Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общината и хората решават заедно обхвата на бъдещите улици в "Острица"

Община Бургас изготви проект за Подробен устройствен план - План за улична регулация на селищните образувания "Острица 1" и "Острица 2". Предложеното градоустройствено решение дава старт на процес, който да доведе до изграждането на съвременна инфраструктура в двете селищни образувания, разположени близо до кв. "Банево".

Още преди обнародването на проекта в Държавен вестник беше организирана специална среща, по време на която местните жители бяха предупредени да търсят съгласие помежду си и да направят предварително своите забележки, за да се предотвратят междусъседски спорове откъде точно да мине нова улица, които могат да стигнат до съд и да забавят нещата с години.

Впоследствие постъпиха над 60 запитвания и възражения, касаещи габарита на предвидените улици и намаляване на засегнатите части от имотите.

В петък кметът Димитър Николов пристигна на място и представи ново предложение за провеждане на обслужващите улици за проектната територия, което предвижда обособяване на няколко основни транспортни трасета с габарит 9-10 м., включващ две ленти за движение и два тротоара за пешеходци. В останалата част за вилната зона се предвиждат обслужващи улици, максимално съобразени с имотните граници, при спазване нормативни изисквания за минимален габарит.

До края на седмицата в сайта на Община Бургас ще бъде публикуван новият вариант на проекта, заедно с баланс на площите за засегнатите имоти. В едномесечен срок след това заинтересованите лица отново могат да отправят предложения и възражения, касаещи разработката.

В новия ПУП са предвидени трасета на улици, както и терени, необходими за различни технически съоръжения - електрически трансформатори, ВиК съоръжения, които да тласкат вода нагоре, тъй като районът е хълмист, и други. С влизането в сила на новия план може да се премине към изготвяне на технически проекти за бъдещата инфраструктура. Следва прокарване на кабели, тръби и друга подземна инфраструктура, преди да се пристъпи към поетапно изграждане и асфалтиране на улици.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар от запалени гуми до стадион "Черноморец" стресна бургазлии

Пожар след запалени автомобилни гуми стресна бургазлии. Гъст дим се изви над Бургас малко след 19 часа. Инцидентът е станал в района на стадион "Черноморец". Установено е, че непълнолетни са запалили гумите. Те са избягали от мястото. 10 огнеборци с три противопожарни автомобили са се отзовали на сигнала. Няма място за притеснение, пожарът е локализиран,..

публикувано на 12.06.21 в 19:51

Обезопасиха трайно наводненото табло край плаж "Каваци"

Трайно е решен е проблемът с потопеното във вода електрическо табло и кабели, за които сигнализирахме институциите в края на май. ( подробности - вижте тук ) Съоръжението се намира на подхода за плаж „Каваци – Север“ и вече е обезопасено.  След като сигнализирахме областна администрация за това, че табло и кабели от него буквално се наводняват..

публикувано на 12.06.21 в 12:54
Лаура Кьовеши

"Ден до пладне" - на 12 юни

Българите сме интересни хора. Все чакаме някой да дойде и да ни оправи къщичката. Да я подреди, да ни сипе да вечеряме, а вечер да ни завие и кротко да приседне край нас, докато заспиваме. Идваха спасители, както отвън, така и отвътре, спасиха ни и ни оставиха неспасени. Сега на 11 юли ще си изберем новите 240, които ще натоварим с подобни..

публикувано на 12.06.21 в 09:02
Лични документи

Може да подаваме заявления за лична карта и онлайн

Тези които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата за издаване на лична карта и/или паспорт онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg. Там са поместени условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път. От Областната дирекция на МВР Бургас посочват, че валидността на голям..

публикувано на 11.06.21 в 15:13

Община Сливен: Ползвайте контейнерите за дрехи по предназначение

Община Сливен призовава гражданите да ползват контейнерите за дрехи по предназначение. В тях се забранява поставянето на други отпадъци. Във връзка със засечени нерегламентирани действия, Община Сливен ще предприеме действия за извършване на денонощно  видеонаблюдение. На установените виновни лица, ще бъдат съставяни актове.

публикувано на 11.06.21 в 14:56

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 11 юни

Археологическото лято вече е факт в Созопол-  работи се по проекти финансирани от музея Лувър и Министерството на културата. Предвидено е да продължат разкопките и на островите св. Иван и св. Кирик и Йолита. В националния археологически резерват Деултум разкопки  се извършват от повече от 40 години, сега са в подготовка за археологическия..

публикувано на 11.06.21 в 14:55

Областният управител прие новия посланик на Русия

Областният управител прие новия посланик на Русия Областният управител проф. Мария Нейкова декларира желание за задълбочаване на международните отношения между област Бургас с региони в Русия по време на среща с посланика на Руската Федерация Н.Пр. Елеонора Митрофанова. „Държавите ни имат трайни исторически и културни връзки. Към днешна..

публикувано на 11.06.21 в 13:35