Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецизират текстове в наредбата за безплатно паркиране на хора с трайни увреждания




Пропуски в нормативната уредба налагат приемането на изменения и допълнения на действащата вече Наредба за престой и паркиране на автомобили на хора  с трайни увреждания в  Бургас. Това стана ясно по време на заседанието на няколко комисии към Общинския съвет. Също дебати предизвика още една промяна, за собствениците на жилища в Бургас, които живеят в друг град, но искат да ползват паркоместа в града по време на своя престой. 

Наредбата за престой и паркиране на автомобили управлявани или превозващи лица с трайни увреждания трябва да се промени в полза на хората, които не могат в този вариант да се възползват от нея, защото има пропуски, обясни мотивите омбудсманът Тодор Стамболиев:


"Имаше жалби от хора, през февруари проведохме заседание на комисията по транспорт, разгледахме всички предложения, сигнали и жалби на гражданите. Направихме среща с председателите на ТЕЛК по определени специфични въпроси, тези промени, които направихме са съобразени с част от жалбите."

На едно от последните заседания на временната комисия за изготвянето на тези изменения  са прецизирани промените, посочи общинският съветник Манол Тодоров

"Направихме над 5 или 6 заседания по тази наредба и нейните промени. Последният вариант е с преработени точки, прецезирали сме и заболяванията. Тази здо голяма степен е по-добра от предходната."

По другия казус, с паркирането на автомобили в зоните за платено паркиране на хора, които живеят в друг град, но имат собствен имот в Бургас, за тях ще важи възможността да си купят стикери предоставящи им право два пъти в годината по 14 дни за 39 лева да могат да  спират по време на почивката си в синя или зелена зона. Мненията на Манол Тодоров и Христина Секлемова:

"Този проблем сме го коментирали и с омбудсмана. Имаше доста сигнали на хора с апартаменти в Бургас, които идват основно за лятото. Предлагаме някакво решение за тези хора, да не плащат на час по един лев, те ще имат карти за две седмици, от които ще могат да се възползват два пъти в годината.

Защо трябва да имат право само за две седмици, два пъти в годината да се възползват. Би трябвало да е обвързано с данъка, който плащат в общината, за да е обвързано и със собствеността на имота."

От този вид преференция могат да се възползват собствениците на имоти, които искат да паркират колата си и еднократно – за 28 дни, допълни Севдалина Турманова:

"Това прави един цял месец, в който могат да ползват синята или зелената зона в града. Анализирахме всичко, какъв е броят на паркоместата в синя зона, броят на автомобилите, колко са собствениците на жилища, които не живеят в Бургас, имаше и уикенд пакети за общинските паркинги през лятото. Мисля, че това към момента е едно добро решение. 
Идеята е с началото на летния сезон от 1 юни това да влезе в сила и да важи до 1 октомври", уточни Турманова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Заупокойна молитва и молебен ще бъдат отслужени в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Курбанът за здраве ще бъде раздаден в двора на църквата "Св. Цар Борис Михаил". Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията Два напълно възстановени моста,..

публикувано на 05.09.24 в 08:18

РИОСВ - Бургас: Неприятната миризма на нефтени продукти идва от морето

Девет сигнала за неприятна миризма на нефтени продукти са постъпили днес в Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според екоинспекторите става дума за миризми от товаро – разтоварната дейност на танкерите, каза за БНР – Бургас директорът Павел Маринов. По думите му такива сигнали има от началото на лятото и са почти всяка седмица...

публикувано на 04.09.24 в 15:43

Меморандум подписа Мария Нейкова с НС на ТПК

Меморандум за сътрудничество бе подписан между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас.  Това стана по време на форум на тема „105 години НС на ТПК“, който се проведе в  Областната администрация. Обхватът на Меморандума включва разработване..

публикувано на 04.09.24 в 15:13
Писателят Захари Карабашлиев ще представи романа си

Да внимаваме кого избираме: тези, които говорят за врагове и чужди влияния, водят към бездната

"Раната, която се отваря по време на една война, зараства много бавно. Понякога не зараства. Понякога минават десетилетия, вероятно и повече. Но по-трудно зарастват раните, за които не се говори и които не се третират" - казва писателят Захари Карабашлиев в навечерието на представянето на романа си "Рана" в рамките на културния фестивал "Аполония". То ще..

публикувано на 04.09.24 в 15:25

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен от 20 септември.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване -   7 и 8 септември от 14 до 16 часа, на 14 и 15 септември от 14 до 16 часа или до запълване на квотата. Кампанията е с благотворителен характер. Целта е..

публикувано на 04.09.24 в 14:05

Община Царево кандидатства по проект за основен ремонт на кметството в Лозенец

В средата на август бяха представени проектите за ново оформление на обществени сгради в гр. Ахтопол, с. Синеморец, гр. Царево и с. Лозенец, изготвени от френски студенти, които участват в международен конкурс за проекти. Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево Междувременно, в партньорство с арх. Цвета Сурчева,..

публикувано на 04.09.24 в 09:50

Вижте празничните прояви за Деня на Средец

С втория литературен конкурс „Янаки Петров“ на 4 септември започват празничните прояви, посветени на Деня на град Средец, който се отбелязва на 23 септември. През целия месец са предвидени културни събития, спортни прояви, предстои и осветяване на нова църква в града.    При голям интерес от автори от цялата страна днес започва..

публикувано на 04.09.24 в 08:40