Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът на зелениката очаква любители на природата този уикенд

Празникът в Странджа ще е край село ЗаберновоФестивалът на зелениката ще се проведе този уикенд, 15 и 16 май. Празникът сред природата събира всяка година в Странджа природолюбители не само от региона на Бургас, но и от цялата страна.

17 – тото издание на фестивала ще се проведе в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. Той всяка година се провежда на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато зелениката цъфти, разказа директорът на природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова:

„Тази местност сме си я харесали още миналата година и ще се съберем до един вековен благун. Предвидили сме официално откриване с кратка музикална програма на групи от Малко Търново, Царево и Приморско. Ще започнем разбира се с химна на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“.

Ще наблегне на туристическите маршрути и на гостите дошли за фестивала ще бъдат предложени 4 интересни варианта за разходка в планината. Те ще покажат Странджа с всичките й прелести, допълни още инж. Цвяткова:

„Два от тях ще са около село Заберново. Единият е поклоннически и включва представянето на 4 параклиса около селото и църквата, която е най – старата в Странджа. Вторият е интерпретативен за хищниците. Ще предложим и два маршрута, където има цъфнала зеленика –около село Кондолово и в резервата „Силкосия“.

Тук зелениката вече е цъфнала и храстите са високи над 2 метра. Почти всеки свързан с природата знае, че цветето е един от символите на планината. То цъфти за кратко, само в Странджа , изключително красиво и е на труднодостъпни места.

Фестивалът на зелениката се организира от природен парк „Странджа“, Изпълнителната агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49