Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

Снимка: БГНЕС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес.
  • ГЕРБ/СДС - 26,18%
  • "Има такъв народ" - 17,66%
  • БСП за България – 15,01%
  • ДПС - 10,49%
  • Демократична България - 9,45%
  • "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72%

Под чертата от 4% остава ВМРО с резултат от 3,64%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,95%.

Партия "Възраждане" е с 2,45% , Воля - НФСБ - 2,37%, "Републиканци за България" - 1,31%", Движение на непартийните кандидати - 0,53%, "Атака" - 0,49%. Партия АБВ - 0,46%

55 237 души са заявили, че не подкрепят никого.

От вота в чужбина най-много гласове печелят "Има такъв народ" (30,75%) и ДБ (17,56%), следвани от ДПС (13,17%). ГЕРБ и БСП получават съответно 8,7 и 7 процента.

На предишните парламентарни избори лидер във вота в странство беше ГЕРБ с 24,6 на сто, следвана от ДОСТ, БСП и ДПС.
Данните от протоколите на 35-те секции в Турция в неделя показват, че там са гласували близо 26 000 души - с около 5000 по-малко от изборите през 2017 година.
По данни на ЦИК всички районни комисии вече са приключили с обработката на секционните протоколи. Данните са междинни и предстои да се потвърдят повторно.
Районните избирателни комисии трябва да изготвят протокола от гласуването, да го сканират и да го изпратят в ЦИК, както и да го качат на интернет страниците си.


Срокът за предаване на изборните книжа отново в ЦИК е 48 часа. Но след приемането на последния секционен протокол. Това означава, че не само днес, но и утре РИК ще предават книжата си – а именно първите екземпляри от протоколите на секционните комисии, включително и на подвижните, флашките от машините, картите към тях и други протоколи.

Това е необходимо, за да може данните да се въведат повторно в изчислителния център на ЦИК и ако се открие несъответствие спрямо данните от първата обработка на протоколите, да се установи има ли грешка, каква е тя и да бъде отстранена.

След което не по-късно от 4 дни след края на изборния ден – в четвъртък вечерта, е срокът, в който ЦИК трябва да обяви получените гласове, разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Окончателните резултати се обявяват до 7 дни след края на изборния ден - в неделя, 11 април, вечерта. 

ЦИК ще може да обяви реалните резултати от проведения в неделя вот, след като повторно се въведат данните от секционните протоколи за проверка. 

Говорителят Димитър Димитров коментира по-рано днес пред БНР:

"Да имаме възможност да оценим има ли много грешки, няма ли много грешки при двете въвеждания. Идеята е да се сравнят, за да се създаде списък от различните числа, по които се произнася ЦИК с решение и така резултатът става краен".

Кога ЦИК ще успее да разпредели мандатите:

"Срокът ще бъде спазен, въпреки че има много съмнения, че ще стане бавно но останалото е техническа работа. Тя ще бъде приключена съвсем в срок".

Очаква се броят на недействителните гласове на тези парламентарни избори да е по-нисък:

"Машините не позволяват да има недействителен вот. Това е техническо зло".

Избирателната активност

"Тя вече се е появила и е такава, каквато е обявена - 47-48 процента, и е тази, която е отчетена", съобщи Димитров.

Този път на сайта на ЦИК могат да се видят и сканирани данни от всяка машина за гласуване.

Очаква се утре ЦИК да се занимава с отстраняването на несъответствията от протоколите. Очаква се също и броят на недействителните бюлетини на тези парламентарни избори да е по-малко заради използването на машините като този път се попълват и се сканират финалните протоколи от машините, които са достъпни.

След като предаде в ЦИК протоколите и фактите от машините от гласуването, председателката на РИК в Хасково Веселина Пенчева определи изборният процес като много тромав. Тя потвърди за многото грешки в секционните протоколи, посочи като причина освен обема на информацията, която се попълва, така и подмяната на членовете на секционните комисии:

„От 22-ри, когато трябва да бъдат назначени, до края на изборния ден се смениха три пъти почти основно. Ние обучаваме, дори и да е присъствено, след една седмица вече въобще това не са членовете, а съвсем други назначени. Грешките, където е гласувано с машини в протоколите са повече, не защото машините грешат, а защото протоколът е по-сложен. На всяка точка имаме един сбор от бюлетини и машини, което бърка секционните избирателни комисии. Ние имахме случай в секция, в която има машина не беше гласувал нито един избирател, а учудващо имахме комисия комисия, в която пък сто процента бяха гласували на машина, а никой не беше пуснал бюлетина“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще присъства в списъка с министри

Живеем в непредсказуема ситуация и големият въпрос е дали името на Калин Стоянов ще присъства в списъка с имена на министър-председателя. Това коментира в Бургас председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. От партията не са оптимисти за съставянето на кабинет,  тъй като той ще повтори състава на сегашния. "Ако Калин Стоянов бъде..

публикувано на 22.08.24 в 15:01
Димитър Главчев

Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев.  Радев даде срок до понеделник на Димитър Главчев..

публикувано на 22.08.24 в 13:12
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12.00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

публикувано на 22.08.24 в 10:16
Димитър Главчев

Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма пречки

"Имам готовност да съм кандидат за следващ служебен премиер. Няма пречки". Това заяви сегашният служебен премиер Димитър Главчев след срещата с президента Радев. Попитан дали ще остави като вътрешен министър Калин Стоянов, Главчев беше лаконичен - все още не му е връчен мандат за съставяне на служебен кабинет. "Не сме коментирали подробности. Тече си..

публикувано на 21.08.24 в 12:11

Министрите заседават след неуспешния опит за ново служебно правителство

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. В понеделник той отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради..

публикувано на 21.08.24 в 09:12

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС в "Росенец"

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости.  От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието днес е..

обновено на 20.08.24 в 18:22

Димитър Найденов: Политическите процеси се катализират от войната между Пеевски и Доган

Политически процеси, на които сме свидетели в момента, се катализират от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тезата е на бургаския депутат от „Да, България“ Димитър Найденов. Когато президентът извърши определено действие, аз винаги се питам къде е неговия интерес и дали то не е свързано с популяризираните в общественото пространство тези..

публикувано на 20.08.24 в 16:08