Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа предлага нови правила за изкуствения интелект

Европейската комисия (ЕК) публикува своето предложение за регулация на изкуствения интелект (ИИ). Рамката предвижда строги правила и съответно наказания за компаниите, които не ги спазват.

Но нека в началото стане ясно какво се разбира под изкуствен интелект (ИИ). Това е способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората - да разсъждава, да се учи, да планира или да твори.

Евродепутатът Ева Майдел е член на специално създадената комисия по въпросите на изкуствения интелект (ИИ) в Европейския Парламент.

„За първи път имаме уникалната възможност да проучим задълбочено темата, нейните предизвикателства, рискове, но и нейните възможности. Имаме възможност да се консултираме с всички заинтересовани страни, относно краткосрочните, но и дългосрочните цели на изкуствения интелект (ИИ).

Аз бих искала да видя тази комисия като мястото в Европа, където се води важния дебат за ИИ и как той да бъде развит в Европа“, смята евродепутатът.

А в Европа изкуственият интелект може да донесе много ползи, като например по-добро здравно обслужване, по-безопасен и чист транспорт, по-ефективно производство и по-евтина и по-устойчива енергия.

Но трябва да се изгради визия за развитието на изкуствения интелект до 2030 година, смята евродепутатът Ева Майдъл.

„Балансът, който се опитваме да направим – как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология. Изключително е важно да дадем възможност на иновациите да се случват. Но в същото време да направим така, че да бъдем предпазени, когато има определени рискове“, категорична е Майдъл.

Притеснения има не само в Европа, но и в света. Някои се страхуват, че ИИ скоро ще определи живота ни по начин, който не е желан. Според критиците, технологията вече има лош социален ефект и може да бъде използвана като инструмент за социален контрол от авторитарни правителства. Други, смятат, че изкуствения интелект може да бъде двигател на икономическия растеж. Техните притеснения са, че Европа ще изостане още повече от Китай и САЩ, що се отнася до бъдещите технологии.

В крак с тенденцията и именно с идеята Европа да не изостава, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще започне през есента обучение в специалност – „Програмиране на изкуствен интелект", а след това и на  „Програмиране на роботи“. Това каза директорът на учебното заведение Димитрина Тодорова.

„Партньорите на училището са 17 компании, които интензивно работят с нас, участват в учебните процеси, имаме лекции с тях, проектни дейности.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците събраха много мнения от много сектори в бизнеса, че има необходимост от специалности като „Програмиране на изкуствен интелект“ и "„Програмиране на роботи““.

Статистиката също алармира за липса на специалисти. Едва 5% от българските фирми с над 10 служители са използвали изкуствен интелект под някаква форма през 2020 година, показва данните на Евростат. Това е малко под средното ниво за ЕС, където 7% от фирмите използват приложения за изкуствен интелект. За сравнение в Ирландия процентът е 23 на сто.

И докато първия випуск на специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ завърши, в Европейския съюз вече ще е в сила регулацията и строгите правила при използването на тези технологии.

Предлага се забрана за разработката на изкуствен интелект, който идва с "неприемлив" риск. Това например би бил софтуер, който извършва социално оценяване на хората, т.е. колко примерни граждани са на базата на различни критерии.

Следва категорията за високорисков изкуствен интелект. Тук правилата са най-строги. За алгоритми с висок риск могат да бъдат определени доста системи, включително самият начин на обучение на изкуствения интелект.

Ревизираните правила признават заплахата от лицевото разпознаване за правата на човека и свободата на хората. Но те посочват и, че технологията може да бъде използвана за търсенето на изчезнали деца, престъпници или заподозрени в извършването на терористични атаки.

Използването трябва да бъде разрешено от съд или независим административен орган и да бъде ограничено във времето и пространството.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофирал ТИР затвори за кратко автомагистрала „Тракия“

Заради катастрофа на ТИР на транспортна фирма между Зимница и Карнобат пътната отсечка тази сутрин беше затворена за 20 минути около 6 часа. Инцидентът е станал в 02.00 часа в района на 317 км в посока Бургас край село Железник. Водачът не е пострадал, но заради завъртането на товарния автомобил, част от превозваните пратки са се пръснали на..

публикувано на 15.06.21 в 06:33

С 13,3 млн. по-малко приходи в община Несебър заради Ковид кризата

Спадът в приходите на бюджет 2020 в община Несебър е 13 млн. и 300 хиляди лева заради Ковид кризата. Това стана ясно при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението му.  Повече от час продължи обсъждането и последвалите въпроси от граждани в зала „Мелсас“ в Несебър. Защо приходите в заложения бюджет от 70 млн и 265 хил..

публикувано на 14.06.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" на 14-ти юни

Темата ни днес е за биоземеделието, което в последните години се радва на голям интерес. Ще научим какво подпомогане предвижда Европа за отглеждането на чиста храна. В Световния ден на доброволния кръводарител БЧК отличи някои, които с жеста си са спасили живот. Несебър актуализира бюджета си - подробности в последния час. Също тогава очаквайте и отзвук..

публикувано на 14.06.21 в 14:32

Ясни са местата за престой на туристическите автобуси в Бургас

Димитър Николов издаде заповед, с която регламентира местата и времето за престой на туристическите автобуси през настоящия летен сезон в Бургас. Това се прави, за да не се получават улични задръствания и да не се нарушава графикът на градския транспорт. Туристическите автобуси, влизащи в гр. Бургас с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и..

публикувано на 14.06.21 в 12:11
архив, ремонти

До 30 юни с ремонти в бургаския участък на автомагистралата

Движението от 346 до 349 км. в посока София се извършва с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Аварийната лента е затворена. Скоростта е ограничена на 90км/ч. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Участъкът е сигнализиран с пътни..

публикувано на 14.06.21 в 09:13

Подкрепа за близо 100 възрастни и хора с увреждания в община "Тунджа"

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година. Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за..

публикувано на 14.06.21 в 08:40

Временна организация на движението в к-с "Лазур" заради ремонт на улица

Община Бургас започва от днес ремонт на тротоара по улица „Карлово", в участъка между ул. „Копривщица" и ул. „Калофер“. За целта докато текат ремонтните работи там ще бъде въведена временна организация на движението. Очаква се строителните дейности да приключат до 30.06.2021 г. Община Бургас се извинява за причиненото неудобство и..

обновено на 14.06.21 в 08:25