Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Каранашев: В Котел ще бъде направена възрожденска академия на името на Раковски

Снимка: Областна администрация Сливен

„Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни,“ каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена възрожденска  академия на името на Раковски, която да възпитава семействата и техните деца в родолюбив дух. Днес в родният на Георги Стойков Раковски Котел се провеждат  тържествата по повод  рождението му. Празничният ден започна с шествие от Галатанското училище до площад „Възраждане“ в центъра на Котел.

По време на празничната церемония бе открит барелеф на Раковски на стената на сградата на общината. Кметът Каранашев изтъкна приноса на Раковски за изразстване на идеята за свободата на България.  

"Понякога Бог решава, чрез някой да издигне една идея, да помогне на един народ. Този някой в българската история е бил именно Георги Стойков Раковски. Духът на Раковски все още живее в Котел." 


Историкът проф. Пламен Павлов изтъкна огромната роля на възрожденеца, за да я има България днес, такава каквато я познаваме.  

"Не случайно Каравелов, като кореспондент на един руски вестник казва: Никой друг не защитаваше българските интереси, освен Раковски, а неговият патриотизъм понякога достигаше до фанатизъм."  


След издигането на националното знаме цветя и венци бяха поднесени пред паметника на бележития котленец и саркофага му в Пантеона. От 18.00 часа предстои концерт на ансамбъла на Въоръжените сили, а от 20.00 ще се проведе тържествената заря проверка.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Воден режим в община Болярово - ще се използва водоноска

С водоноска ще осигуряват вода на село Камен връх. Населеното място премина на воден режим от 13 август 2024г. Вода ще тече от чешмите през 24 часа, съобщават от община Болярово.  Заместник-кметът на община Болярово Нина Терзиева издаде заповед във връзка с продължителното засушаване и силното намаляване на дебитите на водоизточниците в населените места...

публикувано на 14.08.24 в 07:10
снимката е илюстративна

До българската граница при Малко Търново гори пожар

Голям пожар е обхванал широколистна гора на турска територия до граничното село Демиркьой. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви за БНР, че пожарът е близо до българската граница и по-точно до село Сливарово, но турските власти твърдят, че огънят е овладян.   Засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, защото вятърът духа в..

публикувано на 13.08.24 в 16:35

Илиана Иванова: Важно е новият ни еврокомисар да получи широка подкрепа

Важно е новият български еврокомисар да получи широка обществена подкрепа. Това каза в Бургас сегашният български еврокомисар Илиана Иванова. Тя не уточни дали с нея са водени разговори за номинацията ѝ.  До дни българското правителство се очаква да номинира бъдещия български еврокомисар. Добре е срокът поставен от ЕК да бъде спазен, независимо, че..

публикувано на 13.08.24 в 15:09

"Булевард Демокрация" на 13 август:

13 август е, а още не е петък. Колко приятно щеше да е това съвпадение. От европейската прокуратура разследват "Булгартрансгаз", потвърдиха за БНР от МВР. Тази сутрин полицията е осигурила достъп до газовия оператор. От Булгартрансгаз няма официална информация с какво е свързана проверката на европрокуратурата. Замириса на газ и в Бургас –..

публикувано на 13.08.24 в 15:00

Предизвикателствата пред достъпа на младите хора до култура

Националната конференция „Достъп на младите хора до култура“, организирана Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт, се провежда в Бургас.Това е десетото издание на форума. Събитието е под патронажа на Министерството на културата. Участници в конференцията са представители на държавна и..

публикувано на 13.08.24 в 13:07

БНР-Бургас с отличие от Националните награди "ПроКултура" (ВИДЕО)

БНР-Бургас получи отличие от Националните награди „ПроКултура", които се връчват за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Церемонията се състоя в експозиционния център „Флора“ в морския град. Събитието е под патронажа на Министерството на културата по повод Международния ден на младежта-12 август. Наградата на..

обновено на 12.08.24 в 20:48

Нови електронни устройства слагат край на дублираните билети в БДЖ

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления София - Бургас - София и София - Варна - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и..

публикувано на 12.08.24 в 15:53