Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция на Атанасовско езеро на Деня на Земята

Традиционното Лагуна клийн джамбуре, което тази година ще се случи за шести път, ще събере приятели на Атанасовско езеро или на саблеклюна Атанас на специална акция на Деня на Земята – 22 април. Темата на празника е „Да възстановим нашата планета“, затова и участниците съвсем тематично щевъзстановят района на Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро.

Екипът на LIFE проекта „Лагуната на живота“ разчита на участието на доброволци и граждани, които искат да излязат сред природата и да се включат в традиционната априлска акция ЛАГУНА КЛИЙН ДЖАМБУРЕ #6, за да се почисти района, да се изкоси тревата, да се възстановят и монтират разрушените и изтръгнати от земята табели, както и да се ремонтират наблюдателниците.

Акцията ще се проведе на 22 април 2021 г. (четвъртък) в две части – сутрешна и следобедна (от 10:00 до 13.00 и от 15.00 до 18 часа) в южната част на Атанасовско езеро (на кръговото на изхода на Бургас в посока Сарафово – точно преди бензиностанцията на Лукойл).

Надяваме се с общи усилия да подготвим Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, когато стотици жители и гости на града ще посетят района, за да са по-близо до природата, да наблюдават птици или да си почиват, защото по време на пандемията районът стана особено популярен и се радва на голям обществен интерес. Ще почистим и самото Укритие отвътре и отвън и ще монтираме информационни табели за посетителските маршрути в района. Ще започнем с ремонта на наблюдателницата „Яйцето“, чийто дъски са доста изтърбушени, но вярваме, че отново ще върнем предишния й солен блясък.“ – споделят организаторите от Българска фондация Биоразнообразие.

Акцията се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55

Екип от община Болярово посети Италия по проект за европейските културно-исторически ценности

През периода 01.07.2024 г. - 05.07.2024 г. екип от община Болярово посети община Кампанори, регион Тоскана в Италия в рамките на проект: "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur.  По време на посещението бяха представени идеите, генерирани по време на местно събитие в Болярово,..

публикувано на 11.07.24 в 12:58

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

обновено на 11.07.24 в 10:19

Още петима се грижат за зелените площи в Община Болярово

За поддръжката на зелените площи в Община Болярово ще се грижат допълнително още пет служители. Новоназначените  започват работа от днес 11 юли 2024г.. Те ще засаждат цветя и поддържат приветливия облик на Стефан Караджово, Оман, Денница и Болярово до 12 декември 2024г. Наетите лица са по Регионална  програма на Агенцията на заетостта. „В нашата Община..

публикувано на 11.07.24 в 09:50

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е днес от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140, ал.4 от Закона за..

обновено на 11.07.24 в 09:14

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56