Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преференциите не донесоха промени при вота в Бургас

Снимка: БНР

Изборите вече отшумяват, макар страстите около тях да продължават да горят. По традиция, повечето от участниците са печеливши, но едни са по-печеливши от другите. Какво показват числата?

ГЕРБ се оказаха победители, макар победата да е малко пирова. Включително и в Бургас. В последния момент социалистите им отмъкнаха един мандат и в Народното събрание ще влязат четирима депутати. С около 25 000 гласа по-малко събира партията, в сравнение с изборите преди 4 години и вкарват двама депутати по-малко. Това са водачът на листата Любен Дилов – син, Ивелина Василева, бившият заместник – регионален министър Деница Николова и Димитър Бойчев. 32 гласа не достигнаха на бившия заместник – министър на енергетиката Жечо Станков да пренареди листата и да измести Бойчев. Над 3 050 души са гласували преференциално за Станков.

„Има такъв народ“ вкарват трима депутати. Ако няма различно решение на партията им, която е обвита в тайнственост и мистерия, трябва да влязат сценаристът Ивайло Вълчев, както и Димитър Гърдев и Александър Марков.

В БСП пренареждане се получи и Тодор Байчев успя да измести вторият в листата Юлия Йоргова. Почти 2 000 души са предпочели политика от Карнобат, но за социалистите това няма значение, защото вкарват трима депутати в парламента. БСП са губещи в Бургас – един народен представител по-малко и близо 20 000 гласа надолу, спрямо предходните избори.

ДПС запази двата си мандата, а в новия парламент влиза отново Севим Али, както и председателят на общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. Отливът при тях е около 2 000 гласа.

От новите политически играчи: Демократична България ще вкара един народен представител, въпреки че имаше вариант за втори, но накрая мандатът отиде при ДПС. Ивайло Мирчев влиза като водач на листа, но Мирчев е избран и от София. Затова Димитър Найденов, като втори, ще стане народен представител. Близо 1 900 души са гласували за него преференциално. В общинския съвет, на мястото на Найденов, трябва да влезе Радостина Ценова от БФ Биоразнобразие.

Коалицията с най-трудното за превеждане на английски име „Изправи се! Мутри вън“ вкарва водача си Живко Табаков. На негово място, в общинския съвет, трябва да влезе Мария Маркова, управителят на Културния дом на Нефтохимика.

И докато в последните партии няма изненади в преференциите, такива има при тези, които не влязоха. Ангел Исаев отново успя да пренареди листата. Бившият депутат от ДПС, който сега беше 28-ми в листата на НФСБ и Воля, е събрал 786 преференции и скача на второ място, веднага след Валери Симеонов. Именно заради подобен вот, той беше изключен от предишната си партия.

Лидерът на Средна европейска класа Георги Манев пък успя да отвее дори водача Ангел Джамбазки. Ако ВМРО вкарваха депутат, това щеше да е именно Манев. Той събира 3012 преференции, а евродепутатът, дори с тези на водач, е с 2861. Но Странджа и Брюксел не можаха да стигнат София и Манев остава в местната политика.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на новоизбрания..

публикувано на 13.04.21 в 09:29

ЦИК обяви имената на всички депутати

Централната избирателна комисия  обнародваи имената на всички депутати за 45-ото Народно събрание след като  кандидатите, избрани от повече от един район,  обявиха  окончателно  от кой предпочетен район ще влязат. 2-и МИР - Бургас (14 мандата) ГЕРБ-СДС Любен  Дилов, Ивелина  Василева, Деница Николова, Димитър Бойчев Има такъв народ Ивайло Вълчев,..

публикувано на 11.04.21 в 12:06
адвокат Михаил Хаджиянев

Адвокат Михаил Хаджиянев: Допълнително обучение на членовете на СИК или опростяване на протоколите

Основният проблем при гласуването в чужбина е, че в две от страните, където сънародниците ни имат най-голямо желание да гласуват – Великобритания и Турция, има ограничение на броя на секциите. Това каза в ефира на БНР Бургас адвокат Михаил Хаджиянев, експерт в изборното законодателство . Той припомня, че страните извън ЕС имат право..

публикувано на 10.04.21 в 10:46

Табаков: Има хоризонт за бъдещо правителство

Много важно е да се намери диалог във всички формации, коментира в студиото на БНР – Бургас Живко Табаков. Той и Драгомир Ошавков бяха избрани от листата на  „Изправи се! Мутри вън“ от бургаския избирателен район. Има хоризонт за бъдещо правителство, добави Табаков. Като едно от важните неща по които трябва да се работи в новия парламент, той..

публикувано на 09.04.21 в 16:44

Митко Иванов: Това бяха изборите с най-много изненади

Това бяха изборите, които донесоха най-много изненади. Това коментира пред БНР – Бургас общественикът Митко Иванов. Много неща на тях се случиха за първи път, каза той и добави: „ Партия, на която 1% не ѝ достигна да влезе в парламента, има лидер, който е следствен и не се намира в България. Това, само по себе си, е феномен. Мисля, че..

публикувано на 09.04.21 в 13:40

ЦИК обяви разпределението на мандатите в новия парламент

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото 45-то  Народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. Гласувалите на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС са 26,18%...

публикувано на 09.04.21 в 08:23
Драгомир Ошавков

Почти сигурно: Табаков взима мандат от БСП, вкарва още един депутат

Почти сигурно е, че коалицията „Изправи се! Мутри вън“ ще има двама народни представители от Бургас. Днес се очаква ЦИК да публикува официалните данни, но, досегашните, сочат именно това. Това е една аномалия, която се случва при регионалното разпределение на мандатите, поясни за БНР-Бургас социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов...

публикувано на 08.04.21 в 14:28