Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Блок в "Лазур" пита:

Ще продължи ли санирането в Бургас? (обновена)

Пет години след като подадохме документи нямаме отговор от МРРБ, казват от домсъвета

| обновено на 05.05.21 в 21:46

Пет години, след като подават документи за саниране, обитателите на блок първи в бургаския комплекс “Лазур“ все още очакват включване в Националната програма за енергийна ефективност. Сградата е тухлена и веднага след като стана възможно кандидатстването се организирахме, разказва Стефан Баев от домсъвета:
"Обиколихме всичките 96 апартамента, за да убедим хората колко е важно и полезно санирането. Бързо събрахме необходимите подписи. На 8 март 2016 година внесохме необходимите документи в общината. Всички съседи бяха обнадеждени, очаквахме в рамките на година, година и половина да има някакво раздвижване. Това беше в периода на бурно саниране в Бургас. Надявахме се документите бързо да стигнат до МРРБ, но за съжаление нямаме никакъв резултат."
Блокът е строен през 1968 година. Докато чакахме за саниране се наложиха спешни ремонти на покрива и канализацията, добави Баев. 
По програмата в Бургас бяха преобразени 200 жилищни блока, в които живеят 40 000 души. 

Новите мерки за енергийна ефективност за блоковете ще се финансират след като от ЕК одобрят Плана за възстановяване и устойчивост. Това поясни по време на информационна среща заместник - министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков. След като той бъде внесен, в рамките на 8 седмици комисията ще се произнесе, каза той и добави:

Програмата е разделена на два принципа – за многофамилните жилищни сгради, които вече са в Българската банка за развитие, процедурата да стартира максимално бързо. Разбирайте – още в средата на тази година и в момента, в който получим зелена светлина юни – юли месец, да има възможност да се стартират процедурите по обществени поръчки и избор на изпълнител“, добави Станков.

През лятото ще бъдат изготвени критериите за къщите, планираме в края на годината вече да се приемат документи и за тях, поясни Жечо Станков. Около 400 млн. лв. са планирани за саниране и на публични сгради, добави той.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове и да видите във видеото.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре за целия летен сезон се забранява се забранява движението и престоя на автомобили на централен площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие. Заповедта е заради влизането в действие на одобрения  Генерален план за организация на движението в курортния град като в часта „Пешеходно движение“се променя посочността на движение по улиците:..

публикувано на 20.06.21 в 09:13

Мидите са главният герой днес на остров Света Анастасия

Миди на тенекия и почистване на морето предстои днес на остров св. Анастасия. Това е акцентът в поредния тематичен летен уикенд, който организират Община Бургас и партньори. Събитията са  посветени на черноморската мида.  Единственият обитаем остров в Черно море очаква над 600 гости през целия ден.  Водолази от клуб "Приятели на морето" ще..

публикувано на 20.06.21 в 08:38

Благотворителен футболен турнир в помощ на Криси

Благотворителен футболен турнир ще се проведе в Бургас на 3 и 4 юли. Инициативата е в подкрепа на 5-годишния Криси, който има нужда от вливане на стволови клетки. Турнирът ще се проведе на игрищата на Спортния център Славейков  във формат 5+1, като всеки отбор ще изиграе минимум два мача. Всички събрани средства ще бъдат преведени по сметката на..

публикувано на 19.06.21 в 15:26

Поройният дъжд наводни кръговото кръстовище до Летище Бургас

Поройният дъжд наводни и направи непроходимо кръговото кръстовище до Летище Бургас. Образуваха се колони от автомобили, а части от тях потънаха в наводнените участъци.  Снимки: Магдалена Текла.  

публикувано на 19.06.21 в 14:59
Снимката е илюстративна.

Обновяват спортната инфраструктура в община Айтос

Продължава обновяването на спортната инфраструктура в община Айтос. Два от проектите са за Спортния комплекс "Крум Делчев", съобщиха от Община Айтос.  Единият от проектите е за нова спортна площадка в комплекса "Крум Делчев". Общата стойност на проекта е около 100 000 лв.  Финансирането е по "Програмата за развитие на селските райони"...

публикувано на 19.06.21 в 14:35
Снимката е илюстративна.

„Зелената вълна“ по бул. „Демокрация“ стартира до края на август

До края на август ще стартира т. нар. зелена вълна по бургаския булевард „Демокрация“. Това каза за БНР-Бургас Иван Гюлев, началник на общинското звено по пътна безопасност. В момента системата се настройва, поясни той. „Всяка една светофарна уредба работи с определени фази. Иначе ще бъдат така направени, че при една определена скорост,..

публикувано на 19.06.21 в 14:27
Снимката е илюстративна.

12-то издание на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ ще се проведе днес

12-то издание на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ ще се проведе днес на централния площад в морския град. Официалното откриване ще е от 16.20 мин. Тази година във фестивала ще участват 35 клуба от страната.  Фестивалът „Хоро край поморийския бряг” няма състезателен характер. В програмата са включени традиционни хора от Северняшка,..

публикувано на 19.06.21 в 08:53