Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищни сгради ще бъдат изградени на терена на автогарата в Царево


На терена на автогарата в Царево вече може да бъдат изградени жилищни сгради. Това реши местният парламент. Съветниците одобриха статутът на имота да бъде променен от „за транспортен терминал“ на „за жилищно строителство“. Темата провокира дебат по време на заседанието на Общинския съвет.

Целият терен е в размер на около 18 дка. Предвижда се там да бъдат обособени 6 имота за жилищно строителство със сгради до 3 етажа, паркинг и улица. Според общинския съветник от ПП „Гергьовден“ Станислав Добрев, по този начин цялата община става заложник на частни интереси. „Част от терена, който беше предвиден за автогара се продаде на голяма търговска верига, която вече построи магазина си там. Нищо не пречи и останалата част, която се ползва от автобусите и превозвачите и тя да бъде продадена. В един момент ние ставаме заложници на един частник. Съответно без терен, който можем да го обособим като автогара и да обслужваме нашите гости и жители на града“, обясни той.

Общинският съветник от ГЕРБ Даниел Николов посочи, че става въпрос за парцел със сграда, която е неизползваема  и незавършена. „Тази сграда, този парцел е с отпаднали такива функции. Проблемът е, че не е реализирана тази сграда, която е с много висока стойност. Досега не се е появил инвеститор. Ние не можем да си позволим да седи това нещо още много години така. Не мисля, че автогарата трябва да бъде вътре в града. Ако някога се прави нова автогара и тази загуби предназначението си, тя трябва да е навън“, допълни той.

Според Стела Кюмюрджиева от ГЕРБ, градът има нужда от разширение. „Има интерес от местни хора, които искат да си построят жилища. В момента няма имоти на пазара. Намалели са, в определени параметри, които са повече ваканционни. Това, което ми направи впечатление в тази докладна е, че този терминал за автогара, продължава да стои. Може да се ползва за това нещо, ако се наложи“, поясни тя.

Реализираме продажби заради един-двама инвеститори, допълни Димитър Гочев от БСП. „Ако направим справка, в зона „Север“ има доста имоти, и в „Мандрата“ има доста имоти. Не съм противник да се разширява градът. Тези терени, които са отрeдени, са по около декар. Това не са за жилищно строителство. Това са за комплексно строителство, нещо голямо. Ние няма да уреждаме малки парцели, в които царевци да си построят едноетажна или двуетажна къща“, обясни той.

В прерогативите на общинската администрация е да се разпорежда с общинската собственост, посочи кметът Георги Лапчев. Той допълни, че следвайки тенденциите на модерните градове, целият тежък транспорт, трябва да бъде изнесен от местата, където живеят хората. Една от причините за това е замърсяването на въздуха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13