Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медик, певци и журналисти се включиха в бургаската "Нощ на литературата"

8
Снимка: Община Бургас

Откъси от нашумели произведения на съвременни европейски автори прозвучаха снощи в новата градска библиотека. На 7 места в сградата в читалните, конферентните зали, дори на пейките отвън популярни лица от музиката, журналистиката и медицината събрах читатели. 

Началото на четенето дадоха журналистите Мариян Иванов от БНР- Бургас и Радостина Георгиева от сайта "Флагман". Те споделиха с аудиторията, основно млади хора, части от бестселъра на шведския писател Фредерик Бакман "Бьорнстад". Иванов припомни, че книгата е филмирана и посъветва винаги да се търси и литературната основа. 

 Сред графиките на студенти и преподаватели от НХА на първия етаж на библиотеката чете певицата Марияна Добрева-Велева от група "Силует" чете откъс от "Република от светлина" на Андрес Барба:

"Не познавах автора, но откъсът събуди интереса ми да прочета цялата книга. Не очаквах да има толкова много млади хора. Четенето е много важна част от човешкия живот, това е взаимодействие с думите и тяхната сила. Това възпитава добрина, култура, ценности, знания."

Момичетата от дует "Парадокс" Симона Маринова и Диана Димитрова четоха в галерията на четвъртия етаж на библиотеката. 
В голямата зала на заемната служба доц д-р Ася Консулова от Комплексния онкологичен център също се срещна с ученици, за да им представи откъс от "Кварталът" на един от най-превежданите португалски автори Гонсало Тавареш. Тя сподели. 

"Възможността в края на работния ден да стигна до книга, различна от медицина, за мен беше награда. Живяла съм в Португалия и беше буквално като прехвърляне на друго място. Освен за медицинска литература, трудно намирам време за художествена, но покрай детето се върнах към любими български автори."

Събитието в морския град се организира от Община Бургас. Инициативата, която се проведе в над 10 български града, е на чуждестранни посолства и културни институции. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зона за отдих и нов път до крепостта Русокастро (СНИМКИ и ВИДЕО)

Зона за отдих е изградена в Русокастро.  Новите беседки, детската площадка и местата за отдих ще дадат възможност на посетителите на крепостта да се насладят гледката към хълма и красивата природа. Изцяло обновен и е пътят, който води до историческата забележителност, разказа кметът на Камено Жельо Вардунски: "Бяха два много тежки проекта, които..

обновено на 18.06.21 в 15:16

С виртуални разходки и рекламни клипове привличат посетители в Деултум

Дигитализация на емблематични археологически паметници открити при проучванията на Националния резерват Деултум и тяхното онлайн представяне   ще се  извърши по проект, които се финансира от Министерството на културата. Целта е   да се достигне до по широка публика чрез дигитални ресурси и виртуални разходки , съобщи..

публикувано на 18.06.21 в 10:40
архив

Миденият уикенд започна, Островът организира "Ден на чистото море"

Миди на тенекия за гостите и почистване на морето предстои в неделя на остров "Св. Анастасия". Събитията са част мидения уикенд, който започва днес в Бургас. Той е част от тематичните летни уикенди, които организират Община Бургас и партньори. В него са включени множество културни събития – концерти, представления, изложби. В много..

публикувано на 17.06.21 в 08:30
архив

Децата избраха пясъчните скулптури тази година

Новото издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас се нарича „Децата пожелаха“. Проведено от Общината проучване сред малчугани на възраст от 7 до 12 години показа следните техни предпочитания (заедно с любимия герой е посочено името на автора, който ще изпълни скулптурата): Ани Златева – Пипи Дългото чорапче; Жоро Златев – Хари Потър;..

публикувано на 16.06.21 в 10:59

Медиците от КОЦ в Бургас танцуваха на Jerusalema на Острова (Видео)

Медиците от Комплексен онкологичен център в Бургас изиграха танца на надеждата на остров Света Анастасия.  Здравното заведение се включи в предизвикателство - Jerusalema Challenge.  26 служители танцуват на фона на световния хит. В годината на коронавируса видеоклипът е отговора на хората в бяло на стреса и страха от заразата...

публикувано на 14.06.21 в 16:52

Бургаски ученици влизат в ролята на краеведи

Започва двуседмичното лятно училище по краезнание, което се организира по общинската програма „Моят град Бургас“ от Центъра за подкрепа на личностното развитие. В него ще участват ученици от 1-ви до 4-ти клас, за които е подготвена интересна програма, наситена с разнообразни дейности и занимания, свързани с миналото и съвремието на морския град...

публикувано на 14.06.21 в 11:35

"Талантино" с нова приказна бъркотия

В третата премиера от афиша на театрална школа „Талантино“ за този театрален сезон групата от кв.Банево ще ни отведе в един приказен и вълшебен свят. Истории познати, но представени по изненадващ начин: прекрасно-щур и забавно-ироничен. Весела приказка, оцветена, премесена и наново опечена – хрупкава като курабийка. Децата с радост и желание..

публикувано на 14.06.21 в 10:52