Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Земя на номади“ с „Оскар“ за най-добър филм, Мария Бакалова не успя да спечели

Филмът „Земя на номади“ е големият победител на тазгодишната церемония по раздаването на наградите на американската филмова академия.

Той беше обявен за най-добър филм, режисьорът му Клоуи Чжао също получи „Оскар”, както и Франсис Макдорманд за най-добра женска роля в същия филм.

Творбата разказва историята за възрастни американци, които пътуват с бус из страната, а самата Чжао заяви при получаването на статуетката:

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един към друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!"

Антъни Хопкинс получи Оскар за мъжка роля във филма „Бащата“, който донесе още един "Оскар" - за  най-добър адаптиран сценарий на Флориан Зеле и Кристофър Хемптън.

Даниел Калуя бе обявен за най-добър актьор в поддържаща роля във филма „Юда и черният месия“.

Мария Бакалова - звездата от „Борат” 2, не получи „Оскар“ за актриса в поддържаща роля. Победителката в тази категория е Юн Ю-джун за изпълнението си в „Минари“.

На церемонията по раздаването на наградите в Лос Анджелис Бакалова изглежда беше измислила най-лесния начин да се спазва двуметрова социална дистанция като облече рокля с широчина шест метра, посочва Би Би Си.

Мария Бакалова впечатли с роклята на церемонията в Лос Анджелис
Мария Бакалова впечатли с роклята на церемонията в Лос Анджелис

Роклята на „Луи Вюитон“, която носеше младата актриса, е направена от 100 метра тюл - лек мрежест материал - съчетан с дълбоко V-образно деколте, украсено с диамантена огърлица.

Номинираната за най-добра актриса в поддържаща роля изглеждаше невероятно, докато ходеше по червения килим, и честно казано, всички се радвахме, че Бакалова най-накрая получи шанса да покаже по-бляскавата си страна, отбелязва Би Би Си.

Ролята ѝ в „Борат” 2 беше пълна противоположност - тя включваше всичко: от интервюиране на Руди Джулиани в хотелска стая до участие в множество груби сцени (ще знаете, ако сте гледали филма). Ако някой спечели от появата на червения килим тази година, това е Мария, посочва още Би Би Си.

Емералд Фенeл получи наградата за най-добър оригинален сценарий за филма „Момиче с потенциал“.

"Всичко, коeто мога да кажа е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него напълно  своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза тя.

"Оскар" за най-добър чуждестранен филм получи "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг

"Оскар" за най-добър анимационен филм беше присъден на творбата "За душата". Тя разказва за приключенията на душата на музикант, която е отделена от тялото му в резултат на инцидент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Тибетски монаси изработиха мандала за мира и спокойствието на България

Близки до Далай Лама тибетски монаси изработиха пясъчна мандала за мира и спокойствието на България. Делегацията пристигна в Бургас от индийския град Дарамшала по покана на Фондация “Калпатару”. За няколко дни жителите и гостите на морския град имаха възможност да се докоснат до древни практики, свързани с духовността и изкуството на Изтока...

публикувано на 09.07.24 в 13:08

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината. Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни..

публикувано на 09.07.24 в 11:07