Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наемателят на плажа на устието на Велека с петиция срещу отдаването му на концесия в "12 без 5"

Министерството на туризма: Да участва в процедурата, не едно предупреждение за нарушения и неустойки са му налагани

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма излезе със становище във връзка с петицията за спиране на откритата процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Устие на река Велека“. 

Досегашният наемател на морския плаж може да изложи всички свои виждания и проекти по управлението на морския плаж  като участник в откритата процедура и да направи оферта, която в случай, че бъде определен за концесионер, ще стане част от концесионния договор и ще се контролира изпълнението на поетите от него ангажименти при условията на публичност и прозрачност, а не в петиция чието изпълнение не е сигурно. Отрицателното отношение на досегашния наемател към откритата процедура противоречи на изложените от него намерения да работи за просперитета на плажа“, се посочва в становището. От Министерството припомнят, че на наемателят през годините са налагани предупреждения за нарушения и неустойки. От ведомството са категорични, че откритата процедура е планирана много преди края на мандата на правителството, а проектът за концесия за морски плаж „Устие на река Велека“ е включен в Плана за действие за държавните концесии за 2021 г., публикуван на страницата на Националния концесионен регистър. Причината за включването му е била изтичащия наемен договор през 2021г., който е удължен до 2022г. 

Процедурата за избор на концесионер на морски плаж "Устие на река Велека, с. Синеморец" е с решение на Министерски съвет №365 от 16 април.  

Да бъде отменено решението настоява наемателят на плажа, който пусна петиция. В нея Филип Баров и екипа му твърдят:

"В последния ден от житието си, 14 април 2021, Министерски съвет (вече в оставка) разпространи с прессъобщение, че има намерение да прекрати валидния ни до ноември 2022 година договор, с цел да даде на друг задълженията, а и правата по същия, само че за 15 години. При това, за да получава Държавата по-ниска цена и при условия, които напълно игнорират направеното на плажа до момента."

В петицията се посочва още, че морският плаж, който е в територията на Природен парк Странджа и в границите на Натура 2000, и също така е част от едноименната защитена местност,  е пример за щадящо природата управление. Като пример се посочват инвестицията в поставянето на специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните, информационни табели относно важността за опазването им и ограничаването на моторните превозни средства на плажа.

На 22 април парламентът наложени мораториум върху концесии и сделки  до избора на нов кабинет или служебно правителство. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоминистърът отмени заповед за промяна в режима на дейностите в местността „Каваците“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени Заповед №РД-402/09.04.2021 г., с която се променя режимът на дейностите в природна забележителност „Пясъчни дюни в местност „Каваците“. Това обяви той на пресконференция днес. Министър Личев съобщи, че в края на мандата си – на 9 април, предшественикът му Емил Димитров е подписал заповед за..

публикувано на 22.06.21 в 16:35

"Златно сърце" за осмокласник, спасил съседа си от пожар

Наградата „Златно сърце“ на Регионалното управление на образованието Сливен бе връчена на осмокласника Митко Петров за проявен героизъм по време на пожар в родното му село Градец миналата година. На 15 април в съседна къща на Митко избухва пожар, той пръв вижда огъня и с помощта на майка си издърпват тялото на трудноподвижният им съсед. Отличието се..

публикувано на 22.06.21 в 15:29

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 22 юни

След края на туристическия сезон от Министерството на туризма ще предложат да се направят изменения в договорите за концесии на плажните ивици. Това каза Василка Цанева, която е началник на отдел Управление на морските плажове. Тези изменения ще предвидят инвестиции за достъпност на хората с увреждания на пясъчните ивици, уточни тя. От министерството на..

публикувано на 22.06.21 в 14:54

Благоустрояват местата с незаконни гаражи в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал „Сини камъни.“ Там общината инвестира близо 700 хиляди лева за детски и спортни площадки, и..

публикувано на 22.06.21 в 14:25

Започва частичен ремонт на бул. "Проф. Яким Якимов"

Община Бургас съобщава, че започва частичен ремонт на бул. „Проф. Яким Якимов“. Екипите ще работят в платното за движение от надлез над товарна гара към кръговото кръстовище при бул. "Янко Комитов". За целта временно ще бъде реорганизирано движението в района.

публикувано на 22.06.21 в 13:53

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас

Детелина Иванова е освободена като директор на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите. Тя е отстранена от длъжност от днес със заповед на служебния министър Асен Личев. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство на защитена зона.  Става дума за местността „Каваците“ с два..

публикувано на 22.06.21 в 13:42

Дебат за допълнителни 100 лв. на дете в семейство с граждански брак

Дебат в комисии в бургаския общински съвет днес по предложението родители с граждански брак да получават допълнително 100 лева при раждане на дете. В част от комисиите докладната записка бе отхвърлена с мотива, че съдържа дискриминационни текстове.  Предложението е на общинския съветник от БСП Васил Иванов. В него той предлага..

публикувано на 22.06.21 в 13:05