Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш в Бургас: Трябва да спасим сезон 2021

От Туристическата камара в Бургас настояват за по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат, а цената на PCR теста през летните месеци да бъде за сметка на бюджета. Председателят на организацията Иван Иванов определя новия служебен министър на туризма Стела Балтова като експерт с голям опит.

„Надяваме се и вярваме, че натрупания дипломатичен и научен опит ще спомогне на туристическата 2021 година. Това е един изключително подходящ човек. Спешно настояваме да бъдат решени следните въпроси: първият – въвеждането на ваксинационния сертификат, цената на пакета се оскъпява от 100 до 200 евро за двама или четирима души, затова  PCR теста да бъде за сметка на бюджета за месеците юни, юли, август и септември“

Спешно въвеждане на зелени коридори за въздушния и сухопътния транспорт, както и агресивна насочваща реклама  на България за сезон 2021 са сред другите ни искания, посочи още Иван Иванов. 

Необходими са спешни дипломатически действия, каза председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев:

"Стела Балтова в предния служебен кабинет работи доста добре. Познаваме я като много добър специалист, умерен. Не е от бранша, но се е занимавала с туризъм в частна фирма. Много добре познава всички проблеми, запозната е. 
Надявам се в тези кратки месеци, този колапс, който е в туризма, тя да може да даде някаква светлинка."

Според Николчев, летния ни туризъм в момента е блокиран, с изключение на малките хотели и къщите за гости.

"Няма единни правила в ЕС за движението на хора. Когато има тези правила, самите туроператори ще могат да правят резервации, да ангажират самолетните полети и да идват туристи по нашето Черноморие."

Много важно сега е какви сигнали ще изпратим към чуждестранните туроператори, каза ресторантьорът Костадин Ралев.

"Последните три назначения са политически назначения, хора, които бяха чужди на туризма. Това е един бранш, в който са включени много различни по характер дейности. Точно това го прави сложен за управление и разбиране.

Стела Балтова е преподавател и икономист по образование, но е била заместник на Анелия Крушкова. Нейното управление се е запомнило като едно от успешните в бранша."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57