Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци почистиха района около Атанасовското езеро

С лопати в ръка, винтоверт и много ентусиазъм доброволци днес се включиха в 6 –то Лагуна клийн джамбуре в Бургас. Те хигиенизират района около укритието на Атанасовското езеро и Пътеката на саблеклюна. Фондация "Биоразнообразие" избра по този начин да отбележи Деня на Земята.

 Откриваме сезона тази година с нашето поредно джамбуре, разказа Радостина Ценова. Днес то преминава на два етапа-сутринта и следобед, акцията ще приключи към 18 часа, уточни тя:

Работа има много.Трябва да изкосим района около пътеката, да подготвим две нови табели, които са разрушени и съборени.Да подменим информацията на тях, да ги бетонираме. Най-тежката работа е свързана с наблюдателницата, която е в края на пътеката-Яйцето.Разрушени са голяма част от опорните дъски. То беше направено по време на един арт пленер  на езерото.Този път заварваме мястото чисто, макар че то се радва на голяма посещаемост.По време на пандемията беше преоткрито от бургазлии.

Мотото на Деня на земята тази година е "Да възстановим нашата планета", уточни Ценова:

Това ни беше и на нас основната идея.С конкретни местни действия, каквито са възстановяването на този район, всеки един от нас да се замисли какво ние самите можем да направим, за да възстановим планетата. Много често си казваме - то нищо не зависи от мен, аз не съм  фактор. Не е така.От действията на всеки един от нас зависи какво се случва с климата, с климатичните промени. Ние работим много по темата.

Няколко дами бяха сред първите доброволци, които хванаха инструментите:

Тъй като е Денят на Земята и ми е почивен ден, реших да участвам. Много съм щастлива! Няма човек, който да не обича природата.Надявам се повече хора да се включват в тази инициатива. 

Сменяме основата на табелите, тъй като с времето  те, защото са забити в земета, изгниват. Подменяме, за да могат хората, които идват на тази страхотна алея, да имат инфофрамиця какво виждат.

Аз от много малка се ангажирам с опазването на околната среда.За мен е радост да помагам за подържането на Атанасовското езеро.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Знаете ли защо трафик кулата в Бургас е наклонена?

13 години с финансовата помощ на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се реализират мащабни проекти за модернизиране на пристанищната дейност. Отдава се изключително значение например на дигитализацията. Българските пристанища са водещи по предоставянето на дигитални услуги, а колко са реализираните и колко предстоящите проекти обяснява..

публикувано на 12.05.21 в 22:49

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в Сливен и Ямбол

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в областите Сливен и Ямбол, съобщи управителят  на „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов. Той увери, че в основният водоизточник  за напояване -  язовир  „Жребчево“ има достатъчно количество вода, за да мине сезона без проблеми.  Към момента в язовир „Жребчево“ има 335..

публикувано на 12.05.21 в 16:40

Община Тунджа назначи 38 младежи

Община „Тунджа“ назначи на работа 38 младежи. От днес по проект „Нова възможност за младежка заетост", схема „Младежка заетост", Приоритетна ос 1: „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места" на ОП РЧР 2014-2020 г., в селата на община „Тунджа" започват работа 3 7 души на длъжност „Работник-поддръжка" и един на длъжност „Младши..

публикувано на 12.05.21 в 15:18

"Булевард Демокрация" - на 12 май

Най-краткият парламент е вече в историята, а за няколкото заседания успя да приеме промени в един закон, изборния, както и един мораториум. Какво друго свърши и какво не успя – темата ще дискутираме с гостите ни в студиото. Трима вече бивши депутати – Тодор Байчев (БСП), Живко Табаков (Изправи се! Мутри вън), както и Димитър Найденов (Демократична..

публикувано на 12.05.21 в 14:49

До седем години се очаква качеството на живот в Айтос силно да се подобри

Подобряване качеството на живот, икономическото развитие и екологията са основните приоритети заложени в Плана за интегрирано развитие на на община Айтос за периода 2021-2027 г. За изпълнението на целите е предвидено да бъдат вложени над 103 милиона лева, като близо 70 от тях се предвижда да дойдат от различни европейски програми...

публикувано на 12.05.21 в 14:40

Обновяват уличното осветление по още няколко ключови булеварда в Бургас

Напредва изпълнението на проекта за модернизация на уличното осветление в Бургас. Обновлението вече се случи на бул. „Тракия“, бул. „Стефан Стамболов“ - от „Никола Петков“ до „Демокрация“, бул. „Янко Комитов“, ул. „Проф. Яким Якимов“, ул. „Лазар Маджаров“, бул. „Демокрация“ и бул. „Христо Ботев“. „Тази седмица работата продължава по бул. „Тодор..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Продължава рекултивацията на старото депо край Братово

В напреднал етап са дейностите по рекултивацията на старото депо край Братово, съобщават от Община Бургас. Вече са предепонирани отпадъци от клетката на депото и от съседните замърсени терени. Оформена е и рекултивационната повърхност. Доставена е специалната геомембрана, която ще бъде положена върху изравнителния пласт на платото, осигурени са и други..

публикувано на 12.05.21 в 11:30