Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богата програма за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас

Снимка: pmgbs.com

Математически, езикови и творчески конкурси, куизове, изложби и вълнуващи срещи с успели бивши възпитаници са включени в програмата за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас.

Събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината, стартираха през месец март с най-популярния международен конкурс по руски език „Русский медвежонок – языкознание для всех”, състезание по информатика, конкурси по творческо писане на английски език и за създаване на стихотворение/ импресия на тема „Моето училище“, за есе, колаж и клип.

През април е предвидено да бъде представена изложба с художествени творби на бивши и настоящи възпитаници на гимназията и експозиция на географски обекти. Ще се проведат състезания по природни науки, дебати с възпитаници на други гимназии и състезания по математика за различна възраст.

„Моите красиви спомени за гимназията“ /„Meine schönen Erinnerungen an das Gymnasium“/  е инициатива, в която ще се включат дванайсетокласници от паралелките, изучаващи немски език. Те ще разкажат своите забавни и вълнуващи истории на езика на Гьоте.

Ученици от 7 до 10 клас на елитната гимназия са организирали изложба на тема „Заедно в Европа“, в която ще бъдат представени географски модели на държавите членки на ЕС.

Реплики на предмети от бита, оръжия, накити, култови фигури, писмени знаци и религиозни символи от Праисторическата и Античната епоха ще бъдат представени в друга експозиция - „Археопластики“. Предметите са изработени от глина и са творчески работи на възпитаници на гимназията.

Ученици от пети до седми клас пък ще вземат участие в Първи исторически куиз на ППМГ “Акад. Никола Обрешков“.

50-годишният юбилей ще бъде отбелязан и с разнообразни спортни събития: турнири по тенис на маса и шах за Купата на директора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, демонстративна приятелска среща по баскетбол, с участието на бивши и настоящи възпитаници на гимназията. През май ще бъде представен и филм „Спорта през годините“, посветен на успехите на възпитаници на гимназията.

Интригуваща игра, в която учениците ще могат да разгадават интересни факти за града чрез знанията си по история,география,и математика също е включена в програмата. Тя е озаглавена „Опознай Бургас и ППМГ “Акад. Никола Обрешков“.

В края на месец май ще бъде представен рециталът „Обичам те, българска реч“ и театралната пиеса „Радини вълнения“, с участието на ученици от 7 клас.

Специално за годишнината е подготвен филм „ППМГ - училище за таланти“, който ще бъде показан в зала НХК на 25 май.

Сред впечатляващите инициативи, включени в програмата, е изработването на споменик с лични архиви от бивши възпитаници и преподаватели на гимназията, празничен концерт в Летния театър и издаване на юбилеен е-вестник.

Вдъхновяващи и вълнуващи срещи с изявени възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които в момента са студенти или преподаватели в Кеймбридж, Оксфорд, Харвард и други световно известни и престижни образователни институции, са включени в богатата програма за отбелязване на 50 години от създаването на елитното училище.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филм за 50-годишнината на Английската гимназия в Бургас

Филм, посветен на историята на бургаската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъде представен днес. Поводът е половинвековния юбилей на училището. Прожекцията ще е днес от 17 ч. в Културен дом на Нефтохимика.  Филмът става възможен благодарение на екип от хора, които събират историята на английската гимназия, разказва директорът..

публикувано на 16.04.21 в 15:03

АЕГ „Гео Милев“ разказва историята си с филм днес

С прожекция на филм, посветен на историята на АЕГ „Гео Милев“ продължават събитията по повод половинвековния юбилей на бургаската гимназия. Тя  ще се състои на днес от 17 ч. в Културен дом- НХК. „Няма бъдеще без история, затова избрахме да съберем във филм паметта на гимназията“, разказва директорът на училището Жаклин Нейчева. „Вярвам, че..

публикувано на 16.04.21 в 08:25

Бургаската регионална туристическа камара и академичната общност със съвместна дейност в подготовката на студентите

Доцент д-р Веселина Атанасова е ръководител на катедра  „Маркетинг и Туризъм“ към Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Преподавателският й опит е свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини. Маркетинг в туризма и съвременните маркетингови концепции  са във фокуса на нейните научни интереси.   Евелина Пулева е член на..

публикувано на 15.04.21 в 16:30

Усилени ремонтни дейности в класните стаи на Немската гимназия в Бургас

Усилени ремонтни дейности вървят в класните стаи на Немската гимназия в Бургас. Те са свързани с отделянето на Английската гимназия в ж.к. „Изгрев“ в началото на настоящата учебна година и самостоятелното ползване на сградата в ж.к. „Зорница“ от НЕГ „Гьоте“. „Общо 14 класни стаи в училището ще бъдат разширени и напълно обновени. Това ще осигури..

публикувано на 14.04.21 в 10:47

Рекорден брой участници в литературния конкурс на център "Алеф"

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това пролича от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”...

публикувано на 13.04.21 в 12:36
Архив

Ученици и учители доволни от връщането в клас

При строги мерки за безопасност учениците от начален курс, от седми, осми и десети клас се завърнаха в класните стаи. Мнозинството от децата и преподавателите приветстват възстановяването на присъствените учебни занятия.   Учениците са доволни, че отново са в клас: „…Присъствено е много по-добре, защото имаме..

публикувано на 12.04.21 в 14:03

Започна обновяването на площадките в 10 детски заведения

Започнаха строителните дейности в първите 10 бургаски детски заведения, одобрени по общинска програма за цялостно обновяване на дворните пространства. Кметът Димитър Николов проследи началото на строителните работи в ДГ „Звездица“. Дворът й ще бъде цялостно реновиран с нова градинка, нови плочки и бордюри около нея, паркова мебел и ново осветление...

публикувано на 12.04.21 в 13:02