Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стрейтлайн" отново брани в съда спорната сграда на плаж Росенец

| обновено на 07.04.21 в 22:57

Административният съд в Бургас  поднови върнатото от ВАС дело за  двуетажната постройка, която трябваше да бъде съборена като незаконен строеж.

Жалбата е на  дружество „Стрейтлайн“, представлявано от арх. Калин Тихолов срещу заповед 2183 от 28 август  2020 година на  заместник -кмета по строителство в Община  Бургас, която разпорежда " премахване на незаконен строеж двуетажна сграда". Юридическият представител на Общината трябва да изясни фактическите основания за издаването на оспорения акт, а фирмата да докаже съществуването на обстоятелствата, от които черпи права за сградата.

По делото е постъпило становище на МРРБ и писмо на областния управител, че няма  административно производство по член 80 от Закона за държавната собственост за изземване на част от поземлен имот държавна собственост с идентификатор 07079.831.94 по кадастралната карта и кадастралните регистри. Писмото е  поискано от съда, за да се потвърди, че няма  паралелно производство и да не се окаже, че двата процеса се  „бият“.

 Адвокатът на Стрейтлайн Иван Цанев  заяви: 

Дружеството има документ за собственост, въпрос на анализ на фактите е. Моите клиенти са закупили земя и четири сгради, а са продали земя и три сгради.  В резултат, тази четвърта сграда е останала тяхна собственост, и това е точно процесната сграда.  Твърдя, че е закупена от Нефтохим-това е един имот на бившето ДСО Нефтохим, който по линията на закона е приватизиран  като актив от Лукойл Нефтохим АД. Съответно то е продадено на едно от пенсионните им  дружества и след това закупено от моите клиенти. Нотариалните актове по всички тези сделки се съдържат, има ги, с изключение на един и той е от сливането –между Нефтохим и пенсионното им дружество, но така или иначе този имот е бил съществуващ по това време,  продаден  от държавата на моите доверители.  

Има списък с активите,  в тях спорната сграда  е само две стаи с навес. На кадастралната карта са  нанесени като съществуващи две сгради –едната от 104 кв.м другата от 72 кв. м., помощна с  инвентар . И до сега на кадастралната карта са само тези сгради.

Отправяме искане вещото лице да установи дали е налице идентичност между сградата, която е описана в нотариалния акт, и сградата, която е нанесана в момента в кадастралната карта. Тази сграда  фигурира в документите, представени  от ДСО Нефтохим в преписката по деактуване на имотите. Вещото лице да установи дали тези стаи, така наречена  помощна постройка,  са описани като имот 94-3 в кадастралната карта.

Дружеството представя пред съда  заповедта на областния управител   за деактуване на имота, който е частна-държавна собственост. В мотивната част на тази заповед са описани   и съответните документи от значение  за  имота. 

Юристокнсултът на Общината Ганева счита жалбата  за  неоснователна и моли да се даде възможност на вещото лице да изготви заключението. Според Ганева две стаи не са идентични на два етажа.

Следващото съдебно заседание по делото е  на 12 май от 13.40 часа в Административния  съд.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До дни ще е готова експертизата за смъртта на арестант в Ямбол

До дни ще бъде готова съдебно- медицинската експертиза,  назначена по случая с починалия при неизяснени обстоятелства  32 – годишен мъж в помещението за задържане  на ямболската полиция. Трупът беше открит в ранната сутрин на съботния ден, часове след като мъжът  е бил арестуван за притежание на наркотици. Все още няма яснота как е настъпила смъртта..

публикувано на 08.07.24 в 16:46

Обвиненият в убийство Христо Димитров остава в ареста

По искане на Окръжна прокуратура в Бургас бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража" на 38-годишния Христо Димитров, обвинен в убийството на 31-годишен мъж.  Престъплението е извършено на 5 юли, около 19 часа, в к.к. Слънчев бряг.  До момента са разпитани над 15 свидетели. Предстои да се извърши техническа експертиза на предоставените..

публикувано на 08.07.24 в 15:36

Наложиха най-тежката мярка на мъж, обвинен в убийството на своята майка

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Ямбол на мъж, обвинен в убийството на своята майка. Престъплението е осъществено на 05.07.2024 година в Ямбол. По главата и тялото на 88-годишната жена са нанесени  множество удари с ръце и крака. Определението на Окръжния съд в Ямбол може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в..

публикувано на 08.07.24 в 12:21
Снимката е илюстративна.

Дете на годинка пострада в катастрофа на пътя Варна - Бургас

Дете на една година е пострадало при пътен инцидент на пътя Варна – Бургас в събота, съобщи бургаската полиция днес.  Сблъскали са се два леки автомобила. Момченцето е било в обезопасително столче. То е с натъртвания и след преглед във варненската болница е освободено за домашно лечение. Няма опасност за живота му.  Единият водач е..

публикувано на 08.07.24 в 12:10
Мъж забрави 14 хил. лева в Бургас, върнаха му само 1 3-0.

Мъж взе забравени 14 хил. лева и върна само 1 340, след като го хванаха

Криминално проявен мъж е взел над 14 хил. лева в забравена чантичка в Бургас, а след като полицията го е открила - е върнал само 1 340 лева от тях. За случая съобщи Областната дирекция на МВР. Това е станало на 6 юли привечер в ж.к. "Изгрев". Около 18:30 ч 39-годишен бургазлия сигнализирал в полицията, че е забравил чантичката пред бл. 72. Полицаите..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

18-годишно момиче падна от автобус, движил се с отворени врати

18-годишна полска туристка е паднала от автобус, който се е движел с отворени странични врати.  Инцидентът е станал в курортния комплекс "Слънчев бряг" в събота, съобщи днес Областната дирекция на МВР в Бургас. Младата жена, отседнала в Несебър, е с фрактура на лявата ключица вследствие инцидента, станал на пътен участък в ремонт. Няма опасност..

публикувано на 08.07.24 в 11:43
Арестант беше намерен мъртъв в Ямбол.

Арестант е намерен мъртъв в помещението за задържане на ямболската полиция

Арестуван за притежание на наркотици мъж е бил намерен мъртъв в помещението за задържане на полицията в Ямбол. Полицията започна разследване. Образувано е досъдебно производство по член 115 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство, наказанието за което е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Не се изключва и самоубийство - уточни окръжният..

публикувано на 08.07.24 в 11:19