Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наемателят на плаж Велека обжалва в КЗК концесията за ивицата

Снимка: БГНЕСОт май 2017 фирмата на Филип Баров е определена за наемател на плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево. Заради ковид епидемията Министерството на туризма предлага миналото лято да намалят цените на плажните принадлежности като срещу това обещава удължаване на договора за наем, разказва Баров. Договорът е удължен до ноември 2022 година с допълнително споразумение, подписано на 16 декември 2020 в министерството. Въпреки това през февруари ивицата заедно с още над 30 плажа е включена в Актуализирания списък за отдаване на концесия до 2027 година. Наемателят Филип Баров и екипът му организират петиция срещу процедурата:

"Имаме валиден действащ договор да наем. Платили сме си наема за годината през февруари месец, министерството е издало фактура, а ние сме им представили банкова гаранция. Текат ни разходи преди откриването на сезона за почистване на ивицата, наемане на персонал и т.н. От медиите разбираме, че има голяма вероятност по средата на сезона да влезе в сила концесионен договор и нашия да бъде прекратен. Къде е обществената полза? Ние сме обжалвали откриването на процедурата в КЗК и очакваме решение."

Докато очаква решението Баров подготвя плажа, тъй като от 1 юни на ивицата трябва да има спасител и медицинско лице.

От Министерството на туризма разпространиха позиция, в която приканват наемателя да се включи с откритата процедура, припомнят, че през годините той е имал и предупреждения за нарушения и неустойки. Не е ясно как и кога ще завърши концесионната процедура, това не може да се случи преди летния сезон, се посочва още в становището на ведомството.  „В договора за наем на морския плаж има клауза за прекратяване на същия при влизане в сила на концесионен договор“, каза преди дни в интервю Марияна Николова.

Справка на БНР-Бургас показа, че 4 производства са образувани в КЗК от началото на годината срещу откриването на процедури за възлагане на концесия. Те са за ивиците Царево-централен, Младост-ММЦ Приморско, "Стамополу Перла" и  Атанасовска коса.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49