Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивал за културата и традициите на местните общности в Меден рудник

От 3-ти до 5-ти юни в Меден рудник ще с епроведе седмото издание на  фестивала „Шарено котле” – култура и традиции на местните общности. Той се организира от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на БНР-Бургас, Канал 0, Gramofona.com.

Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности, населяващи града ни да се представят с традиционния си фолклор и храни. Тази година фестивала е посветен на българския фолклор, обичаи и занаяти.

Фестивалът започва с беседи с представители на Етнографския музей в читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”, к-с „Меден рудник” бл. 25 от 13 часа. От 17 ч. ще бъде открита изложба и ще се наградят отличените в конкурс „Българската фолклорна носия”. На 4-ти юни в чоиталището ще има различни работилници за изработване на сувенири от естествени материали, за заплитане на плетиво и плъстене на вълна. На 5-ти юни от 17:00 часа в района на втора спирка на автобусна линия Б12 ще се проведе фолклорна програма на открита сцена. Участие ще вземат: Вокално студио „Примо” и фолклорна формация „Чинките” към читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985”, детски танцов състав „Хорце”, детска танцова група „Медено котле”, Ансамбъл „Българче” към ОУ „Елин Пелин”, танцова група „Медено котле”, фолклорен танцов клуб „Пламък”, народната певица Ивелина Иванова, оркестър „Жарава” в състав: кавал – Динко Пазалов, гайда – Петко Янгьозов, акордеон – Красимир Петков, клавир – Желязко Ангелов и тъпан – Николай Чапкънов, Ирена Станкова – солист. Представяне на предсватбен ритуал „Меденик” – НЧ „Просвета-1929” с. Люляково. Вкусна храна по авторска технология ще приготви Академия „Кулинарен историк с юнашки казан”.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна шестият Национален литературен конкурс „МОРЕТО!”

Сдружение „ЛУМЕН” стартира шестото поредно издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Инициаторът на събитието Катя Съева пояснява: "Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. В него могат да участват автори от цялата страна и от всички възрасти. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1..

публикувано на 04.08.21 в 14:47

Изложбата "Теми и вариации" ще бъде представена в Бургас

Експозицията "Теми и вариации" на художника проф. Ивайло Мирчев ще бъде представена в Бургас. Живописните платна ще могат да се видят от 5 август до 10 септември, галерия " Пролет", съобщават от Общината. Авторът е завършил е Националната художествена академия, специалност "Живопис" в класа на акад. Светлин Русев. Носител е на..

публикувано на 04.08.21 в 14:13

Групата „Точка БГ“ с концерт в Бургас

Концерт на групата „Точка БГ“ ще се проведе в Бургас в края на август. Той ще се състои  25 август (сряда) от 19:30 ч., на открито във Вътрешен двор „НХК“, съобщават от Общината. Пламен Сивов, Красимир Първанов, Тодор Янкулов и Зорница Попова са заедно под името Точка БГ от 10 години, а резултатът от съвместното им творческо съжителство са..

публикувано на 04.08.21 в 14:07

Представят стихосбирката "Време на прозрачност" в Бургас

Посмъртно издадената стихосбирка на Стоянка Грудова "Време на прозрачност" ще бъде представена днес от 18.30 ч. в Дома на писателя в Бургас. Поводът е навършването на 3 години от нейната кончина, съобщават от Общината. Стихосбирката ще представи поетесата Калина Тельянова.

публикувано на 04.08.21 в 14:03

Търсят се доброволци за участие в пърформанс

Търсят се 10 доброволци, които да участват в първоманса „Вътрешни градски пейзажи“, който е част от програмата на фестивала за съвременно изкуство „Вода„. Тази година той ще се проведе между 7 и 12 септември. Проектът предвижда артистите от екипа на „Театър на сетивата София“ да проведат 5-дневно обучение в методите на сетивния театър с..

публикувано на 04.08.21 в 12:24

Стефан Вълдобрев с концерт на летния театър

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени пристигат в Бургас за концерт. Те ще представят новия си албум, озаглавен „Жълт код“. Стилът отново е емблематичният рокендрол, гарантиращ позитивно настроение. Интересен факт, е че това е първият албум, в който освен Стефан, композитори на песните са и всички членове на бандата - Веселин..

публикувано на 04.08.21 в 10:53

Изложбата SO CLOSE SO FAR AWAY ще бъде открита на 6-ти август в Бургас

Изложбата SO CLOSE SO FAR AWAY  ще бъде подредена в Бургас.Тя  ще бъде открита този петък в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и ще може да се разгледа до 30 август. Вернисажът ще се състои на 6 август (петък), от 19:00 до 21:00 часа. Изложбата се осъществява от куратора Стефан Стоянов, „Art Agency” и „Public Art Foundation” и със..

публикувано на 04.08.21 в 09:09