Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Знаете ли защо трафик кулата в Бургас е наклонена?


13 години с финансовата помощ на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се реализират мащабни проекти за модернизиране на пристанищната дейност. Отдава се изключително значение например на дигитализацията. Българските пристанища са водещи по предоставянето на дигитални услуги, а колко са реализираните и колко предстоящите проекти обяснява генералният директор на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов:

"Най-големият проект е VTMIS, за речната информационна система, системата за превенция на риска, Port Community System (PCS). Това, което предстои е доставката на пристанищни приемни съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания в българските пристанищна."

Сред значимите проекти за подобряването на мониторинга и наблюдението на корабите в Черно море е изграждането на трафик кулите в Бургас и Варна. Двете наклонени сгради са емблематични за морските градове. Бреговите центрове за управление на трафика бяха въведени в експлоатация през 2015-а година. Те отговарят за двата навигационни района по Българското Черноморско крайбрежие. Северният район започва от Дуранкулак и стига до нос Емине. 

Южният започва от нос Емине на север и стига до Резово на юг. В тях са инсталирани редица системи за управление на корабния трафик, за електронен документооборот в морския транспорт и за управление на маневрите в пристанищата.

"Двете кули са като близнаци. Те са центрове за наблюдение и координация на движението на корабите. Всички, които посещават българските пристанища. Те са напълно взаимозаменяеми. Имаме сензори и радарни установки, автоматични системи за разпознаване на корабите, термокамери, видеонаблюдение,  УКВ връзки."

Забуртов обяснява, че кулите не случайно са наклонени и има просто обяснение. Наблюдението трябва да е пряко и да няма отражение от слънчевите лъчи. 

Бреговите центрове във Варна и Бургас са изградени от ДП“Пристанищна инфраструктура по проект финансиран от ОП“Транспорт“ на стойност 4 милиона лева.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екоминистърът отмени заповед за промяна в режима на дейностите в местността „Каваците“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени Заповед №РД-402/09.04.2021 г., с която се променя режимът на дейностите в природна забележителност „Пясъчни дюни в местност „Каваците“. Това обяви той на пресконференция днес. Министър Личев съобщи, че в края на мандата си – на 9 април, предшественикът му Емил Димитров е подписал заповед за..

публикувано на 22.06.21 в 16:35

"Златно сърце" за осмокласник, спасил съседа си от пожар

Наградата „Златно сърце“ на Регионалното управление на образованието Сливен бе връчена на осмокласника Митко Петров за проявен героизъм по време на пожар в родното му село Градец миналата година. На 15 април в съседна къща на Митко избухва пожар, той пръв вижда огъня и с помощта на майка си издърпват тялото на трудноподвижният им съсед. Отличието се..

публикувано на 22.06.21 в 15:29

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 22 юни

След края на туристическия сезон от Министерството на туризма ще предложат да се направят изменения в договорите за концесии на плажните ивици. Това каза Василка Цанева, която е началник на отдел Управление на морските плажове. Тези изменения ще предвидят инвестиции за достъпност на хората с увреждания на пясъчните ивици, уточни тя. От министерството на..

публикувано на 22.06.21 в 14:54

Благоустрояват местата с незаконни гаражи в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал „Сини камъни.“ Там общината инвестира близо 700 хиляди лева за детски и спортни площадки, и..

публикувано на 22.06.21 в 14:25

Започва частичен ремонт на бул. "Проф. Яким Якимов"

Община Бургас съобщава, че започва частичен ремонт на бул. „Проф. Яким Якимов“. Екипите ще работят в платното за движение от надлез над товарна гара към кръговото кръстовище при бул. "Янко Комитов". За целта временно ще бъде реорганизирано движението в района.

публикувано на 22.06.21 в 13:53

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас

Детелина Иванова е освободена като директор на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите. Тя е отстранена от длъжност от днес със заповед на служебния министър Асен Личев. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство на защитена зона.  Става дума за местността „Каваците“ с два..

публикувано на 22.06.21 в 13:42

Дебат за допълнителни 100 лв. на дете в семейство с граждански брак

Дебат в комисии в бургаския общински съвет днес по предложението родители с граждански брак да получават допълнително 100 лева при раждане на дете. В част от комисиите докладната записка бе отхвърлена с мотива, че съдържа дискриминационни текстове.  Предложението е на общинския съветник от БСП Васил Иванов. В него той предлага..

публикувано на 22.06.21 в 13:05