Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нарисувай ми… пеликан

Снимка: Светослав Спасов

България се включва в международната инициатива withNature2020 за глобално съвместно произведение на изкуството, която обединява разнообразни общности по целия свят на Международния ден за биологичното разнообразие 22 май 2021 г. 
Целта е да се ангажират местните хора с необходимостта да се защитят екосистемите на застрашените растителни или животински видове близо до тях. Другият аспект е да се създаде визуално запомнящо се масово събитие, което да фокусира вниманието върху въпроса за загубата на биоразнообразие, по време на конференцията на ООН за биологичното разнообразие в Кунминг , Китай.
Българската фондация Биоразнообразие избра къдроглавия пеликан, за да се включи в инициативата, защото това е една от емблематичните птици на Бургас, която може да се наблюдава често над града. Птиците нощуват в спокойното Атанасовско езеро и прелитат да се хранят в близките езера Вая и Мандра. Къдроглавият пеликан е особено уязвим, тъй като малката му популация е съсредоточена само на няколко места в света и е заплашена от загубата на местообитания, заедно с унищожаването на размножителните колонии от рибарите. Стрелба и сблъсъци с електропроводи се случват по време на миграция и са допълнителни заплахи за пеликаните.
Как може да се включите в инициативата withNature2020?
•Нарисувайте къдроглав пеликан – така както вие го виждате или като използвате видеото, създадено от  Little Art School, специално за България. Рисувайте смело и не пропускайте да изпратите снимка на вашата рисунка до 15 май на saltoflife@biodiversity.bg, за да може да създадем една голяма обща картина и видео, което ще разпространим по целия свят. За всеки участник ще има специална награда от Българска фондация Биоразнообразие. 
•Участвайте в създаването на гигантско изображение на къдроглав пеликан на 22 май на терасата до Морското казино в Бургас. В събитието на живо, което се случва паралелно във всички държави, включени в инициативата в 17:00 местно време ще бъдат създадени гигантски изображения на застрашени растителни и животински видове: гоблен от видове, които се разгръщат в реално време, за да бъдат заснети и качени за гледане в YouTube и други медийни платформи, използвайки # withNature2020.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природонаучният музей предлага ботаническа разходка в Морската градина

В уикенда „Дни на цветята“ Природонаучният музей ще се включи с ботаническа разходка в Морската градина на Бургас. Специална беседата ще представи интересни декоративни видове дървета и храсти, родом от близки и далечни краища, посадени в Морската ни градина. Местата са ограничени, затова резервирайте вашето на тел. 056/843239. Беседата ще..

публикувано на 07.05.21 в 08:30

Бургаският музей представя икона на св. Георги Победоносец за 6 май

Икона на св. Георги Победоносец ще бъде представена на 6 май в историческата експозиция на Регионалния музей в Бургас. Тя е рисувана през втора половина на ХIХ век. Иконата е част от т. нар. „спасените“ икони, които са били обект на кражби, открити са от полицията и предадени на музея през 90 години на миналия век, разказа главният уредник..

обновено на 05.05.21 в 21:48

"Анхиалски истории" разказват известни българи и емблематични поморийци

В навечерието на патронния празник на Поморие – Гергьовден ще бъде представена новата книга, посветена на града. Премиерата на „Анхиалски истории“ ще се състои от 18 часа в градската художествена галерия "Дечко Стоев". Сборникът събира 25 разказа на видни българи и местни знаменитости. Идеята е на професор Ани Кочева от БАН, която е с поморийски..

публикувано на 05.05.21 в 14:55

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва.  Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо,..

публикувано на 04.05.21 в 14:17

Младите проявяват все по-голям интерес към занаятите и ръкоделията

Старите занаяти и ръкоделията в последните 10 години будят голям интерес у младите хора, смята Капка Стоичкова. Тя е основател на Седянка „Българка“, родом е от Банкя, но живее в момента в Бургас. Стоичкова владее няколко техники на ръчно плетиво и с удоволствие споделя знанията си, когато участва във Фермерския пазар в Бургас. Според нея младите..

публикувано на 04.05.21 в 13:45

Кралица на Бургас снима фотосесия в Аква Калиде

Снимките за предстоящия конкурс за красота в Бургас бяха заснети на историческия музей Аква Калиде в местността Минерални бани край Бургас, съобщи организатора Ваня Кирова. Банята на Сюлейман Великолепни и прекрасната реставрация, запазила автентичността от древността в наши дни, пресъздадоха уникална атмосфера за приказната визия на конкурса...

публикувано на 04.05.21 в 09:32

Великденска красота създава Венцислава Григорова

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

обновено на 02.05.21 в 12:42