Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборният кодекс и комисията по ревизия бяха успехи, смятат бивши депутати

Правилно беше, че 45-ото Народно събрание започна работа по Изборния кодекс, заяви в студиото на БНР Бургас бившият депутат Тодор Байчев от БСП. Той изрази съжаление, че не се постигна политическа далновидност за съставяне на правителството.

Лоша е практиката, в края на всяко едно Народно събрание, тогава да се извършват промените. Друг е въпросът, че не се постигна политическа далновидност от страна на някои политически субекти, най-вече на „Има такъв народ“, да се състави едно правителство и лека - полека да се започне да се демонтира модела на ГЕРБ, който се оказа нежелан от болшинството избиратели“, посочи Байчев.

Очакваме европейската прокуратура да реагира по сигналите, които им изпратихме от комисията по ревизията. Това коментира бившият депутат от „Изправи се! Мутри вън“ Живко Табаков. Безспорно, авторитетът на нашите институции е сринат, посочи той:

Най-голямата оценка на действието на временното правителство ще бъде именно как ще продължи работата по дадените сигнали в комисията по ревизия. Ние сме ги изпратили, както до прокуратурата - европейската и българската, така и до всички министерства, КФН, КЗК. Безспорно е и много трудно да очакваме някаква обективност, защото виждаме каква е настоящата реакция от страна на КФН. Те вчера излязоха със становище, че конкретната фирма, за която сме подали сигнал, тя, на практика, когато е листната на борсата, до ден днешен всичко е нормално“, добави той.

Това не е цялата истина, защото не е проверено как се е стигнало до там, посочи Табаков.

Не подкрепихме комисията на ГЕРБ за „Росенец“, тъй като тя нямаше за цел да обясни как са се случили незаконните дейности там. Това добави бившият депутат от „Демократична България“ Димитър Найденов:

Комисията, която ГЕРБ, касаеше някакви въображаеми действия на политически партии в Лесопарк „Росенец“. Целеше се изместване на дебата в някаква политическа основа. Едва ли не, да се внушава на гражданите някакво взаимодействие между „Да, България“ и ДПС“, добави той.

 „Демократична България“ е готова да сподели отговорността в следващия парламент при излъчването на правителство, коментира Димитър Найденов.

Видео с участието им в предаването "Булевард Демокрация":Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

Почиващите няма да могат да гласуват без настоящ адрес в мястото на летуване

Няма да могат да гласуват хората, които на 11 юли ще са на почивка в страната и не разполагат с регистриран настоящ адрес в населеното място, категорични са от ЦИК. Причината -  няма създадена процедура за улеснено регистриране на временен настоящ адрес въпреки направените запитвания на ЦИК по темата към Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 24.06.21 в 16:00

Правителството осигури пари за допълнителните над 1600 машини за гласуване

Одобрени са до 10 млн. лв. по бюджета на ЦИК за осигуряване на машини за гласуване. Тези средства идват  чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Съгласно чл. 17, ал. 1 от ПМС № 188 от 2021 г. за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни..

публикувано на 23.06.21 в 15:26

Заради двойно гражданство РИК Сливен заличи трима кандидат-депутати

Трима кандидат-депутати от 21 многомандатен избирателен район Сливен са заличени от листите, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Стелли Стефанова. Причината за това е, че те са с двойно гражданство – двама с молдовско и един с южноафриканско. Общо 153 са кандидатите, които участват в предизборната надпревара в областта за шест депутатски..

публикувано на 18.06.21 в 14:27

В 44 СИК в сливенска област ще се гласува на 11 юли с хартиена бюлетина

В 44 СИК в област Сливен ще се гласува с хартиена бюлетина, съобщиха от Областна администрация. Това са основно малки населени места с до 300 души население. В останалите 248 избирателни секции гласуването ще бъде машинно.  В секциите, в които ще се гласува машинно ще има и хартиени бюлетини, които ще използват в случай, че машината откаже , съобщи..

публикувано на 17.06.21 в 15:54

„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР). Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди. „Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11..

публикувано на 17.06.21 в 12:47

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11-и юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, както и хората, поставени под задължителна карантина или изолация, заради Covid-19 съгласно разпоредбите на закона за здравето, реши..

публикувано на 14.06.21 в 08:13

Хаджиянев: Гласуването на туристите крие опасности

Сериозни опасности крие обсъжданата възможност туристите да могат да гласуват на мястото, където са на почивка. Това коментира председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев. Неслучайно бяха въведени подобни ограничения за местните избори, посочи Хаджиянев и поясни: „ Всеки избирателен район е обособен като население с определени хора..

публикувано на 12.06.21 в 11:10