Светла Чиракова е вдъхновител и творец, рисува с фини влакънца от вълна с техника без аналог. Тя използва живата вълна в направата на картини. Така запазва традициите и духа на отминалото време, като вкарва в творбите си и свой съвременен прочит. Те са сътворени от фини влакънца от вълна, обагрени в най-различни цветове. Светла използва разнообразни техники за тяхното подреждане и благодарение на специфичните качества на вълната, постига неповторима дълбочина и триизмерност. От къде идва интереса й към магията на вълната ще научим в следващите минути:
„До преди три години, аз въобще не знаех, че мога да рисувам, а да не говорим, че мога да работя с вълна. Преди това работих в бизнес сектора и то все на ръководни позиции, но постоянно бях в търсене на себе си! Все ходих на различни курсове по приложни изкуства, защото усещах, че това е нещото с което искам да се занимавам, но не знаех точно с какво! Попаднах на един учител, който ми показа този стар занаят за работа с вълна „плъсти“ и така се влюбих в магията на вълната. Към тази техника, която той ми показа, аз добавих и мои методи.“
Светла Чиракова обича да експериментира. Тя прави уникални творби от … косми на домашни любимци. Звучи странно, но и много любопитно! Купищата косми след ресане, могат да се превърнат в прекрасна картина със собствената козина на кучето ви. Така остава един незабравим и красив спомен за щурите и усмихнати моменти, когато стопаните са били със своите любимци:
„Това си беше предизвикателство, защото козината и вълната са много различни материали. Първата е много по трудна за обработка, но резултатът беше на ниво и стопаните, които ми поръчаха тази картина бяха много доволни!"
Светла Чиракова пише и истории, приказки за вълнените си картини и докато ги рисува ги нарича с красиви думи, послания, истории за сбъдване на желания, за успех, за любов. Тя ще гостува в Бургас през месец юни и ще представи своя изложба в експозиционен център Флора.
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..
В разгара на лятото поп-идолът DARA ще срещне с феновете си в Бургас на по сладолед. Изпълнителката ще обърне внимание на всеки за специален личен момент, снимка и автограф на 18 юли в магазина на Kauflandв кв. Славейков. Фенсрещата ще е с начален час 18 часа. Тя е част от мащабната социална кампания „Дари с DARAи Kaufland”, в рамките на която..
Цвети Асенова завърши морския си стенопис на кея на Приморско. Тя е изрисувала с морска флора и фауна бетонната стена на лимана в морския град. Представени са над 300 вида обитатели на световния океан. „Рисунките са на площ от 220 кв. м. като създаването им отне общо 3 месеца. По – голямата част бяха създадени през миналата..
Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...
Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас. Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..
Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..
Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни,..