Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преобразиха гара Карнобат с европари (ГАЛЕРИЯ)

С дейностите са въведени енepгийнa eфeĸтивнocт, тexничecĸa бeзoпacнocт и дocтъпна cpeдa

| обновено на 07.04.21 в 21:41

Гара Карнобат е четвъртият по големина железопътен възел в страната и единствената железопътна връзка между южните и северните части на Източна България. Напълно ремонтираният гаров комплекс предстои да бъде открит официално. 

За състоянието на гарата преди реконструкцията архитект Александър Туджаров, ръководител на проекта, посочва:

"От изграждането на гарата до момента на основния ремонт бяха правени частични аварийни ремонти. Изключително лошо беше техническото състояние на всички инсталации. Нямаше добри условия за пътниците и служителите."

Peĸoнcтpyĸциятa нa жп гapa Kapнoбaт вĸлючвa пълнo apxитeĸтypнo oбнoвявaнe нa пpиeмнoтo здaниe, oтгoвapящo нa вcичĸи eвpoпeйcĸи изиcĸвaния зa eнepгийнaтa eфeĸтивнocт, тexничecĸa бeзoпacнocт и дocтъпнa cpeдa. Основната реконструкция бе извършена без да спира работата на гарата. Преобрази се цялостният облик на сградата като същевременно се опитахме да запазим духа й, казва архитект Туджаров и обобщава дейностите: 

"Обновиха се всички инсталации и се внедриха нови системи-система за пожароизвестяване, система за контрол на достъпа, система за видеонаблюдение. Направиха се редица функционални промени в сградата. Направени бяха редица ремонти по съоръженията на гаровия комплекс на 6 постови кабини, над 4 км водопровод, ремонт на помпената станция, транспортните обслужващи рампи, на пешеходния подлез и на пероните на гарата."

видео: ОП ''Транспорт и транспортна инфраструктура''

За хората в неравностойно положение има достъпен маршрут с рампи и асансьори и достъп до всички обществени зони. Сред удобствата за пътниците е стая за родители с малки деца. В чакалнята има нови санитарни възли и търговски обекти. Направени са навеси на пероните, където пътниците спокойно да изчакват влаковете и на открито, както и паркинг. 


Проектът се финансира по приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитието на устойчив градски транспорт“ на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ чрез средства от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Той е на обща стойност 6 381 000 лева като 5 400 000 лева са безвъзмездна финансова помощ.

Повече чуйте в звуковия файл. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Маринка вече се захранва с ток от "Меден рудник"

Село Маринка вече има резервно ел. захранване. Това става месец и половина след входиране на подписка срещу честото спиране на тока в населеното място.  В края на март над 400 жители на село Маринка внесоха протестна подписка в ЕВН заради честото спиране на тока. В средата на април идва добрата новина. Кметът Любомир Узунов уточнява..

публикувано на 19.04.21 в 16:00

"Булевард Демокрация" - на 19 април

Ако се чудите къде да намерите плана за възстановяване и устойчивост – в замунда вече е качен. Не съм го свалил, така че не знам дали е вариантът от днес. Оказа се, че въпреките дадени (според публикации) 2 млрд. лв. за елекронно управление, многомилиардният план е качен в Google drive, а някои от файловете не били защитени и можело да се..

публикувано на 19.04.21 в 15:03

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „ Воден спасител на открити водни площи“ продължава..

обновено на 19.04.21 в 14:28

Почина проф. д-р Мими Стойчева, която ръководи Медицинския колеж

Академичната общност в Бургас изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите съболезнования към близките, колегите и приятелите на проф. Стойчева: „Трудно се приема загубата на такъв..

публикувано на 19.04.21 в 12:28

Благоустрояват пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“

Стартира изпълнението на проект за благоустрояване на пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“. Той е финансиран с общински средства по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица". Зад бл.46 има хубави стари дървета, като ще бъдат запазени почти всичките. Между тях ще се изгради алейна мрежа с кът за отдих. Ще бъде поставена паркова..

публикувано на 19.04.21 в 10:47

Няма отчетено замърсяване на въздуха през изминалата седмица

По данни от РИОСВ и Община Бургас за периода от 12 до 18 април не са регистрирани превишения на средночасовите /СЧН/ и на средноденонощните норми /СДН/ на контролираните замърсители. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна станция за контрол качеството на въздуха. Следят се..

публикувано на 19.04.21 в 10:41

Жители на "Горно Езерово" почистиха брега на езеро „Вая“

Жители на бургаския квартал "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения участници. След първото почистване – на еко зоните от западната страна на Бургаското езеро на 10..

публикувано на 19.04.21 в 10:11