Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Официално – плажът в „Росенец“ вече е плаж

Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото лято, вече официално е плаж. Теренът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица.

След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж. Заповедта за издаване на картата, както и предварителното ѝ изпълнение, беше обжалвано от фирма „Стрейтлайн“, свързвана с Доган и представлявана от арх. Калин Тихолов. (вижте подробности тук) Съдът вече е допуснал изпълнението ѝ, коментира депутатът от „Демократична България“ Димитър Найденов:

Вече, в резултат на нашите действия от лятото насам и по наше искане, този плаж фигурира в кадастралната карта като такъв. И, по-важното което е, това е част от моята стратегия да поправя грешката си с гласуването на общинския съвет от 28.04.2020 г.  и обещанието, което поех тогава, да направя всички възможно да върна пътя на гражданите на Бургас“, посочи той.

Решението е окончателно, коментира Димитър Найденов и пътят до плажа трябва да бъде запазен. Сега предстои да се издаде акт за държавна собственост и ивицата да бъде категоризирана от Министерството на туризма.

Интервю с Димитър Найденов можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгва делото срещу Николай, който се опита да убие баща си с чук

Делото срещу Николай Василев, който се опита да убие баща си с чук.   Случаят е от 19.01.2020 година.  До инцидента се е стигнало след постоянните скандали и изпития алкохол от неговия родител, който след работа тормозил майка му. Николай в момент на афект е взел 5-килограмовия чук за разбиване на бетон, от който се вади арматурно желязо за скрап и го..

публикувано на 17.05.21 в 15:13

Бачийски: С едно решение на съда може да се спрат всички дела около „Росенец“

Сагата с „Росенец“ – подробните устройствени планове, улиците, плажовете и сградите, все още не се очертава да завърши. Отмененото решение на общинския съвет в Бургас от лятото на миналата година е един от казусите, които се обжалват в съда. На заседанието през април миналата година, общинският съвет взе решение в няколко точки за..

публикувано на 17.05.21 в 13:47

Киберпрестъпленията в условия на пандемия или как да се защитим от тях

Фалшиви съобщения или линкове с информация за чудодейни лечения, имейли от името на здравни организации. Това са най-често срещаните методи на кибератаки, свързани с пандемията. Европейският съюз поиска от телекомуникационните оператори да гарантират ефективна защита на мрежите си срещу подобни атаки. Киберпрестъпниците могат да се опитат да..

публикувано на 17.05.21 в 09:37
архив

Започнаха ремонтни дейности в бургаския участък на АМ"Тракия"

От днес  до 21-ви май движението на моторните превозни средства между 324-ти и 327-ми км в платното за Бургас на автомагистрала „Тракия“ ще е в изпреварващата лента. За ремонтни дейности на асфалтовата настилката ще бъде ограничено преминаването в активната лента, съобщи   Агенция "Пътна инфраструктура".   От 25-ти май до 31-ви май трафикът от..

публикувано на 17.05.21 в 08:47

Ресорното министерство проверява отново плажа „Смокините-север“

Във връзка с публикации в медиите, по разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера, съобщи ресорното..

публикувано на 17.05.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Задържаха шестима мъже и жена в акция срещу дрогата в Бургас

Шестима мъже и 30-годишна бургазлийка са задържани в специализирана полицейска операция за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения в Бургас . Образувани са четири бързи производства и две преписки. Повдигнати са обвинения от Районна прокуратура – Бургас. Неутрализирани са две оранжерии за отглеждане на..

публикувано на 15.05.21 в 13:50

Финалът на делото срещу Бенчо Бенчев се очаква през юни

С разпит на свидетели продължи днешното заседание по делото срещу Бенчо Бенчев. Бившият председател на групата на БСП в Общинския съвет беше задържан в Истанбул през лятото на 2018-та, заедно с издирвания тогава Димитър Желязков - Митьо Очите.  Бенчо Бенчев е с обвинение за укривателство на Митьо Очите, за когото наел стая в хотел в Истанбул,..

публикувано на 14.05.21 в 12:56