Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напрежение на Прайда и контрашествието в Бургас

Започна подготовката за провеждането на първият Бургас прайд. Около 30 души в момента са се събрали зад паметника на площад „Тройката“. На място има сериозно полицейско присъствие. Над 100 служители на реда охраняват периметъра на целия площад и страничните улици около него. На мястото са поставени огради, които да ограничават достъпа на провокатори.

Участници в Бургас прайд споделиха, че искат равни права, като техни проблеми посочиха хомофобията, невъзможността да създават семейства, както и отношението на обществото към тях.

Под фонтана се е събрала група от ОЗБГ с плакат "Шествие в подкрепа на българското семейство". Засега тя наброява около 50-60 души. Има и представители на мотоклубовете, общественици, Фейсбук Групата на групите на Мартин Пенчев. 

Те заявиха, че засега не планират да продължат към самия Прайд. 

Стефан Петров посочи: „Важното е да покажем присъстивие и да запазим традиционното семейство между мъж и жена"

Бисер Русимов допълни: "Не сме против тези хора, ние сме против агресивния начин да ни го налагат, те не са дискриминирани"

Да не агресират срещу униформени пък призова Мартин Пенчев. 
След като се уплътни обаче контрашествието от около над 200 души пое в посока Прайда. 

Групата за защита на семейните ценности скандираше „Не искаме гей парада в Бургас“. От страна на групата на Бургас Прайд пък се чуваха викове „Омразата не е семейна ценност“. Стигна се и до замеряне с краставици, шишета с вода и от двете агитки. От контрапротеста полетяха и няколко димки към групата на Прайда. Беше запалено и знамето, което символизира гей общността. Стена от полицаи пречи на двете агитки да стигнат до сблъсък.

Към 17,15 хората от контрапротеста започнаха да се разотиват. От редиците им се чуха закани, че ще искат оставката на кмета Димитър Николов, защото е разрешил Бургас прайд. 

Организаторите на Бургас прайд изразиха разочарование от отношението към тях и коментираха, че именно срещу подобна агресия се борят. Около 50 души ги наблюдават от страни. Част от полицията все още е на място, но няма повече инциденти. 

Около 18 ч. участниците в прайда си тръгнаха, ескортирани от полицията, до физически сблъсъци не се стигна. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни за местата за престой на туристическите автобуси в Бургас

Димитър Николов регламентира местата и времето за престой на туристическите автобуси през настоящия летен сезон в Бургас. Това се прави, за да не се получават улични задръствания и да не се нарушава графикът на градския транспорт. Туристическите автобуси, влизащи в гр. Бургас с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и други туристически..

публикувано на 14.06.21 в 12:11
архив, ремонти

До 30 юни с ремонти в бургаския участък на автомагистралата

Движението от 346 до 349 км. в посока София се извършва с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Аварийната лента е затворена. Скоростта е ограничена на 90км/ч. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Участъкът е сигнализиран с пътни..

публикувано на 14.06.21 в 09:13

Подкрепа за близо 100 възрастни и хора с увреждания в община "Тунджа"

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година. Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за..

публикувано на 14.06.21 в 08:40

Временна организация на движението в к-с "Лазур" заради ремонт на улица

Община Бургас започва от днес ремонт на тротоара по улица „Карлово", в участъка между ул. „Копривщица" и ул. „Калофер“. За целта докато текат ремонтните работи там ще бъде въведена временна организация на движението. Очаква се строителните дейности да приключат до 30.06.2021 г. Община Бургас се извинява за причиненото неудобство и..

обновено на 14.06.21 в 08:25

Бързият влак Бургас - София се движи със 125 минути закъснение

Бързият влак Бургас – София, който аварира по рано днес между гарите Сливен и Гавраилово вече пътува по направлението си, съобщиха от БДЖ. Композицията е престояла близо 2 часа в района на Гавраилово заради възникнала повреда на пантографа на локомотива . Наложило се е на място да се изпрати помощен локомотив, който е изтеглил композицията..

публикувано на 13.06.21 в 13:39

Откриха летния сезон на плажа в парк "Росенец"

Жители на Бургас се събраха на плажа край лятното имение на Ахмед Доган, за да открият летния сезон. На място хората установиха, че плажната ивица е обрасла с трева и храсти. Повод за събитието е делото, което фирмата близка до Ахмед Доган - "Стрейтлайн " води срещу Агенцията по кадастър за вписването на плажа в кадастралната карта...

публикувано на 13.06.21 в 12:06

Взеха повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от Болярово

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени, заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди три години. В Ямболска област през 2018 година бяха унищожени над 3300 овце и кози, но Ана..

публикувано на 13.06.21 в 11:30