Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природонаучният музей предлага ботаническа разходка в Морската градина

В уикенда „Дни на цветята“ Природонаучният музей ще се включи с ботаническа разходка в Морската градина на Бургас. Специална беседата ще представи интересни декоративни видове дървета и храсти, родом от близки и далечни краища, посадени в Морската ни градина. Местата са ограничени, затова резервирайте вашето на тел. 056/843239. Беседата ще..

публикувано на 07.05.21 в 08:30

Бургаският музей представя икона на св. Георги Победоносец за 6 май

Икона на св. Георги Победоносец ще бъде представена на 6 май в историческата експозиция на Регионалния музей в Бургас. Тя е рисувана през втора половина на ХIХ век. Иконата е част от т. нар. „спасените“ икони, които са били обект на кражби, открити са от полицията и предадени на музея през 90 години на миналия век, разказа главният уредник..

обновено на 05.05.21 в 21:48

"Анхиалски истории" разказват известни българи и емблематични поморийци

В навечерието на патронния празник на Поморие – Гергьовден ще бъде представена новата книга, посветена на града. Премиерата на „Анхиалски истории“ ще се състои от 18 часа в градската художествена галерия "Дечко Стоев". Сборникът събира 25 разказа на видни българи и местни знаменитости. Идеята е на професор Ани Кочева от БАН, която е с поморийски..

публикувано на 05.05.21 в 14:55

Младите проявяват все по-голям интерес към занаятите и ръкоделията

Старите занаяти и ръкоделията в последните 10 години будят голям интерес у младите хора, смята Капка Стоичкова. Тя е основател на Седянка „Българка“, родом е от Банкя, но живее в момента в Бургас. Стоичкова владее няколко техники на ръчно плетиво и с удоволствие споделя знанията си, когато участва във Фермерския пазар в Бургас. Според нея младите..

публикувано на 04.05.21 в 13:45

Кралица на Бургас снима фотосесия в Аква Калиде

Снимките за предстоящия конкурс за красота в Бургас бяха заснети на историческия музей Аква Калиде в местността Минерални бани край Бургас, съобщи организатора Ваня Кирова. Банята на Сюлейман Великолепни и прекрасната реставрация, запазила автентичността от древността в наши дни, пресъздадоха уникална атмосфера за приказната визия на конкурса...

публикувано на 04.05.21 в 09:32

Великденска красота създава Венцислава Григорова

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

обновено на 02.05.21 в 12:42

Чуйте химна на английската гимназия

Бургаската английска гимназия вече има свой официален химн. Виновниците за това са известният изпълнител Георги Мархолев и Дарина Джеферсън, позната сред литературното общество като Дарина Хаджистоянова. Конкурсът беше обявен в средата на февруари, а текстът на “Now, then, tomorrow” успя да пребори десетки предложения. Лиричната творба намери..

публикувано на 02.05.21 в 12:24