Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2500 участници в празничната инициатива „Да украсим Бургас”

Магията на Коледа завладя магазини, офиси, детски градини, училища, частни домове и жилищни блокове в Бургас. Те се включиха в 18-тото издание на инициативата "Да украсим Бургас". Най-активни тази година са жителите на комплексите „Меден рудник“, „Славейков“, „Братя Миладинови“ и „Изгрев“.  Красиви снимки и видеа , музикални послания за..

публикувано на 23.12.24 в 13:23

Мечешко магазинче предлага подаръци с кауза

"Операция:Плюшено мече“, която сбъдва коледни желания и през тази година за 17 - ти пореден път осигури подаръци за десетки хиляди деца и възрастни с увреждания, има мечешко магазинче. Ако си закупиш нещо от него подпомагате дейността на неправителствената организация. Отправихме предизвикателство към хората, които обичат да..

публикувано на 22.12.24 в 17:00

Тракийски университет Стара Загора с научна инициатива, свързана с аквакултурите в Черно море

Във водите на залива между Пристанището на Царево и плаж „Понтона“ вчера е поставена експериментална модулна мидена инсталация, чрез която да се проверят условията на растеж на бяла мида и нетрадиционните за нашето море стриди, съобщиха от Тракийски университет - Стара Загора. Инсталацията е разположена на приблизително 40 см от морското дъно,..

публикувано на 20.12.24 в 17:13

Графит преобрази асансьора на две гимназии в Бургас

Графит на Иван Янков - Esteo преобрази визията на външния асансьор на двете бургаски гимназии „Акад. Никола Обрешков“ и „Г. С. Раковски“. Проектът за преобразяване на градското пространство е на сдружение „Посока Бургас“. Това е петият графит на визуалния артист, който преобразява фасадите на блокове и на обществени сгради...

публикувано на 19.12.24 в 13:40

Дядо Коледа кацна с щурмови самолет в база "Безмер"

С щурмови самолет Су-25 Дядо Коледа кацна в авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Секунди преди него, също със Су-25, се приземи Снежанка, а джуджета пристигнаха с граничен хеликоптер Agusta 109. На летището ги очакваха десетки нетърпеливи деца.  Специалният полет докарал Добрия старец от далечните земи изпълни командирът на авиобазата полк. Милен Димитров...

публикувано на 18.12.24 в 17:22

Тази вечер откриват ледената пързалка в Бургас

Ледената пързалка  вече е монтирана на площад „Тройката“ – срещу Културен дом НХК и ще бъде открита тази вечер от 18:30 часа. Тази година спонсорът за осъществяване на инициативата ще предостави близо 15 000 ваучера на всички деца от първи до седми клас за едно безплатно посещение на ледения атракцион. Организаторите са предвидили възможността..

публикувано на 18.12.24 в 15:33

платена публикация
Стелки - как да изберем правилните за нашия автомобил?

Стелките са съществен компонент за запазване на интериора на автомобила в добро състояние. Те предпазват подовите настилки от замърсявания, разливи и износване, като същевременно допринасят за поддържането на естетическия му облик. Не всички стелки обаче са създадени еднакви – изборът на правилните е от решаващо значение за оптимална защита и..

публикувано на 18.12.24 в 14:18