Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Професор Хикмет Мехмедов е предложен за орден „Стара планина“

Снимка: Опера Бургас


Министерският съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Хикмет Мехмедов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството. Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет, който твори в Бургас.

"Бях много изненадан. Това е най-голямото отличие и най-високото признание в нашата страна за хора, които са направили много неща. Аз специално в изкуството и културата. Това е една голяма радост за моя огромен труд и беше един забележителен момент в това съобщение".

Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.В момента  работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. Сред новите постановки, които мисли да реализира в бъдеще е „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд.

Цялото интервю с проф. Хикмет Мехмедов можете да чуете от звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за епидемиите на Националния природонаучен музей на САЩ гостува в Бургас

Двуезична фотодокументална изложба „Избухване: Епидемии в един свързан свят“ ще бъде открита  в Културен център НХК  н а 21 юни от 11.30 ч.  Експозицията е на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В Бургас изложбата се представя с подкрепата на Община Бургас и Посолството на САЩ в България. Авторите на събитието..

публикувано на 17.06.21 в 17:50

Бронзови пластики, платна и витражи в сливенската галерия „Май“

Гостуваща изложба на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) Казанлък бе открита в галерия „Май“ в Сливен. Свои платна, бронзови пластики и витражи представят седем автори от Долината на розите.  Председателят на представителството на СБХ Казанлък Росен Дончев заяви, че тази изложба дава началото на едно добро сътрудничество със..

публикувано на 17.06.21 в 15:37

Започва Националният фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен

Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ започва в Сливен от утре, съобщават от Общината. Официалното откриване ще се състои в зала „Зора“ от 15.30 часа. За четвърта поредна година на сливенска сцена ще се изявят театрални формации от градове от цялата страна. Сред тях са Сливен, който е домакин, Котел, Нова Загора,..

публикувано на 17.06.21 в 13:59

11 читалища от община „Тунджа“ са с одобрени проекти за закупуване на книги

11 читалища от община „Тунджа“ са с одобрени проекти по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” на Министерство на културата. Финансовата подкрепа е за читалищните библиотеки в селата Ботево, Тенево, Бояджик, Кукорево, Голям манастир, Межда, Ханово, Калчево, Роза, Гълъбинци, Симеоново. Това..

публикувано на 17.06.21 в 12:59

Живописецът Юрий Ковачев с юбилейна изложба в Бургас

Русенският художник Юрий Ковачев отбелязва 60 години с изложба в Бургас. Експозицията включва живописни платна в характерния за автора емоционален и изтънчен почерк. Изложбата включва и няколко картини на стария Бургас . Юрий Ковачев е роден в Русе и по професия е архитект, но живописта играе важна роля в живота му. Своето професионално..

публикувано на 17.06.21 в 12:59

"Чамкория" със Захари Бахаров на Летния театър в Бургас

„Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман!“ Това казва бае Слави, главният герой на романа „Чамкория“ на Милен Русков. Театралната версия, в която..

публикувано на 17.06.21 в 12:50
Снимката е илюстративна.

Маргарит Абаджиев представя книгата си „Царят на татарите” в Сливен

Писателят Маргарит Абаджиев ще представи новата си книга „Царят на татарите” днес от 17.00 ч. в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. Това е художествен роман, базиран върху документален материал. Заглавието идва от прозвището, с което сръбската преса нарича премиера на България в периода 1887-1894 година - Стефан Стамболов...

публикувано на 17.06.21 в 10:50