Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опера Бургас кани на "Пътуване във времето"

Първият от поредицата концертни прояви, които представят най-характерното историческото време, претворено в музикалното изкуство, както и запознаване с основните насоки на философията и културните канони за съответната епоха, е „Пътуване във времето“ – на 16-и май, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Двете оперни певици – Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, пианистката Мира Искърова и Диана Авелова, художник на проекта, споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на барока на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните противоречиви, трудни, но и интересни времена:

„Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти „Пътуване във времето“.Първо на 16-и май ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел.  Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова  – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера  – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера  – Бургас. Нейният репертоарът включва: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и др. Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота!“, разказва за атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

„Този концерт ни отнася в епохата на Барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил  –  мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, допълнени от вълшебна мултимедия и танц  –  ето в какво може да участвате.“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

„Срещата с този музикален проект за мен е особено лична. Не зная, дали ще успеем да погледнем достатъчно отблизо музиката на Барока, но се надявам да имаме щастиетои ние, и публиката на Бургаска опера  –  да бъдем достатъчно искрено в нея. Мисля, че на 16-и май ще се срещнем с една много емоционална и честна интерпретация на някои от най-впечатляващите барокови арии и дуети. С искрено вълнение каня почитателите на оперното изкуство, а и не само тях  –  на този по-специален концерт“, повдига емоционалния градус преди концерта пианистката Мира Искърова, с която Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

„След като завърших класа по френски език в ПГРЕ “Г. С. Раковски“ – гр.Бургас, заминах да преследвам мечтите си на дизайнер в Париж. Там изучавам специалност „Приложни изкуства и Моден дизайн“ в университета по изкуства „Atelier de Sévres“. От малка изучавам  рисуване, балет, пиано и театър, а музиката винаги е вървяла рамо до рамо с мен. Така открих Операта – съвършената симбиоза между няколко изкуства. Творческият ми процес е силно повлиян от музиката и нейната история. Зад всеки тон  може да стои надежда, болка, страст... Имам специално отношение към музиката на Барока. Вдъхновява ме със своята богата орнаментираност и стремеж към съвършенството“, споделя Диана Авелова, художник на проекта „Пътуване във времето“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Кирил Дончев: Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас

С двучасова културна програма, наситена с емоционални разговори, истории и много музика, Сдружение "Общество за духовни изяви" с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду отбеляза своята 20-годишнина, съобщиха от Община Бургас. Вечерта бе посветена на маестро Кирил Дончев. „Сдружението бе създадено от група приятели с цел да си помагаме и да..

публикувано на 19.06.21 в 14:18

Премиера на книгата “Частица нищожна от отломката нищожна“ на проф, Гаро Мардиросян в Бургас

Премиера на книгата „Частица нищожна от отломката нищожна“  на проф. Гаро Мардиросян ще се проведе днес от 15 ч. в зала "Георги Баев" на Културния център „Морското казино“, съобщават от Община Бургас. Книгата е мемоарна и проследява житейския път на професора. Той автор на 39 патента за изобретения, на научни публикации и книги.  Вписан е в Златната..

публикувано на 19.06.21 в 13:14

Бюст-паметник на Петко Задгорски вече е част от Морската градина

С тържествена церемония днес беше открит бюст-паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Той се намира на метри от статуята на Пушкин, създадена от него през 1952г. и превърнала се в една от културните емблеми на града. Въпреки дъждовното десетки бургазлии присъстваха на церемонията и оставиха цветя пред бюст..

публикувано на 19.06.21 в 12:51

Откриват официално паметника на Петко Задгорски днес в Бургас

Бюст-паметник на бургаския художник Петко Задгорски ще бъде поставен в Морската градина на Бургас. Той ще се намира на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното откриване на скулптурата ще се състои днес от 11 часа. Автор на бюст – паметника е скулпторът Руси..

публикувано на 19.06.21 в 08:39
Златко Гулеков, председател на театралното жури на фестивала

Златко Гулеков: Фестивалът „Сцена под Сините камъни“ изгради общност от деца, обичащи театъра

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят ученически и детски театрални формации от девет града в страната.  „За тези четири години фестивалът..

публикувано на 19.06.21 в 08:18
Братя Аргирови

Братя Аргирови с рецитал на "Бургас и морето"

Светослав и Благовест Аргирови ще зарадват публиката със специален рецитал по време на Националния конкурс за песен „Бургас и морето 2021“. Те ще бъдат и част от журито, което заедно с вашите гласове ще определи песните победители на 31 юли. В журито на конкурса влизат още журналистът Кирил Вълчев, диригентът Цанислав Петков и музикантът Дани Милев...

публикувано на 18.06.21 в 16:05

Каталог представя голяма част от иконите на Бургаския музей

Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ“. Отпуснатите средства са в размер на 7070,00 лв. Водеща цел на този проект е да бъде..

публикувано на 18.06.21 в 13:04