Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туристическият бранш в Бургас: Трябва да спасим сезон 2021

От Туристическата камара в Бургас настояват за по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат, а цената на PCR теста през летните месеци да бъде за сметка на бюджета. Председателят на организацията Иван Иванов определя новия служебен министър на туризма Стела Балтова като експерт с голям опит.

„Надяваме се и вярваме, че натрупания дипломатичен и научен опит ще спомогне на туристическата 2021 година. Това е един изключително подходящ човек. Спешно настояваме да бъдат решени следните въпроси: първият – въвеждането на ваксинационния сертификат, цената на пакета се оскъпява от 100 до 200 евро за двама или четирима души, затова  PCR теста да бъде за сметка на бюджета за месеците юни, юли, август и септември“

Спешно въвеждане на зелени коридори за въздушния и сухопътния транспорт, както и агресивна насочваща реклама  на България за сезон 2021 са сред другите ни искания, посочи още Иван Иванов. 

Необходими са спешни дипломатически действия, каза председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев:

"Стела Балтова в предния служебен кабинет работи доста добре. Познаваме я като много добър специалист, умерен. Не е от бранша, но се е занимавала с туризъм в частна фирма. Много добре познава всички проблеми, запозната е. 
Надявам се в тези кратки месеци, този колапс, който е в туризма, тя да може да даде някаква светлинка."

Според Николчев, летния ни туризъм в момента е блокиран, с изключение на малките хотели и къщите за гости.

"Няма единни правила в ЕС за движението на хора. Когато има тези правила, самите туроператори ще могат да правят резервации, да ангажират самолетните полети и да идват туристи по нашето Черноморие."

Много важно сега е какви сигнали ще изпратим към чуждестранните туроператори, каза ресторантьорът Костадин Ралев.

"Последните три назначения са политически назначения, хора, които бяха чужди на туризма. Това е един бранш, в който са включени много различни по характер дейности. Точно това го прави сложен за управление и разбиране.

Стела Балтова е преподавател и икономист по образование, но е била заместник на Анелия Крушкова. Нейното управление се е запомнило като едно от успешните в бранша."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49