Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електромобилите – екологична и икономически-изгодна алтернатива

Автомобилите са „виновни“ за около 12% от генерираните във въздуха емисии на въглероден диоксид в ЕС. Това сочат данни на Евростат от края на миналата година. Като цяло, процентът от транспортния сектор е 30, близо 2/3 от това число е от леките коли. А алтернативата става все по-достъпна – електрическите автомобили. Все още обаче малко домакинства у нас могат да си позволят такава кола. Въпреки че и финансовите плюсове не са малко – в пъти по-евтино гориво и безплатно паркиране в „синята зона“, както е в Бургас.

Няма нарочни европейски фондове, които да субсидират закупуване на електромобили за домакинствата. Това коментира евродепутатът Искра Михайлова. Такава възможност можеше да се използва чрез Плана за възстановяване и  устойчивост, посочи тя:

В тези национални планове страните – членки могат да предвидят мерки с национален ресурс или с механизми, договорени с Европейската комисия, да подкрепят домакинствата в избора на автомобили, които да дават по-нисък въглероден отпечатък върху околната среда. Нашата страна изготви първи вариант на този план. След което имаше неофициални консултации с ЕК и бяха добавени допълнителни мерки“, добави Михайлова.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че оставят преработването и внасянето на плана за следващото правителство, посочи Искра Михайлова. Но дори и в него, темата с електромобилите беше застъпена доста плахо, добави евродепутатът.

Една от партиите, които бяха заложили подобни мерки в предизборните си програми, бе „Демократична България“. Избраният за депутат Ивайло Мирчев посочи, че ще настояват за реализирането ѝ, дори и да не са в бъдещото управление на страната. 5 000 лв. на домакинство за подмяна на конвенционален автомобил с електрически е нашето предложение, коментира Мирчев:

На пръв поглед може би, за някои, това звучи като нещо излишно, като нещо, което ние все още сме далеч. Но, всъщност, само в седем страни в ЕС няма такава помощ при покупка на автомобил и връщане на стария автомобил. В Румъния, например, подобна помощ е четири пъти по-голяма – 10 000 евро. Вторият план, който ние сме предвидили в програмата предвижда изграждане на мрежа от зарядни станции или подпомагането за такава за цялата страна“, коментира Мирчев.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Габровски от Варна е носител на голямата награда" Петя Дубарова"

 Александър Габровски от Варна  е носител на голямата награда  на 24-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Той я посвети на поета,преводача и критика Владимир Трифонов, който бе свързан с конкурса. Тази година съпругата му Кристин Димитрова бе председател на журито.Габровски получи плакета на Ненчо Русев „ Полет“ и  първа..

публикувано на 14.05.21 в 20:16

"Булевард Демокрация" - на 14 май

Уволнения и назначения, брифинги и контрабрифинги ще ни съпътстват през следващите седмици. Това е постизборен синдром, който винаги се проявява, независимо дали властта се сменя за дълго или за кратко. Въпреки че у нас никога не се знае. Но има и позитивни моменти. Много българи днес разбраха, че у нас има Агенция по инвестиции. Днес, вече бившия..

публикувано на 14.05.21 в 14:58
НУ

Във вторник Бургас остава без вода за 24 часа

В Бургас и населените места, водоснабдени от система „Камчия” ще бъде спряно водоподаването за повече от 24 часа, съобщават от ВиК. Това се налага заради пролетната профилактика на съоръженията в населените места. Питейната вода ще бъде спряно   след 22.00 часа на 18.05.2021г. /вторник/ . Като водоснабдяването ще се нормализира след 23.00 часа..

публикувано на 14.05.21 в 13:35

Монтират над 50 нови осветителни стълба на велоалеята до „Сарафово“

Община Бургас монтира над 50 нови осветителни стълба по протежение на велоалеята до „Сарафово“. Те са по-издръжливи на вятър, вода, сол и корозия, с по-голяма яркост и по-висока енергийна ефективност. Предстои да бъдат добавени самите осветителни тела. Издигат новите стълбове в участъка от Капаните до Солниците. В съседство е една от най-харесваните за..

публикувано на 14.05.21 в 12:16

С минерална вода пълнят басейна във "Ветрен"

Община Бургас осигури възможност басейнът в спортния комплекс в квартал „Ветрен“ да се пълни с минерална вода от местното находище. Това се прави за първи път, което дава допълнителна възможност на бургазлии да се възползват от лечебните свойства на едно от природните богатства в региона. В момента съоръжението се подготвя за активния сезон като се..

публикувано на 14.05.21 в 12:07
Тихомир Янакиев, кмет на Созопол

Тихомир Янакиев: И този сезон ще разчитаме на българските туристи

Созопол се готви за новия туристически сезон. Правят се подобрения на инфраструктурата, осигуряват се нови паркоместа, заснет е рекламен клип за новия сезон, който вече се представя в различни платформи.  Всички проблеми свързани с предстоящия сезон бяха обсъдени на среща между ръководството на общината и представители на туристическия бранш. При..

публикувано на 13.05.21 в 14:39
Първите израелски туристи трябва да кацнат днес на бургаското летище.

"Булевард Демокрация" на 13-ти май

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 13 -ти май: Какви проблеми поставя туристическият бранш в Созопол пред общината и какво предлага местната администрация на прага на новия сезон?Репортаж на Даниела Костадинова. Пристигат първите израелски туристи у нас, разговар с почетния консул на Израел у нас Орлин Мандов. Що е то електрически..

публикувано на 13.05.21 в 13:39