Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът Георги Лапчев оттегли докладната за застрояване на спортен терен в Синеморец

С мотив технически нередности, кметът Георги Лапчев оттегли скандалната докладна за застрояване на 10 декара терен. Статутът му от  предназначен за спорт трябваше да бъде променен на "за застрояване" с жилищни сгради в Синеморец. Предложението трябваше да бъде разгледано днес на сесия   от общинските съветници. Лапчев беше посрещнат  от протест на жители на общината, те организираха и подписка, в нея сЕ включиха 120 души.
Хората бяха възмутени:
Това е абсурд, Синеморец е достатъчно застроен.То няма нито капацитет за повече, нито плажове. Никой няма интерес да бъде дозастрояван.
Ние сме потресени, въпреки че се противопставяме всеки път, те продължават да пробват. Няма нито един реализиран важен инфраструктурен проект за Синеморец- канализация, пътна система.
Заради презастрояването България се превърна в най-евтиният туристически продукт!
Общинският съветник Светослав Добрев обясни:
Разбрахме в петък, когато ни изпратиха дневния ред. Докладната не беше комплектована в пълния й размер. Искаме да направим евтина туристическа спалня в Синеморец.
Георги Лапчев поясни:
Аз коментирам само факти.Докладна с подобен текст на тази сесия няма да бъде разглеждана.Това стана ясно още вчера на комисиите и тези хора отлично го знаят. Няма да коментирам политически мероприятия. Има техническа причина, която да не позволи тази докладна да мине. Аз зная за нея,  докладната е подготвяна преди 6 месеца. Избързали са я да я внесат, преди аз да я разгледам и да я подпиша.Това, което трябваше да има към нея, е една съгласувателна процедура от държавата, но такава не дойде.
Аз уважавам правото на хората да протестират! Знам, че ще има още три протеста. Ние няма да се поддаваме на нечии настроения.
Кметът отказа да уточни дали Общината ще запази или ще промени плановете си .
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас част от семейството на зелените градове в Европа

Бургас се присъедини към семейството на зелените градове в Европа. Това стана в европейската седмица на мобилността, когато заедно с 8 други големи градове в Европа подписаха зеленото споразумение. Зам.-кметът по стратегическо развитие, екология и дигитализация Весна Балтина отбеляза, че Община Бургас работи за подобряването на състоянието на..

публикувано на 28.09.21 в 11:20

Близки на изчезналия в морето Светозар Стоянов призовават за помощ

Съпругата на изчезналия на 20-ти септември в морето Светозар Стоянов отправи молба към всички хора, които имат желание да помогнат в откриването на мъжа й.  Според изчисления на ветровете и теченията от 20-ти до 27-ти септември, е определен  периметър, където  може да се намира плавателния съд на Светозар. Това е районът от Бургас към границата с..

публикувано на 28.09.21 в 11:19
снимката е илюстративна

Разширяват „зелената зона“ в Бургас заради протестите

Новото разширение на „зелената зона“ в Бургас е продиктувано и от протестите на граждани, които, след ремонта на бул. „Демокрация“, няма къде да паркират. Това коментира на сесия на общинския съвет Андрей Рунчев, началник на общинското предпритие „Транспорт“. С промяната, зоната ще стигне до ул. „Васил Петлешков“ и ще обхване целият комплекс..

публикувано на 28.09.21 в 10:06

Изтича срокът за кандидатстване за подмяна на печки на дърва с екоуреди

Изтича срокът за подаване на заявления за подмяна на старите печки на дърва с нови електроуреди. Крайният срок е 30 септември. Замяната е безплатна за бургазлии и се осъществява по проект, финансиран по програма LIFE. Целта е постигане по – чист въздух. Проектът се финансира от Европейският съюз и в него участват 6 български общини,..

публикувано на 28.09.21 в 08:45

10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване

Повече 10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване, заради аварии.  От ръководството на общината заявиха, че от следващия месец ще предоставят своя техника на Вик- дружеството само срещу заплащане. С ниско налягане или изцяло без водозахранване всекидневно остават около една трета от населените места в общината. Заради..

публикувано на 27.09.21 в 15:16
Луна Йорданова

"Булевард Демокрация" - на 27 септември

Цяла България днес (добре де, една част от нея, 30%, стари 50, както казваше Румен Белчев) коментира поредната кандидатура за президент – на певицата Луна. И не разбирам защо така я нападат тази усмихната жена. Тя целенасочено изпълнява това, което обеща – че ще се кандидатира. Колко политици могат да се похвалят с това? Въобще – след „русата жена,..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев

Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева: „От общинския горски фонд осигуряваме дърва за..

публикувано на 27.09.21 в 14:41