Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Стрейтлайн" отново брани в съда спорната сграда на плаж Росенец

| обновено на 07.04.21 в 22:57

Административният съд в Бургас  поднови върнатото от ВАС дело за  двуетажната постройка, която трябваше да бъде съборена като незаконен строеж.

Жалбата е на  дружество „Стрейтлайн“, представлявано от арх. Калин Тихолов срещу заповед 2183 от 28 август  2020 година на  заместник -кмета по строителство в Община  Бургас, която разпорежда " премахване на незаконен строеж двуетажна сграда". Юридическият представител на Общината трябва да изясни фактическите основания за издаването на оспорения акт, а фирмата да докаже съществуването на обстоятелствата, от които черпи права за сградата.

По делото е постъпило становище на МРРБ и писмо на областния управител, че няма  административно производство по член 80 от Закона за държавната собственост за изземване на част от поземлен имот държавна собственост с идентификатор 07079.831.94 по кадастралната карта и кадастралните регистри. Писмото е  поискано от съда, за да се потвърди, че няма  паралелно производство и да не се окаже, че двата процеса се  „бият“.

 Адвокатът на Стрейтлайн Иван Цанев  заяви: 

Дружеството има документ за собственост, въпрос на анализ на фактите е. Моите клиенти са закупили земя и четири сгради, а са продали земя и три сгради.  В резултат, тази четвърта сграда е останала тяхна собственост, и това е точно процесната сграда.  Твърдя, че е закупена от Нефтохим-това е един имот на бившето ДСО Нефтохим, който по линията на закона е приватизиран  като актив от Лукойл Нефтохим АД. Съответно то е продадено на едно от пенсионните им  дружества и след това закупено от моите клиенти. Нотариалните актове по всички тези сделки се съдържат, има ги, с изключение на един и той е от сливането –между Нефтохим и пенсионното им дружество, но така или иначе този имот е бил съществуващ по това време,  продаден  от държавата на моите доверители.  

Има списък с активите,  в тях спорната сграда  е само две стаи с навес. На кадастралната карта са  нанесени като съществуващи две сгради –едната от 104 кв.м другата от 72 кв. м., помощна с  инвентар . И до сега на кадастралната карта са само тези сгради.

Отправяме искане вещото лице да установи дали е налице идентичност между сградата, която е описана в нотариалния акт, и сградата, която е нанесана в момента в кадастралната карта. Тази сграда  фигурира в документите, представени  от ДСО Нефтохим в преписката по деактуване на имотите. Вещото лице да установи дали тези стаи, така наречена  помощна постройка,  са описани като имот 94-3 в кадастралната карта.

Дружеството представя пред съда  заповедта на областния управител   за деактуване на имота, който е частна-държавна собственост. В мотивната част на тази заповед са описани   и съответните документи от значение  за  имота. 

Юристокнсултът на Общината Ганева счита жалбата  за  неоснователна и моли да се даде възможност на вещото лице да изготви заключението. Според Ганева две стаи не са идентични на два етажа.

Следващото съдебно заседание по делото е  на 12 май от 13.40 часа в Административния  съд.   


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 9 мъже и 2 жени за разпространение на наркотици край бургаски училища

Задържани са за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения девет мъже и две жени   - 23-годишна бургазлийка и 30-годишна жена от сунгурларското село Лозарево. Специализираната полицейска операция е проведена през последната седмица от служители на ОД на МВР в  Бургас и Районните управления в областта.  Образувани са..

публикувано на 17.04.21 в 14:52
Снимката е илюстративна

Криминалисти задържаха издирван за убийство

При акция на служители от ГДНП, Областната дирекция на полицията в Бургас и от СДВР, е установен и задържан 50-годишен мъж от Бургас. Той е с наложена от Апелативния съд в Бургас мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мъжът е установен на територията на столицата. Срещу него се води дело на втора инстанция за убийство и увреждане на чужда..

публикувано на 17.04.21 в 12:01

58-годишна жена е починала при катастрофата между ТИР и два леки автомобила (ОБНОВЯВА СЕ)

58-годишна жена е починала при катастрофа между ТИР и два леки автомобила, която стана по пътя Айтос - Бургас, в района на КПП -то. От ОД на МВР Бургас съобщават, че тя е била пътничка в една от колите. Ранени са четирима души. По първоначални данни камионът се е движил от Бургас в посока Айтос, като по неустановени до момента..

обновено на 16.04.21 в 23:04
Снимката е илюстративна

Жена почина при пожар

65- годишна трудноподвижна жена е починала след като пожар е обхванал дома й в с. Хаджиите. Огънят се разразил от хвръкнала искра от печка на дърва, намираща се на втория етаж, която подпалила натрупани на купчина на пода парцали и стари дрехи, съобщиха от полицията. Пожарът се разрастнал много бързо, като по време на инцидента в стаята на втория етаж..

публикувано на 16.04.21 в 08:34

Разбиха нарколаборатория в "Меден рудник"

Поредна мобилна нарколаборатория в рамките на седмица бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. Тя се помещавала в апартамент в к-с „Меден Рудник”, обитаван от 36-годишен криминално проявен бургазлия. При извършеното претърсване са намерени множество пособия и..

публикувано на 15.04.21 в 13:18

Оставиха в ареста мъж, откраднал 719 лева от супермаркет

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Бургас спрямо обвинен в извършване на грабеж.  Мъжът е влязъл в търговския обект и  противозаконно отнел сумата от 719 лева от касиерката. След това употребил сила спрямо охранителя в супермаркета, който бил дърпан, бутан и блъскан. Обвиняемият вече е търпял ефективни..

обновено на 15.04.21 в 10:33

Задържаха пиян шофьор в Карнобат

Полицията задържа пиян шофьор на автомобил около 23.00 ч. вчера в района на карнобатската улица «Индустриална». Служители от Районно управление - Карнобат спрели за проверка л.а. «Мазда 626», с търговищка регистрация, управляван от 30 годишен продължително пребиваващ турски гражданин, като установили, че същият шофира след употреба на..

обновено на 15.04.21 в 08:30