Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова пратка на "Пфайзер" за джипитата в Бургаско

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕСОбщопрактикуващите лекари в Бургаска област от днес ще получат нова доставка на ваксини „Пфайзер“. Джипитата разполагат и с „АстраЗенека“, но отчитат изключително слаб интерес към нея. Засега те съхраняват неизползваните дози в хладилниците си. 

В момента джипитата имунизират хора над 65 години, както и пациенти на хемодиализа, онкологично болни и трансплантирани. Председателят на регионалния съюз на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков уточнява

„От днес всички общопрактикуващи лекари получаваме поредната пратка от 11 дози на „Пфайзер“. Днес, утре, вдругиден ще бъдат взети от РЗИ и така, по 10 по 10 продължаваме имунизацията“

Джипитата имат и количества от ваксината на „АстраЗенека“, но по думите на лекаря почти никой не проявявал интерес към нея. Поставя ли това под въпрос предстоящата имунизация с втора доза от препарата

„Всички имунизирахме през февруари, март с „АстраЗенека“ и когато приближи втората доза да бъде поставяна ще ги търсим по телефона. Ще видим колко хора ще съберем. Ще бъдат убеждавани и то, наистина е така, че няма проблем с втората доза да си завършат имунизацията, да могат да имат добър имунизационен статус, отколкото да остават само с една доза“

Засега джипитата не връщат неизползваните дози, съхраняват ги в хладилниците си.

Повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинската болница Елхово без управител

Нито един кандидат не се яви на конкурса за управител на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение е в стабилно финансово състояние, но въпреки това няма желаещи да поемат управлението. Елховската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" е една от малкото финансово стабилни общински болници в страната, като през миналата година е..

публикувано на 17.05.21 в 15:02
Снимката е илюстративна

Стая за игри и занимания за малките пациенти в областната болница в Ямбол

Детското отделение на областната болница в Ямбол вече разполага със стая за игри и занимания на най- малките пациенти. Предстои да бъде получено и медицинско оборудване.  Макар и в сложната пандемична ситуация, от фондация "Ангели за България" са осъществили идеята си в детското отделение да има стая за игри, подчерта д-р Ваня Косева  "От много..

публикувано на 15.05.21 в 15:03
Снимката е илюстративна

Недостиг на медицински сестри в Ямболско

Броят на специалистите по здравни грижи в Ямболска област е на критичния минимум. Едва 20 процента са медицинските сестри под 50- годишна възраст.  През последните години проблемът с липсата на специалисти по здравни грижи се задълбочава, но кризата с Сovid-19 го е направила драстичен, посочва Цветка Бойчева председател на регионалната колегия...

публикувано на 15.05.21 в 13:17
Архив

"Зелени коридори" за ваксинация днес и утре в Бургас

Днес и утре  в Бургас ще се извършват имунизации с всички видове ваксини, разрешени за употреба в ЕС.  "Зелени коридори“   ще действат в Регионалната здравна инспекция   от 9 до 15 ч, в Комплексния онкологичен център от 9 до 16 часа, в ДКЦ „Ел Масри“ , също от 9 до 16 часа.  Имунизации могат да се направят и в Медицински център "Св. Николай..

публикувано на 15.05.21 в 08:38

Започва ваксинацията на работещи в Слънчев бряг и региона

Ваксинацията на служителите, работещи на територията на Слънчев бряг е в ход. Това стана ясно на среща, организирана от ексдепутата Димитър Бойчев, който представляваше региона в Комисията по икономическа политика и туризъм. Работен план за действие беше коментиран между директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД..

публикувано на 13.05.21 в 17:01

Бургаските деца вече ще имат електронни здравни досиета

Всички деца на територията на община Бургас ще имат електронно здравно досие. Софтуерът се въвежда за първи път в страната и ще обхване всички училища и детски градини в областния център. С разрешение на родителите, информацията ще е достъпна, както за учебните заведения, така и за личните лекари. До момента здравните досиета в община..

публикувано на 13.05.21 в 13:22

В УМБАЛ Бургас получиха фризера за замразена кръвна плазма

Биомедицински еко фризер за съхранение на замразена кръвна плазма, за който Общински съвет Бургас спешно отпусна средства по искане на кмета Димитър Николов, пристигна в УМБАЛ Бургас. Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна и прясно замразена плазма. Цялата процедура от решението на общинския съвет, през..

публикувано на 13.05.21 в 09:55