Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов екокатамаран свързва три пристанища в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Пристанище Бургас”  отбелязва днес 118-та годишнина от откриването на първото съвременно българско пристанище в Бургас.

Днес бе представен и първият в България хибриден екокатамаран.

Моделът е разработен с хибридни двигатели и слънчеви панели от завод в Царево. Обясни изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ Диян Димов.

"Проектът се случи трудно. Трима партньори - Грузия, България, Гърция. Но в момента имаме един прекрасен син, екологичен кораб със забавното име Мави. Това е първият двигател, който е хибриден. Той може да работи едновременно на електрически батерии и на дизелов двигател на по-големи разстояния."

Капитан Георги Събев обясни, че екокатамаранът ще развива скорост от 14 възела при използването на дизеловите мотори.

Новата туристическа дестинация, рибарското пристанище Ченгене Скеле, както и това в "Крайморие" се очаква да бъдат спирки по маршрута на новия екокатамаран на Бургас. Курсовете ще започнат от 1 юни.

Освен за превозване на пътници в бургаската акватория, екокатамаранът ще изследва и качеството на морската вода, допълни капитан Събев.

"Където отиде корабът, имаме сензор, четири различни параметъра, данните автоматично се качват на нашата платформа."

Плавателният съд ще се използва и като учебна база на бургаското Морско училище, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов „Гларус“, както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия. Той е на стойност 1 237 786,24 евро. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бургасбус“: Указваме на служителите да взимат и дребни монети

На служителите в „Бургасбус“ ще бъде проведен инструктаж, че трябва да приемат всякакви български пари, независимо от номинала им. Това коментира управителят на дружеството, след сигнал на наш слушател, че ѝ е отказано да ѝ бъде продаден билет. Кондукторката, превишила правата си, ще бъде санкционирана.  Случаят е от понеделник,..

публикувано на 03.08.21 в 15:28

"Булевард Демокрация" на 3-ти август

Темата днес ни отвежда в Царево, където ВиК - Бургас прекрати договора на единственото в региона рибнопреработвателно предприятие. С това решение реално предприятието е обречено на фалит. Страната на РИОСВ и ВиК ще чуем в първия час на предаването. Скандален случай от бургаско училище - дете със специални потребности е тормозено от учители, видеото се..

публикувано на 03.08.21 в 14:42

Тричат ли един успешен бизнес в Царево*

Рибопреработвателно предприятие в Царево е изправено пред фалит, след като от ВиК – Бургас едностранно прекратяват договора си с тях. От държавното дружество спират да приемат отпадъчните им води, след „сигнал до тях“. Георги Пейчев и неговата фирма „Лимнос“ са над 30 години в бранша. Предприятието се занимава с улов, преработка и..

публикувано на 03.08.21 в 14:05

Александър Кадиев и Катерина Евро участват във „Влез в мрежата“

Бургас се включва в кампанията „Влез в мрежата“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Събитието ще се проведе от 18:00 часа на 7 август (събота) пред Експозиционен център „Флора“ в Морската градина. Партньори на програмата са Община Бургас, ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, Експозиционен център „Флора“, Младежки културен..

публикувано на 03.08.21 в 12:10

Нов паркинг в к-с "Братя Миладинови" в Бургас

Жителите на блокове 7, 8 и 9 в к-с „Братя Миладинови“ бяха сред първите активни и обединени кандидати по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Затова тази година Община Бургас извършва благоустроявания около сградите поетапно. Отделно от програмата, близо до бл.9 започна изграждането на малък паркинг с 27 места. Той също е поискан при..

публикувано на 03.08.21 в 11:59

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Значително по-високи добиви, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. Въпреки засушаването, развитието и на пролетните култури, засега е добро. С над 200 кг са по-високи средните добиви при пшеницата и ечемика, в сравнение с предходната година, уточни директорът на Областната служба  „Земеделие“ Младенка..

публикувано на 03.08.21 в 10:35

Паметник на Индже войвода ще има в село Попово, община Болярово

Паметник на Индже войвода предстои да бъде монтиран в село Попово. За изработката му община Болярово ангажира тополовградския скулптор Христо Дюлгеров, автор и на монумента на Кара Кольо в родния си град и е израснал с легендите за Индже войвода и неговия знаменосец. Тази година отбелязваме 200 години от геройската кончина на Индже..

публикувано на 03.08.21 в 09:16