Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас е в основата на новия роман на писателя и преводач Хайри Хамдан

Хайри Хамдан
Снимка: Ани Костова

Бургас е в основата на новия роман на писателя и преводач Хайри Хамдан. Авторът на„Лешникови градини” и  "Водните лилии на паметта", който от години живее в България, в момента пише новата си творба. Тя носи работното заглавие „Отпечатъци“. 

"Става дума за един редактор, който решава да отиде на почивка за седмица в Бургас. Пристигайки тук, под влиянието на морската атмосфера, той потъва в себе си и започва да се търси. В един момент той осъзнава, че голяма част от живота си не е на мястото си, не е живял както трябва. Решава да не напуска този град, докато не намери себе си."

Хайри Хамдан е носител на световни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина. През 2018 година получава наградата „Перото“ за превод, както и наградата на съюза на българските преводачи. Творбите му, освен на арабски, са издавани на английски, френски, испански и други езици.

Подробности в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки на нос Акра.

Изложба с артефакти от археологически проучвания откриват в Черноморец

Уникални артефакти, открити при археологически разкопки в землището на град Черноморец, представя музейната експозиция в курортния град. Изложбата е съвместна за Националния исторически музей и „Музейния център в Созопол. Откриването е в 18 часа. Изложбата показва за първи път находки от три обекта- праисторическото селище в местността..

публикувано на 17.06.21 в 09:05

TEEN BOOM FEST се завръща в Бургас

TEEN BOOM FEST се завръща този август отново на Морска гара в Бургас, съобщават от Община Бургас. В него ще се включат актуални влогъри, инфлуенсъри, ютубъри, тик токъри. Те ще бъдат на Морска гара, за да се срещнат със своите най-запалени почитатели.  Втората вълна не фестивала ще превърне Морска гара в жив, пулсиращ и искрящ фестивален град. Бъдете..

публикувано на 16.06.21 в 17:20

Показват експонати от фонда на Бургаската художествена галерия от последните 5 години

Изложба, посветена на 75 години от създаването на художествена галерия в Бургас и 55 години от  нейното преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога, се открива днес. Изложбата "Нови постъпления във фонда на галерията 2016 - 2021 г." представя откупени, наградени и дарени творби, поясни директорът на галерията Георги..

публикувано на 16.06.21 в 12:18

Показват 100 произведения за 75-та годишнина на Бургаската художествена галерия

Над 100 произведения на изкуството са подредени в бургаската галерия „Петко Задгорски”. Те са част от изложбата, посветена на 75 години от нейното създаване. Тя ще представи постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години, от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и..

публикувано на 16.06.21 в 11:57

Фестивали и филмови продуценти могат да кандидатстват за еврофинансиране по програма "Творческа Европа"

Фестивали, филмови продуценти и диструбутори могат да кандидатстват за финансиране от подпрограма Медиа на програма "Творческа Европа". Отворени за кандидатстване са 8 конкурса, предстоят още 6. Програмата е с почти двойно завишен бюджет като за периода 2021-2027 ще разчита на общо 2,44 млр.евро. Камен Балкански, ръководител на у нас на..

публикувано на 16.06.21 в 09:00

Ансамбъл "Пирин" представя "Старо имане" в Летния театър

Магнетичният спектакъл "Старо имане" ще представи пред бургаска публика ансамбъл "Пирин" на 16 юни в Летния театър. В  този спектакъл ансамбъл "Пирин" претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство. Първа част ”От мъка иде твойто име”, разгръща емоционалната атмосфера на песните  и танците, посветени на..

публикувано на 16.06.21 в 08:36

Откриват официално паметника на бургаския художник Петко Задгорски

Бюст-паметник на големия бургаски художник Петко Задгорски ще „среща“ посетителите в Морската градина на Бургас. Той ще бъде поставен на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното откриване на скулптурата ще се състои на 19 юни /събота/ от 11 часа. Сред гостите ще бъдат..

публикувано на 15.06.21 в 12:31