Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменците в Бургас почетоха загиналите в геноцида

Отбелязването на 103 години от първата арменска република и 106 години от геноцида над арменците, събра общността в Бургас. Първата част на културния ден бе посветена на геноцида над арменците през миналия век. Бургаската общност почете загиналите пред паметника „Майка Армения“ до Терасата в Морската градина. Според Вартануш Топкабашян, редактор на вестник „Ереван“, всеки арменец има в семесйтвото си загинал в този геноцид.  „Американският философ Джордж Сантаяна твърди, че ако не помним миналото сме обречени да го повторим. Ето защо всяка година ние припомняме не за да отмъщаваме или да искаме възмездие, а да могат поколенията да знаят какво се е случило и никога повече това да не се повтори“, каза тя.

Д-р Лорис Маниелянян рецитира стихотворение посветерно именно на майката Гълъбът.

Специален гост бе и композиторът Хайгашот Агасян, който изпълни песен посветена на геноцида - Мом мъ варе.

Втората час на Денят посветен на арменската култура бе на сцена „Охлюва“, където публиката имаше възможност да чуе и види много музикални и танцови изпълнения. Предлагаха се автентични арменски сладки, както и традиционни продукти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Общинските съветници в Болярово ще дарят възнагражденията си на пострадалите от пожара

Съветниците от община Болярово ще дарят своите месечни възнаграждения на пострадалите от пожара в селата Воден и Крайново, съобщават от Общината.  Пред съветниците Христо Христов - кмет на общината съобщи ,че също дарява своята месечна заплата. Съветниците ще гласуват и допълнително финансово подпомагане.  Пет допълнителни точки ще разгледат съветниците..

публикувано на 26.07.24 в 10:39
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08