Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорни концерти в селата Момина църква и Светлина вместо събор „Божура”

| обновено на 14.05.21 в 08:13Два фолклорни концерта под надслов „Да съхраним българската народна песен“ ще проведе община Средец на 14 и 21 май. Те ще заменят тазгодишното издание на Фолклорен венец „Божура”, което няма да се проведе поради ограничителните мерки във връзка с пандемията от коронавирус. 

Във фолклорните изяви ще се включат певчески състави към пенсионерските клубове в община Средец, каза кметът Иван Жабов.

„През изминалата година, тъй като нямахме никакви фолклорни изяви, общинатаиска да продължи тази нейна традиция. В община Средец има над 20 пенсионерски клуба, като от тях ние имаме около 18 певчески състави“

Първият концерт ще е днес от 16,30 часа в село Момина църква. Там участие ще вземе оркестър „Бургас“ и певческите групи от общинския център и селата Драчево и Момима църква. 

„Всичко това го правим с една единствена цел – да съхраним българските традиции, българските обичаи, като по този начин предадем на младите поколения това, което са ни завещали нашите предци – богата фолклорна история с изключително известни фолклорни певци, които са излезли от нашата община. Така че, това, което ние правим го дължим на нашите деца“

Вторият концерт е в село Светлина на 21 май, петък. 

Повече чуйте в звуковия файл: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За пръв път индийско кино в селекцията на BIFF 2021

В разгара на лятото Бургас ще стане домакин на шестото издание на Международен филмов фестивал, информират от общината. Тази година селекцията на фестивала ще мине през Ротердам, Венеция и Индия, а на специална прожекция ще бъде представен един от претендентите за "Оскар". Международен филмов фестивал Бургас ще се проведе от 16 до 23 юли...

публикувано на 23.06.21 в 12:16

НСИ за 2020-та: Увеличава се фондът на музеите, посещенията спадат

Към края на миналата година в област Бургас действат 12 музея със 103.6 хил. фондови единици. В сравнение с 2019 г. техният брой се увеличава с 2.3%. Цифровизирани са 16.8 хил. фондови единици, което е с 0.4% повече в сравнение с предходната година. Това показват данните от НСИ. Посещенията в музеите в област Бургас през 2020 г. са 81.1 хил. и..

публикувано на 23.06.21 в 11:51

"Талантино" приключва сезона с премиерата на "Смахнато училище"

Въпреки всички трудности и локдауни, театрална школа „Талантино“ ще приключи успешно този сезон със седма по ред премиера. Групата 7-8 клас ще представи пиесата на Румяна Капинчева „Смахнато училище“. Текстът разглежда отношенията в едно съвременно училище, завладяно от два пакостливи духа, които променят и учениците, и учителите и преобръщат..

публикувано на 23.06.21 в 11:34

"Министрите идват" на сцената на читалище “Просвета 1888” в Поморие

Ямболският драматичен театър  “Невена Коканова”  гостува на  сцената на читалище “Просвета 1888”  в Поморие с  “Министрите идат”, по разкази на Чудомир.  Спектакълът на Пламен Панев е тази вечер от 19.00 ч.  Р ежисьор е Вълчо Янев, а сценографията е на   Александрина Игнатова „Министрите идат“ е  любимо представление на зрителите...

публикувано на 23.06.21 в 09:07

Суинг и джаз ще звучат на остров „Света Анастасия“

Първата музикална проява на Държавна опера – Бургас на остров „Света Анастасия“, включена в програмата „Купон на острова“ 2021, е концертен спектакъл, обединил изисканата красота на суинга и джаза – на 25-и юни, от 21.00 часа, на живописната открита сцена край морския бряг на бургаския остров. Премиерата на концерта „Суинг класик“, по идея и сценарий..

публикувано на 23.06.21 в 07:15

Кукленият театър с представление специално за медиците

Днес Куклен театър-Бургас  ще играе своя знаков спектакъл "Филифьонката, която вярваше в бедствия",специално за медиците на Бургас в НХК от 19.00 часа. Това е своеобразен жест на благодарност от театралната трупа към героите, ангели-спасители в борбата с ковид-19. „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ на Държавен Куклен театър - Бургас е по..

публикувано на 22.06.21 в 15:14

„Еми и крадецът на сенки“ - новото фентъзи бижу на Марин Трошанов

„Еми и крадецът на сенки“  - така е озаглавена най-новата книга на Марин Трошанов. Това е една авантюристична фентъзи история, която събира две деца от реалния и приказния свят, за да им възложи мисията да се борят срещу злото. Романът е вдъхновен от тежкия и драматичен период от последните една, две години и нуждата от едни по-добри герои и..

публикувано на 22.06.21 в 10:55