Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Михаил Хаджиянев: Допълнително обучение на членовете на СИК или опростяване на протоколите

адвокат Михаил Хаджиянев
Снимка: БНР Бургас

Основният проблем при гласуването в чужбина е, че в две от страните, където сънародниците ни имат най-голямо желание да гласуват – Великобритания и Турция, има ограничение на броя на секциите.

Това каза в ефира на БНР Бургас адвокат Михаил Хаджиянев, експерт в изборното законодателство.

Той припомня, че страните извън ЕС имат право да отворят само до 35 секции.

„Българското законодателство е изключително либерално. Ние се намираме във вихъра на едно пандемично зло, което се отразява и утежнява в пъти изборния процес – и в чужбина и у нас“, каза Хаджиянев.

Адвокатът коментира и организацията на изборите от РИК – Бургас.

Според него, чакането за протоколи винаги е било толкова дълго.

„Наистина се получава един дълъг период от време, но това е било винаги така. С оглед да произведем един законен, справедлив резултат от изборите, ще бъде така и занапред.

Хората, които влизат в изборната администрация трябва да са готови да пожертват тези ден, ден и половина“, категоричен е Хаджиянев.

Няма грешки при отчитането на конкретните резултати и броя гласове, дадени за политическите сили, категоричен е адвокатът:

„Изборната система в България е на много високо ниво, която не позволява спекулация и разминаване в броя на бюлетините. Всички мерки, които в Изборния кодекс са добри практики, натрупвани с годините и затова секционните комисии отброяват точно.

Но при пренасянето върху протокола, се наложи да се сумират резултати както от броенето на бюлетините, така и машинните резултати. Те не само трябваше да се нанесат, но и да се съберат с изборните резултати“

Според Михаил Хаджиянев, 90% от грешките са били при аналитичната част в протоколите.

Там е трябвало да се сумират недействителните бюлетини в урната, действителни бюлетини за партии и „не гласувам за никого“.

Адвокатът предлага две решения на проблема – допълнително обучение на членовете на СИК или опростяването на протоколите.

Той изрази резерви към машинното гласуване.

„Не е случайно, че в Европа такова гласуване не се прави. Какво правим сега с машините, къде ги съхраняваме, кой ги съхранява, кой извършва препрограмирането? Това е техника, която остарява с часове.“

Михаил Хаджиянев цитира Конституционния съд в Германия, с което е отменено машинното гласуване там. „Доверието е най-важно, машините, поради спецификата си на отчитане не позволява създаване на доверие в хората.“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елка Стоянова: Искам да опростим изборните протоколи

Ще се опитаме да облекчим попълването на изборните протоколи, това е една от задачите ми. Това коментира пред БНР-Бургас новият член на ЦИК Елка Стоянова. Документите трябва да бъдат опростени, посочи тя: „Законът предвижда един санитарен минимум от данни, който трябва да влезе в тези протоколи. Оттам нататък – всичко, което може да бъде..

публикувано на 10.05.21 в 14:28

ГЕРБ оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК

Партия ГЕРБ ще оттегли номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна ко мисия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов след като свика тази сутрин Изпълнителната комисия на партията в централата на ГЕРБ. Борисов нарече капан липсата на други кандидати за председател от страна на новите политически..

публикувано на 06.05.21 в 10:31

Трябваше ли БСП да върне мандата?

Сериозен дебат имаше на Националния съвет дали БСП трябва да върне мандата. Това коментира пред БНР-Бургас неговия член Йордан Георгиев. Решението беше взето с мнозинство, но имаше мнения и в двете посоки, посочи той: „ Много от колегите настояваха, че, въпреки всичко, трябва да се предложи на тези партии (т. нар. протестърски – б.а.) да се..

публикувано на 05.05.21 в 17:28

Елка Стоянова предложена за ЦИК

Елка Стоянова, дългогодишен председател на Районната избирателна комисия в Бургас, е номинирана за член на Централната избирателна комисия.  В момента текат консултациите при президента за състава на институцията.  Стоянова е от квотата на партията „Има такъв народ“, поканена е там в качеството си на експерт в изборното законодателство, не като член на..

публикувано на 05.05.21 в 15:27
Снимка: Фейсбук/ Живко Табаков

Живко Табаков: Ще искаме проверка на строежа на Алепу

Тази седмица ще поискаме комисия да провери случая със строежа на Алепу. Това каза в отговор в социалните мрежи Живко Табаков от „Изправи се! Мутри вън!“ по повод обвиненията на представители на партия ГЕРБ по-рано през деня. „Хотелът на Бойко Борисов или хотелът на Екатерина Захариева? Мъжът на Екатерина Захариева, който го проектира...

публикувано на 04.05.21 в 17:27
Снимка: Фейсбук/ ГЕРБ - Бургас

ГЕРБ с протестна акция на "Алепу"

Със скандирания „Мая вън“ и „Къде е Христо Иванов“ сподвижници и представители от структурите на ГЕРБ в Приморско и Бургас  се събраха на спорния строеж на подпорна стена на "Алепу". "Светът не е виждал подпорен хотел. За да се укрепи свлачището строят хотел. Това е безумие. Затова ли новото сформирано мнозинство набързо се опита да придобие с..

публикувано на 04.05.21 в 12:55

СЕК с декларация относно парламентарната комисия по казуса "Росенец"

Партия „Средна европейска класа“ излезе с декларация относно парламентарната комисия по казуса "Росенец". Според документът безобразията и погазването на законите в казуса в Росенец и нарушенията в изборните секции в Турция, където гласуват българските изселници, еднакво обслужват интересите на ДПС. Според Георги Манев, председател основният въпрос..

публикувано на 04.05.21 в 12:27