Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 9-ия рожден ден на медията:

Къщичките за книги на БНР-Бургас са готови за лято 2021

През целия сезон ще бъдат зареждани с българска класика и световни бестселъри

| обновено на 31.05.21 в 16:24



Къщичките за книги на БНР-Бургас на крайбрежната алея в Морската градина са готови да посрещнат туристи и местни читатели в новия сезон. Те са изчистени, боядисани, брандирани с логото на медията и заредени с интересни четива. Те бяха поставени през 2017 година по повод петия рожден ден на медията. Оттогава досега те намерихме стотици читатели, а ние спазваме добрата традиция със стремеж към разнообразие на книгите като тематика и жанра.

Позитивна енергия тази година предаваме чрез съвременния мъдрец Хорхе Букай. Изданието на „Нека ти разкажа“, което ще заживее в една от къщичките, е ценно с това, че е с автограф на самия Букай от гостуването му в Бургас през 2011 година. Книжната „компания“ допълват Харуки Мураками, Макс Фриш, П.Г.Удхаус, както и Агата Кристи и Джеймс Чейс.

Много държим на българската класика –тя ще присъства през целия сезон с „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, една от емблемите на българската литература, която винаги може да ни накара да се замислим и да потърсим паралели между вчера и днес, от вечната поезия на Дебелянов и Яворов, както и от други „задължителни“ автори, формирали светоусещането ни.

Бургаската следа в културата ще намерите с актуалните броеве на алманах „Море“ и сборниците с творби на млади таланти от Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

Инициативата ни не остана незабелязана. Управителят на експозиционния център „Флора“ Мирослава Аргирова, който се намира в близост до къщичките, сподели:

„Това е едно от хубавите места, където през слънчевите летни дни, човек може да излезе с книга в ръка да седне на пейка или в зелените площи и да се наслади на хубаво четиво. Експоцентърът също през годините се превърна в притегателно място за представяния на автори и литературни четения. Моите впечатления от подобни инициативи, конкретно от вашите къщички, са много положителни. Аз виждам как от най-малките читатели-децата до техните баби и дядовци, проявяват интерес към книгите, които се оставят в тези къщички. Виждала съм и да оставят книги."

Певицата Марияна Добрева от група „Силует“, която е и текстописец, човек с отношение към словото, заяви:

„Аз съм почти всеки ден в Морската градина и тези къщички винаги са ми правили впечатление като нещо интересно. Виждала съм ги в чужбина. Според мен те винаги ще провокират случайно разхождащите се. Инициативата е прекрасна и мисля, че всички трябва да я подкрепим. Дори случайно прочетените редове могат да обогатят и да направят денят ни по-красив. Искам да призова всички, които вземат книги от тези къщички, да прочитат и да ги връщат на мястото им, за да може доброто да продължава и тези книжки да попаднат в ръцете на някой друг."

Бургазлии също ни зарадваха с категоричната си заявка, че къщичките са необходими, а книгите в тях чакани с любопитство:

"Дълги години съм била библиотекар в Музикалното училище. Когато искаш да почетеш можеш да посетиш и библиотека, но когато това е пред погледа ти, винаги можеш да го ползваш. Ние самите можем да помогнем с книги, които имаме.

"Смятам, че ще има интерес. Зависи от литературата, с която снабдявате къщичките. Да има и художествена, и фантастика."

"Край плажа мястото не предразполага за сериозно четиво, така че нещо по-леко. Но трябва да се пази, защото каквото и да се сложи, ако има вандалски прояви, няма да се запази."

За първа година в къщичките на БНР-Бургас ще има детски книжки. Това са любими народни приказки за най-малките. Ще присъства и сборникът  „Приказни истории с БНР-Бургас“ , една от най-успешните инициативи на медията през годините, която стимулира творческото писане сред подрастващите. През тази година тя бе отличена с наградата на БНР  „Сирак Скитник“ в категорията за мултимедиен проект.

Повече чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50