Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доклад 2020:

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона. Това сочи докладът за дейността на Апелативен съд – Бургас, окръжните и районни съдилища.

От данните в доклада става ясно, че през 2020 година в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1089 дела, или с 20 дела по-малко от предходната година. Постъплението представлява намаление от 1,8% спрямо 2019 година. Намален е с 2,15% на 1181 броят общо на делата за разглеждане от всякакъв характер, спрямо 1207 броя за 2019 година.

В тримесечен срок са свършени 88% от делата на Апелативен съд - Бургас. „Този данни показват, че постигнатата бързина в работата на съда е трайна тенденция, която се дължи на традиционно добрата дейност на съдиите, ръководството и служителите на съда по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата“, отбеляза пред магистратите съдия Синков.

Всички наказателни дела за разглеждане през 2020 година са 341 броя, като в тримесечен срок са свършени 81% от тях. Съдът отчита увеличено постъпление на гражданските дела - 529 броя за 2020 година, при 456 броя дела за 2019 г. Процентното съотношение на свършените спрямо разгледаните граждански дела е 75% през отчетната 2020 г. Средната продължителност на разглеждане на въззивните граждански дела е три месеца, а на частните граждански - един месец, който резултат е отличен показател за провеждане на съдебния процес в разумен срок, в контекста на практиката на ЕСПЧ по чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека. През 2020 година в Търговското отделение на Апелативен съд – Бургас са постъпили за разглеждане общо 343 дела. 74 % от делата са решени в тримесечен срок.

Потвърдените от Върховния касационен съд актове на Апелативен съд – Бургас са близо 86% и са на нивото от предходната година. Това е още един показател за качествено правораздаване и през трудната 2020 година, посочи съдия Синков.

Статистическите данни на органите на съдебната власт в региона  показват увеличение с 13,2% на общия брой дела за разглеждане в трите окръжни съдилища в района на Апелативен съд – Бургас; Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Сливен, Окръжен съд – Ямбол.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60-годишен айтозлия се бори за живота след удар на микробус

60-годишен мъж от Айтос е блъснат от микробус при маневра на заден ход. За инцидента, станал на айтоската улица „Зюмбюл“ съобщава бургаската полиция. Пострадалият пешеходец е получил фрактура на черепа. Настанен е за лечение в областната болница в Бургас, с опасност за живота. Същия ден на бургаската улица „Иван Вазов“ при отнемане на..

публикувано на 11.05.21 в 09:26

На втора инстанция започва делото за терористичния акт на летище "Бургас“

На втора инстанция започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище "Бургас“ в бургаския квартал Сарафово. Апелативният специализиран наказателен съд е насрочил делото за  09.06.2021 г. На 21.09.2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на..

публикувано на 10.05.21 в 16:27

2 години затвор за кражба на телефон от велосипедист

 Районният съд в Бургас наложи ефективно наказание от 2 години затвор за кражба на телефон.  Грабежът е извършен в тъмната част от денонощието. Пострадалият се е прибирал към дома си с колело. Обвиняемият го ударил с ръка в тила и издърпал чантата от кръста му. Там се намирали мобилния му телефон и други вещи. Наказанието, което е..

публикувано на 10.05.21 в 14:55
Снимката е илюстративна

Огнеборците в Ямбол са готови за летния сезон

Противопожарната техника и огнеборците от регионалната дирекция в Ямбол имат готовност за предстоящия летен сезон. През миналото лято на територията на областта са възникнали 260 пожара, от които 43 със значителни материални щети. Регионалната дирекция разполага с 11 противопожарни автомобила, при необходимост е възможно да се включи и допълнителна..

публикувано на 08.05.21 в 08:30

Задържаха мъж, откраднал 800 лв. от продавачка в зоомагазин

Районният съд в Бургас наложи на мъж мярка за неотклонение „задържане под стража“.   Той е обвинен за това, че отнел сумата от 800 лева.  Обвиняемият е наблюдавал търговския обект. Когато продавачката отишла до складовото помещение, мъжът отнел портмонето ѝ.  Определеното на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в..

публикувано на 05.05.21 в 12:04
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението към Бургас

Катастрофа само с материални щети е станала на отсечката Ветрен - Бургас, съобщават членове на фейсбук групата "Шофьори Бургас". Огромни колони от автомобили са образували тапа и движението става изключително бавно.По данни на хората няма ранени, автомобилите изчакват  до големия хипермаркет за играчки. Тези, които  не са го стигнали до инцидента, могат..

публикувано на 03.05.21 в 14:54

Отвориха АМ „Тракия“ около 246 км.

Движението по АМ „Тракия“, в района на 246 км., вече е възстановено, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради катастрофирал ТИР, по-рано, се наложи затваряне на част от пътя и въвеждането на обходен маршрут. Камионът е изтеглен, движението е възстановено. 

публикувано на 01.05.21 в 15:41