Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

11 икони на Свети Георги има в сбирката на градската галерияСвети Георги на кон-това класическото изображение на светеца се открива в 11 икони в сбирката на Градската художествена галерия в Бургас, с които предците ни от странджанския край са посрещали Гергьовден. В още 16 канонични изображения Свети Георги се среща насред с други почитани в региона светци като Света Богородица, Светка Петка, Свети Модест, Свети Димитър. Иконите са част от безценната колекция на галерията, посочва уредникът Мария Алексиева: 

"Повечето икони идват от различни иконостаси, където са заемали своето място, от църкви, параклиси в Царево, Ахтопол, Малко Търново и селата Българи, Бръшлян. В иконографията образът на светеца е разпознаваем. В повечето случаи той е на бял кон и убива змея, символ на злото."  

320 икони съхранява галерията, част от тях са в постоянната експозиция на третия етаж. В момента градската галерия изпълнява проект, финансиран от Министерството на културата. Освен че ще бъде издаден двуезичен албум на иконите от Странжда и региона, по него ще бъдат реставрирани и 40 икони. Сред иконите, които ще върнат блясъка си и ще станат част от постоянната експозиция, има и изображение на Свети Георги. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кукленият театър с представление специално за медиците

Днес Куклен театър-Бургас  ще играе своя знаков спектакъл "Филифьонката, която вярваше в бедствия",специално за медиците на Бургас в НХК от 19.00 часа. Това е своеобразен жест на благодарност от театралната трупа към героите, ангели-спасители в борбата с ковид-19. „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ на Държавен Куклен театър - Бургас е по..

публикувано на 22.06.21 в 15:14

„Еми и крадецът на сенки“ - новото фентъзи бижу на Марин Трошанов

„Еми и крадецът на сенки“  - така е озаглавена най-новата книга на Марин Трошанов. Това е една авантюристична фентъзи история, която събира две деца от реалния и приказния свят, за да им възложи мисията да се борят срещу злото. Романът е вдъхновен от тежкия и драматичен период от последните една, две години и нуждата от едни по-добри герои и..

публикувано на 22.06.21 в 10:55

Графа стартира националното си турне от Бургас

Национално турне в 10 града подготвя Графа. Старт на музикалната обиколка под надслов "Summer tour 2021" ще бъде даден в Бургас. Това ще се случи днес от 21.00 ч., мястото на срещата е в Летния театър. Ще прозвучат познатите обичани песни през годините, новият сингъл „Химера“ и съвсем прясното парче с Wosh MC x Feel – "Prime Time"...

обновено на 22.06.21 в 10:52

Кристофър Бъкстон представя новия си роман в Бургас

Новия си роман „Проклятието на вечните сънища“ представя днес в Бургас писателят Кристофър Бъкстон. Англичанинът, който повече от 40 години живее в Бургас, има силен интерес към българската история. Новият му роман също ни отвежда през 14 -ти век, във времето на цар Теодор Светослав Тертер.  „Винаги съм се интересувал от по-интересни..

публикувано на 22.06.21 в 08:59

"Бургаси и морето" тази година с 15 песни финалисти

Силно бургаско присъствие и тази година в предложенията за финалния етап на Националния конкурс за песен „Бургас и морето“. Почти 60 песни са били заявени за участие от автори от цялата страна. Традиционно селекционната комисия на конкурса избира дванадесет финалисти, които прозвучават на живо на сцената на Летния театър. По изключение,..

публикувано на 21.06.21 в 15:00

Учител на Петя Дубарова с литературна премиера утре

Англичанинът, който обича  превежда класиците на  българската поезия на английски, сред които стихове на Дебелянов, Ботев, Вазов, Славейков, Дора Габе и други, представя последния си, шести роман в Бургас. Премиерата на книгата „Проклятието на вечните сънища" /ИК "Знаци", превод Дора Велева/  ще e утре от 17.30  часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ..

публикувано на 21.06.21 в 14:34

"Кино под звездите" се завръща

"Кино под звездите" се завръща с прожекции на португалски ленти. От днес до 25 юни на открита сцена „Охлюва”  бургазлии и гости ще се насладят на пет интересни прожекции. Всички филми са със субтитри на български, входът е свободен. Началото е от 21.00 часа. Началото дава  „ Перлата на Бенфика”   (Ruth), 2018, с режисьор Антонио Пиняо..

публикувано на 21.06.21 в 13:14