Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маестро Йордан Дафов бе удостоен с отличието "Златен век"-огърлие

Снимка: Държавна опера Бургас

Художественият ръководител на Държавна опера – Бургас маестро Йордан Дафов бе отличен с наградата "Златен век" - огърлие на Министерството на културата. Талантливият и уважаван бургаски  диригент, който тази година навърши 81 години, е сред изявените дейци, отличени за приносът си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

Церемонията се състоя в галерия „Средец“. Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказката P.I.F продължава тази вечер на Летния театър в Бургас

Приказката P.I.F продължава с подкрeпата на приятели и представяне на последния албум на групата, по който работи Димо Стоянов. Едни от най-големите звезди на родната музикална сцена Графа, Свилен Ноев, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов от JEREMI?се присъединяват към Иван Велков (китара), Христо Михалков (бас) и Мартин Профиров (барабани), за да..

обновено на 14.06.21 в 13:19

Режисьорът Камен Калев жури на Burgas International film festiva

Режисьорът Камен Калев ще заеме място сред почетното жури на Burgas International film festival’2021 /BIFF/. Новината съобщи директорът на фестивала Емил Ованесов. Шестото издание ще зарадва почитателите на киноизкуството от 16 до 23 юли. Камен Калев е познат на международната публика в Кан още от 2005 и 2007 г., когато заедно с Димитър Митовски..

публикувано на 14.06.21 в 13:04

Вампирът от Созопол намира място в новия роман на Кристофър Бъкстон

„Проклятието на вечните сънища“ - така е озаглавена най-новата книга на Кристофър Бъкстсон. Англичанинът, който повече от 40 години живее в Бургас има особен интерес към българската история. Новият му роман също ни отвежда в една дурга епоха, през 14 -ти век, във времето на цар Теодор Светослав Тертер.  "Аз понеже винаги се интересувам от..

публикувано на 14.06.21 в 09:04

Комедията „Извънредно положение“ гостува в Бургас

Комедийният стендъп спектакъл „Извънредно положение“ ще гостува за първи път в Бургас. Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова завладяват публиката с оригинален авторски сценарий по истински истории от времето на карантината. Богдана, Здрава и сценаристът Светослав Томов са описали изключително цветно преживяванията си, уморени и отегчени..

публикувано на 13.06.21 в 10:00

Музикално-поетична вечер в Експоцентър „Флора“

Поезия и авторска музика се сливат в специален коктейл, който ще е част от романтичния уикенд в Бургас тази седмица. Литературната вечер ще се проведе на 13 юни, неделя, от 19:30 часа в Експоцентър „Флора“. По време на събитието ще бъдат представени книги на издателствата Scribens, АРС и ИК "Знаци". Музикалното част в поетичната вечер ще изнесат Карел..

обновено на 13.06.21 в 09:51

Продължава фестивалът „Света Богородица – Достойно естъ“

17-ото издание на фестивала за православна музика „Света Богородица - Достойно естъ“ продължава днес в Поморие. Два концерта са заложени в програмата му, информира Янина Богданова от програма „Христо Ботев“: „ Днес ще има два концерта – от 15:30 ч. и от 18 ч. Ще могат да чуят програмите на пловдивските хорове „Кантикус Де орис“ и..

публикувано на 12.06.21 в 14:32

Показват част от културното наследство на бежанците от Егейска и Вардарска Македония

В етнографския музей в Несебър бе открита гостуващата изложба на Регионален исторически музей- Благоевград под наслов „Дуйни ми, бел ветре…”. Заглавието на експозицията не е случайно – взаимствано е от началните строфи на една любовна по смисъла си песен, която се пее от Пирин до Източните Родопи и Черно море, песен, превърна се в неофициален химн..

публикувано на 11.06.21 в 14:47