Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Извинете, Вас вече уволниха ли Ви?"

Снимка: m.president.bg

Очаквано, както при всяка смяна на властта, започнаха и новите назначения. Тогава стартира и задаването на един от най-честите журналистически въпроси „Вас уволниха ли Ви вече?“.

Първата смяна в управлението в Бургас вече е почти ясна, но все още не е официализирана. Очаква се Божан Божанов да влезе в областната администрация, като номинация на БСП. Той ще заеме мястото на заместник – областният управител Владимир Крумов от ГЕРБ, но това все още не се е случило официално. Вълчо Чолаков остана с един заместник, след като Севдалина Турманова влезе в общинския съвет. Очаква се и самият Чолаков да бъде сменен. Нагласите са областните администрации да бъдат с нови началници в кратки срокове. По неофициална информация, се очаква и новият областен управител да е от квотата на БСП, въпреки че други източници на медията твърдят, че ще е от „Има такъв народ“. Любопитна подробност е, че се очаква да е жена.

А в национален план чистките започнаха още от първото заседание на служебния кабинет. Един от първите, които се простиха с постовете е административният секретар на МВР, който бе пенсиониран. Бойко Славчев е един от свидетелите по разследването за покупка на джипове, в което бе замесен секретарят на президента. Това остави съмнения за опит за натиск. С поста си ще се раздели и шефът на инспектората на ведомството, който е в болнични.

Данъчните показаха мускули и новият им началник е културист. Е, това е по-скоро хоби, защото Румен Спецов е експерт в областта на финансите, но, определено бицепсите му станаха повод за подмятания в социалните мрежи. Той заема поста от Галя Димитрова, която се записа в историята като шеф на НАП, по чието време се случиха доста гафове – течът на лични данни на милиони българи, спорната наредба 16 и ревизионните актове на нефтената рафинерия.

От вчера, аз лично, вече знам, че има и Българска агенция по инвестиции, след като и там беше сменен началникът. Бившият ѝ шеф Десислава Трифонова беше заменена от бившия ѝ шеф Стамен Янев. Любопитното е, че той беше заместник – министър в правителството на ГЕРБ, а запознати припомнят, че е в институциите още от времето на Реформаторския блок, като квота на „Движение България на гражданите“.

Така че, експерти в тая държава има, просто трябва да ги въртим на ротационен принцип. Винаги, когато дойде времето на въпроса „Вас вече уволниха ли Ви?“

--------------------

Текстът е авторски коментар

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради двойно гражданство РИК Сливен заличи трима кандидат-депутати

Трима кандидат-депутати от 21 многомандатен избирателен район Сливен са заличени от листите, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Стелли Стефанова. Причината за това е, че те са с двойно гражданство – двама с молдовско и един с южноафриканско. Общо 153 са кандидатите, които участват в предизборната надпревара в областта за шест депутатски..

публикувано на 18.06.21 в 14:27

В 44 СИК в сливенска област ще се гласува на 11 юли с хартиена бюлетина

В 44 СИК в област Сливен ще се гласува с хартиена бюлетина, съобщиха от Областна администрация. Това са основно малки населени места с до 300 души население. В останалите 248 избирателни секции гласуването ще бъде машинно.  В секциите, в които ще се гласува машинно ще има и хартиени бюлетини, които ще използват в случай, че машината откаже , съобщи..

публикувано на 17.06.21 в 15:54

„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР). Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди. „Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11..

публикувано на 17.06.21 в 12:47

ЦИК определи правилата за гласуване на хора с увреждания

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11-и юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, както и хората, поставени под задължителна карантина или изолация, заради Covid-19 съгласно разпоредбите на закона за здравето, реши..

публикувано на 14.06.21 в 08:13

Хаджиянев: Гласуването на туристите крие опасности

Сериозни опасности крие обсъжданата възможност туристите да могат да гласуват на мястото, където са на почивка. Това коментира председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев. Неслучайно бяха въведени подобни ограничения за местните избори, посочи Хаджиянев и поясни: „ Всеки избирателен район е обособен като население с определени хора..

публикувано на 12.06.21 в 11:10

Жребий определя реда на партии и коалиции в диспутите по регионалните центрове на БНР и БНТ

Oпределят чрез жребий реда за представяне на партиите и коалициите в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г Жребият за  поредността за участие в диспутите по регионалните радио - и телевизионни центрове на БНР и БНТ за Избирателен район 02-Бургас, ще се проведе днес в..

публикувано на 09.06.21 в 07:15

Манев: Пазя Бачийски за кметските избори

Георги Манев ще е водач на листата на новата коалиция Средна европейска класа, КОД на Петър Москов, БЗНС и  Български демократичен форум. Втори в листата е Момчил Момчилов от БЗНС, трета е Елена Атанасова от КОД. Предлагаха ни коалиции от много партии, посочи Манев: „Как ме виждате мен до Марешки или Коцето Бачийски до Марешки? Няма как да..

публикувано на 08.06.21 в 15:56