Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха нови европравила за по-добра защита на пътниците в жп транспорта

Снимка: БГНЕСПътниците в железопътният транспорт ще имат по-добра защита. Това се гарантира с нови правила, които европарламентът одобри за всички държави членки на съюза. 

Според тях пътниците ще бъдат пренасочени и ще получат помощ в случай на закъснения и отмяна на влак. Ще се осигурят и повече специални места за превоз на велосипеди. Хората с намалена подвижност също ще получат подобрена услуга, споделя евродепутатът Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на комисията по транспорт и туризъм

„Сега е необходимо не 48 часа, а 24 часа предизвестие, за да им бъде оказано съдействие при пътуване. Нещо повече – те ще имат възможност, например да пътуват или с придружител или с куче, без да заплащат билет за тях. Също така при закъснение повече от 100 минути на влака железопътните оператори са длъжни да намерят алтернативен маршрут за тяхна сметка и да пренасочат пътниците“

Новите правила също ще осигурят повече яснота за това какви обстоятелства могат да се считат за непреодолима сила. 

„Вече клаузата за форсмажорни обстоятелства, при която операторът не дължи неустойка доста се свива“, посочва Витанов.

Евродепутатът смята, че в контекста на зелената сделка, на намаляването на въглеродните емисии от транспорта, трябва да се направи пътуването с влак по-комфортно.

Пътници в Бургас одобряват промените.

„…Абсолютно ги одобрявам, мисля че е време да сложим някакъв ред и в България.

… Добре е за хората. То има нужда от много неща да бъдат въведени, но трябва да се спазват“

Правилата ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Те ще започнат да се прилагат две години по-късно.

Повече чуйте в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристите в община Малко Търново

Повече туристи са посетили  малкотърновска община това лято. Все повече хора търсят къщи под наем или да ги закупят като най- предпочитани са селищата с добра инфраструктура. В същото време, усилията на общината да се осигурят държавни или европейски средства за подобряването й са неуспешни. Причината е, че заради малкият брой жителите на общината,..

публикувано на 24.09.21 в 15:52
Местни и туристи пожелаха пълни мрежи на ахтополските рибари

Дадоха старт на есенния риболов с курбан в Ахтопол

Курбан за успешен риболовен сезон бе осветен и раздаден в Ахтопол. Традицията за шеста година дава старта на есенния улов. Морският град се слави като столицата на паламуда. 250 порции рибена чорба бяха раздадени на площада в морския град. Инициативата е на общината като част от есенните празници на рибата, които тази година заради..

публикувано на 24.09.21 в 14:20

Регионалната туристическа камара: Идеята на министър Балтова е налудничава

Бургаската регионална туристическа камара се обявиха против идеята на министър Балтова да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията. В разпространено становище, те определят предложените мерки като "меко казано налудничави." "Ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин за предпазване..

публикувано на 24.09.21 в 12:15

Системите за комуникация и сигнализация ще направят жп транспорта по-безопасен

Продължава ремонтът на железопътната линия Пловдив-Бургас, част от дейностите са проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации. Инж Иван Бакалски от Национална компания Железопътна инфраструктура посочи, че тези системите са много важни за безопасното движение на влаковете, но и за пътниците, които ще получават информация..

публикувано на 24.09.21 в 10:37

Изтича срокът за заявления за отстъпка от акциза върху ползваното гориво на фермерите

Днес изтича срокът, в който фермерите могат да подадат заявления за отстъпка от стойността на акциза върху ползваното гориво . Бюджетът за това подпомагане е 100 млн. лв. Документи се приемат в общинските служби по земеделие като към всяко заявление за подпомагане трябва да се приложат копия от фактурите за купено гориво. Фактурите  ще бъдат..

публикувано на 24.09.21 в 09:15

Крайният срок за годишните финансови отчети е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е 30 септември 2021 г. До момента са подадени 205 794 бр. годишни финансови отчети,78  % от тях са предадени онлайн чрез портала обединяващ Имотен, Търговски и регистъра ЮЛНЦ – https://portal.registryagency.bg/ ...

публикувано на 23.09.21 в 11:41

Лято 2021: Много туристи, малко печалба

Изпращаме труден туристически сезон, за който не можем да се похвалим, че беше най-успешният. Такава е оценката за Лято 2021 на хотелиера от Слънчев бряг и член на управителния съвет на „Съюза на собствениците“ Веселин Налбантов. Той заяви, че браншът настоява за финансиране за възстановяване от икономическите последствия от..

публикувано на 23.09.21 в 11:35