Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият държавен зрелостен изпит започва в 8 часа

3063 зрелостници са подали заявления

Снимка: БГНЕС

Днес е вторият държавен зрелостен изпит за абитуриентите. В област Бургас 3063-ма зрелостници са подали заявления, но според предварителните данни. Точният брой ще бъде обявен малко след началото на изпита. До него не са допуснати  79 зрелостници, заради слаби оценки по някои от предметите и не са завършили 12 клас. 

Някои от учениците, които са от професионалните гимназии са подали заявление изпитът им по теория и практика на професията, да се зачита като втори държавен зрелостен изпит, или това са 607 ученици, каза началникът на Регионалния  инспектората по образованието Виолета Илиева:

"По останалите общообразователни предмети в област Бургас заявилите желание зрелостници са 2377. Те ще бъдат разпределени в 262 зали на 32 училища. 807 са квесторите и консултантите, които ще подпомагат работата за втория държавен зрелостен изпит.  От всичките учебни премети най-голям интерес са проявили учениците към английски език 719 кандидати. Следват  биология и здравно образование - 634. Другият предмет, който също е предпочетен е този от философския цикъл - 294, по география броят  на зрелостниците е 258. 
Пожелавам на всички зрелостници да са в добра здравословна кондиция, да имат възможността да се явят на време.
Училищата ще бъдат отворени от 7:00 часа. Ще има процедури по установяване на температурата на зрелостниците, на самоличността им и настаняването им по залите. В 8:00 часа се изтеглят темите по всички предмети. Нямаме ученици под карантина. Ако се появи такова обстоятелство, този зрелостник ще бъде настанен в отделна стая с квестори, които са ваксинирани или са минали през коронавирусното заболяване. 

52-ма зрелостници от допуснатите за втория държавен зрелостен изпит днес не са се явили в изпитните зали в Бургас, каза тази сутрин началникът на Регионалния образователен инспекторат Виолета Илиева. Общо 2 325 ученици работят над изтеглените изпитни варианти.

Неявилите се днес, както и недопуснати до изпита заради слаби оценки и незавършен 12 клас ще могат да се явят на изпит през август.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май. Следващата изпитна сесия ще бъде през август . В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от АЕГ „Гео Милев“- Бургас посетиха Европейския парламент

37 ученици от бургаската английска гимназия посетиха Страсбург, за да изживеят един ден в Европейския парламент по покана на Есен Алиева, която е администратор и лектор в най-важната институция на континента. Те бяха придружени от директора на АЕГ „Гео Милев“- Жаклин Нейчева,  Красимира Митева, заместник-директор по учебната дейност и училищният..

публикувано на 03.09.24 в 16:18

В Несебър училищата и детските градини очакват своите възпитаници

Кметът на Несебър Николай Димитров е провел среща с директори на общинските училища и детски градини за готовността на образователните заведения за новата учебна година. Част от темите са били за организационната и материално-техническата обезпеченост, началото на образователния процес, ресурсната обезпеченост, хигиенни условия, приключилите ремонтни..

публикувано на 03.09.24 в 15:29

НХА - Бургас търси модели за новата учебна 2024/2025 г.

Националната художествена академия - Филиал Бургас набира модели за новата учебна година. Те трябва да бъдат на възраст над 18 години, мъже и жени.  Не се изисква предишен опит, а търпение и желание. Съгласно разписанието на учебния процес, моделът позира облечена фигура и/или голо тяло.  След подаване на заявление, кандидатите ще проведат..

публикувано на 03.09.24 в 12:54

Откриха новата учебна година в Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен

Церемонията по откриване на  новата учебна година се проведе  днес в двора на Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен, съобщиха от Общината.  Специален гост бе бронзовият медалист от Игрите в Париж през 2024 г. Божидар Андреев, който издигна българския трибагреник. Сливенският щангист е бивш възпитаник на спортното школо. На откриването присъства..

публикувано на 02.09.24 в 12:08

Бургаски учител с отличия от образователен форум в Албена

Учителят по история от ПГСАГ „Кольо Фичето“ Петя Кудева получи две отличия от националния конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2024“. Той се проведе  в курорта Албена от  25 до 30 август.  Престижният..

публикувано на 31.08.24 в 15:50

В Бургас ще отвори врати филиал на Театрален колеж "Любен Гройс"

Филиал на Театрален колеж „Любен Гройс“ ще бъде открит в Бургас. Това решиха общинските съветници на сесията на местния парламент. Предложението е от кметът Димитър Николов. То получи подкрепа с пълно мнозинство. Необходимите помещения ще бъдат ситуирани в сградата на Културен дом НХК. Ясен Проданов от ГЕРБ посочи, че в цялата област има..

обновено на 30.08.24 в 17:03

Започна ремонтът на Спортното училище в Бургас

Днес започнаха  ремонтните дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност на Спортно училище „Юрий Гагарин“. Реализацията се осъществява съвместно с Община Бургас и Министерство на младежта и спорта. Чрез извършване на основен ремонт и рехабилитация на общежитието и на сградата, в която се извършва учебната дейност, съчетано с доставка на..

публикувано на 30.08.24 в 13:15