувано на 12.04.21 в 14:03

Започна обновяването на площадките в 10 детски заведения

Започнаха строителните дейности в първите 10 бургаски детски заведения, одобрени по общинска програма за цялостно обновяване на дворните пространства. Кметът Димитър Николов проследи началото на строителните работи в ДГ „Звездица“. Дворът й ще бъде цялостно реновиран с нова градинка, нови плочки и бордюри около нея, паркова мебел и ново осветление...

публикувано на 12.04.21 в 13:02