Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Порталът“ се отваря всяка неделя:

Физик и криминален психолог пътешестват във времето

Певицата Мария Илиева играе ролята на младата Йорданка Христова в новия сериал на БНТ

| обновено на 16.05.21 в 15:58
8
Снимка: БНТ




Умен сериал за миналото ни неизживяно, неосмислено и непростено. Това е „Порталът“ по БНТ, който в шест серии ни представя една история за пътешествие във времето, между социализъм и демокрация с криминален сюжет и музикална линия. И с участието на над 30 популярни актьори.

Физик преподавател в Софийския университет доц. Димо Троянов /Александър Кънев/ през 1979 година открива портал във времето. Идването му в настоящето го среща с неговия племенник криминален психолог Крум Бонев /Велислав Павлов/, който също минава през портала, за да предоврати убийството на известна певица и да разплете възела на трагичната семейна история. С разгръщането на сюжета, зрителите пътуват между миналото и настоящето. Връщат се в средите на тогавашния хайлайф и бляскавия живот на българската естрада. После отново ще се озовават в 2019 г., където доц. Троянов, принуден да крие самоличността си, среща една забележителна жена от своето минало.  

В сериала ги има кренвиршите и сухата паста, добрите мачове на „Левски“ и ЦСКА, игрите на фунийки от онова време, но и Държавна сигурност, забранената религия и несвободата.

Режисьор е Илиян Джевелеков. Той е и съсценарист заедно с Нели Димитрова и Матей Константинов. Не вземаме страна кое време е по-добро, категоричен е Константинов, по чиято идея е създаден сериала:

"Имам дълъг опит със сънищата, трябваше да се отървавам от някой от тях. Този сюжет е комбинация от най-натрапчивите през годините. Софийският университет ме прие директно от казармата с една остригана главица и шокът беше и културен и естетически. Дълго си представях как от последния етаж на тази велика сграда минавам през пространства и времена. Сънувах как влизам от едно място в софийския център и излизам в двора на 6-то училище, но в друго време. И винаги беше 1979-та година. Криминалната интрига я имаше от самото начало. Илиян Джевелеков добави музикалната линия, за да облекчим малко сюжета. Опитваме се да бъдем обективни в картината. Няма специални послания, съд или оправдание. " 

Константинов обещава и бомбастичен финал на историята. За музикалната линия са възродени естрадни песни от 70-те години, по сценарий се провежда и фестивал, подобен на някогашния "Златен Орфей", който е заснет в студио на БНР, разказа още сценаристът.  

Актрисата Джулия Бочева, позната от сериала „Революция Z“, играе естрадна звезда, чието творчеството е забранено. Очаква ни и любовна интрига с героя на Велислав Павлов. Тя сподели:

 "Проектът ме заинтригува с това, че действието се случва в две различни години. Трябваше да мина в година, в която не съм живяла и това беше голямо предизвикателство за мен. Майки ми ми разказваше за тези години, мои близки също. Гледах клипове на естрадни изпълнители оттогава. Мисля, че ще бъде интересно да се чуе отново тази музика." 

Певицата Мария Илиева играе младата Йорданка Христова, която е консултант на сериала по музикалните въпроси. В „Порталът“ е последната роля на екран на Татяна Лолова, кояго играе достолепна дама, недолюбвана от властта. Стефания Кочева, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова и Радена Вълканова са част от екипа. Специално участие имат и актьорите Борис Луканов и Христо Мутафчиев.

На 16 май в неделя по БНТ е третият епизод.       

Повече чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10