Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаски оперни певци отбелязват Деня на Европа с концерт на 9 май


На 9-и май, неделя, по повод Деня на Обединена Европа, солистите на Държавна опера – Бургас са подготвили богата концертна програма, включваща произведения из вокалното творчество на европейски композитори, обединена под надслов „Песните на Европа“. Концертът е от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

"Ние сме се опитали да подберем най - красивите и впечатляващи песни от съкровищницата на Европа. ще има интересни произведения от чешки, полски, немски, български автори. Ще има литовска, латвийска, испанска песен. Искаме да покажем най - хубавото за нашата любима публика за този прекрасен ден, който е на обединена Европа.", съобщи сопраното Мария Цветкова-Маджарова. 

В програмата, включваща известни произведения от песенното творчество на европейски творци, участват солистите: сопраното Мария Цветкова-Маджарова /тя ще представи песни от Фредерик Шопен, Франц Шуберт, Едвард Григ, Любомир Пипков и Георги Златев Черкин/, Нона Кръстникова, сопран, ще изпълни вокални произведения на Енрике Гранадос, Бах-Гуно и Янис, мецоспраното Йоана Кадийска ще изпее композиции от Курт Вайл, Франц Шуберт и Мануел де Фая. Тенорът Яни Николов ще представи произведения от Франческо Паоло Тости и Чезаре Андреа Биксио. Баритонът Бранимир Недков е подготвил вокалната композиция с философско звучене „Побързай, Кронос“ от Шуберт, а басът Костадин Мечков ще песни от Йоханес Брамс и Добри Христов. Солистите ще представят и общи изпълнения. На рояла ще бъдат пианистките Дария Кръстева и Нина Райхел. Между вокалните произведения, подбрани за концерта, ще прозвучат и солови изпълнения на пиано – като елегантна добавка към изисканата програма. Като блестяща кода на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би популярната „Ода на радостта“ от 9-а симфония от Лудвиг ван Бетовен, която е и химн на Обединена Европа. Химнът на Европа ще бъде изпълнен от всички участници в концертната проява.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Кирил Дончев: Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас

С двучасова културна програма, наситена с емоционални разговори, истории и много музика, Сдружение "Общество за духовни изяви" с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду отбеляза своята 20-годишнина, съобщиха от Община Бургас. Вечерта бе посветена на маестро Кирил Дончев. „Сдружението бе създадено от група приятели с цел да си помагаме и да..

публикувано на 19.06.21 в 14:18

Премиера на книгата “Частица нищожна от отломката нищожна“ на проф, Гаро Мардиросян в Бургас

Премиера на книгата „Частица нищожна от отломката нищожна“  на проф. Гаро Мардиросян ще се проведе днес от 15 ч. в зала "Георги Баев" на Културния център „Морското казино“, съобщават от Община Бургас. Книгата е мемоарна и проследява житейския път на професора. Той автор на 39 патента за изобретения, на научни публикации и книги.  Вписан е в Златната..

публикувано на 19.06.21 в 13:14

Бюст-паметник на Петко Задгорски вече е част от Морската градина

С тържествена церемония днес беше открит бюст-паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Той се намира на метри от статуята на Пушкин, създадена от него през 1952г. и превърнала се в една от културните емблеми на града. Въпреки дъждовното десетки бургазлии присъстваха на церемонията и оставиха цветя пред бюст..

публикувано на 19.06.21 в 12:51

Откриват официално паметника на Петко Задгорски днес в Бургас

Бюст-паметник на бургаския художник Петко Задгорски ще бъде поставен в Морската градина на Бургас. Той ще се намира на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното откриване на скулптурата ще се състои днес от 11 часа. Автор на бюст – паметника е скулпторът Руси..

публикувано на 19.06.21 в 08:39
Златко Гулеков, председател на театралното жури на фестивала

Златко Гулеков: Фестивалът „Сцена под Сините камъни“ изгради общност от деца, обичащи театъра

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят ученически и детски театрални формации от девет града в страната.  „За тези четири години фестивалът..

публикувано на 19.06.21 в 08:18
Братя Аргирови

Братя Аргирови с рецитал на "Бургас и морето"

Светослав и Благовест Аргирови ще зарадват публиката със специален рецитал по време на Националния конкурс за песен „Бургас и морето 2021“. Те ще бъдат и част от журито, което заедно с вашите гласове ще определи песните победители на 31 юли. В журито на конкурса влизат още журналистът Кирил Вълчев, диригентът Цанислав Петков и музикантът Дани Милев...

публикувано на 18.06.21 в 16:05

Каталог представя голяма част от иконите на Бургаския музей

Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ“. Отпуснатите средства са в размер на 7070,00 лв. Водеща цел на този проект е да бъде..

публикувано на 18.06.21 в 13:04