Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бачийски: С едно решение на съда може да се спрат всички дела около „Росенец“

Сагата с „Росенец“ – подробните устройствени планове, улиците, плажовете и сградите, все още не се очертава да завърши. Отмененото решение на общинския съвет в Бургас от лятото на миналата година е един от казусите, които се обжалват в съда.

На заседанието през април миналата година, общинският съвет взе решение в няколко точки за спорния район. В първата одобрява изменение на Подробния устройствен план, в който да се предвидят и улици. Във втората одобрява проектите на предварителни договори с частните собственици там, основно фирми, свързани с Доган, които ще дадат свои имоти, а ще получат общинския път, водещ до т. нар. сараи.  В третата се обявяват общинските имоти за частна общинска собственост, а в четвъртата се дава съгласие, след влизането в сила на плана, да бъдат одобрени окончателните договори.

Няколко месеца по-късно, след протестите в „Росенец“ и голямото плажуване, мнозинството в общинския съвет реши да отмени взетото решение през април. И започнаха редица дела. Едното е именно срещу отмяната на решението, което днес се гледа в Бургаския административен съд. Страни по него са въпросните фирми „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, които искат изменението на Подробния устройствен план да влезе в сила. Така ще може да се реализират неговите изменения, посочи в съда адвоката на дружествата Радостина Овчарова, която отказа коментар след заседанието. Тя поиска и съдебно техническа експертиза, която съдът отказа. Адвокатът на общинския съвет посочи, че след като няма одобрен ПУП, то няма и причина делото да продължи и поиска прекратяването му. Според общинския съветник Константин Бачийски, който следи делото, има законова стъпка, която ще спре цялата сага, но от общинския съвет не желаят да я предприемат:

Ако общината поиска от съда да извърши инцидентен контрол за нищожност и съдът обяви порочното решение от април месец 2020, с която се дава единствената улица, отиваща към тая част на българското крайбрежие в частни ръце… Ако го обяви за нищожно, това означава, че абсолютно всички действия в последствие, са безпредметни. Всички дела ще бъдат прекратени и собствеността ще си остане отново публична общинска“, посочи Бачийски.  

Дали това ще бъде поискано от страна на общинския съвет, ще разберем на следващото заседание по телото, което е на 28 юни.

Интервю с Константин Бачийски можете да чуете в прикачения файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

6-месечно бебе пострада в пътен инцидент

Пътен инцидент е стана късно снощи на кръстовището на бургаските улици „Захари Стоянов“ и „Георги Папаянов“, съобщи полицията. 28-годишен шофьор, отнема предимството при ляв завой и допуска ПТП с движещата се в права посока кола, с 22-годишен водач. Отнелият предимство се блъска в спрелия и изчакващ да завие наляво автомобил, а другият  се..

публикувано на 23.06.21 в 08:34
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Окръжна прокуратура Сливен се самосезира по случая с починалото 15-годишно момче в болницата

Окръжна прокуратура Сливен се самосезира от репортажи в медиите по случая с починалото в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ 15-годишно момиче, съобщиха от пресцентърът на Апелативна прокуратура Бургас. По случая е назначена проверка дали са налице данни за извършено престъпление по член 123 от НК за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на..

публикувано на 22.06.21 в 16:24

Задържаха софиянци за кражби от бургаски МОЛ

Трима софиянци и 22-годишно момиче, също от София са задържани за кражба на дрехи и парфюм от магазини в един от бургаските МОЛ-ове.   Четиримата са хванати при проверка на автомобила им в комплекс „Славейков“, съобщават от полицията. В колата са намерени четири куфари с дрехи с етикети и аларми по тях , както и един марков парфюм. Задържаните..

публикувано на 21.06.21 в 09:05

Пътна полиция с 24-часова акция срещу шофьори, употребили алкохол и наркотици

Пътната полиция провежда акция в цялата страна за шофьори, употребили алкохол и наркотици. Операцията се провежда под егидата на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, обясни началникът на Охранителна полиция в Бургас комисар Неделчо Рачев. „Стартирахме от 16 юни и ще продължим до 22 юни. Основният акцент на операцията е..

публикувано на 19.06.21 в 14:04
Административният ръководител на Районна прокуратура Сливен прокурор Катя Колева

Кражба на 80 хиляди евро е разкрита от полицията в Сливен за по-малко от денонощие

Кражба на 80 хиляди евро е разкрита от полицията в Сливен за по-малко от денонощие. По случая има задържан. Районна прокуратура Сливен наблюдава досъдебното производство за извършеното престъпление.  Задържаният е криминално проявен 36-годишен мъж от Сливен. Полицията влиза в следите му, след като 46-годишен мъж, от чийто офис са изчезнали..

публикувано на 18.06.21 в 17:17

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Оставки са подали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Това са бившият административен ръководител – председател  на Окръжния съд – Бургас Боряна Димитрова и нейния колега Красимир Шекерджиев.  Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на сериозна критика от юристи, неправителствени..

публикувано на 18.06.21 в 15:33

Затруднено движение на пътя Каблешково - Ахелой заради катастрофа

В една лента се осйществява преминаването на моторни превозни средства на пътя Миролюбово - Каблешково - Ахелой в участъка Каблешково - Ахелой. това съобщават от АПИ.  Причината за това е катастрофа.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на "Пътна полиция

публикувано на 18.06.21 в 15:02