Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За държавните пари и местните проекти – ситуацията в Карнобат, Средец и Малко Търново
Изпълняват ли се общински проекти с национално финансиране и имат ли притеснения кметовете за реализацията им, след назначаването на служебното правителство? С тези въпроси потърсихме кметовете на няколко общини в Бургаски регион.

В община Карнобат няма забавяни плащания от страна на държавата по проекти с национално финансиране. В момента няма министерски постановления за раздаване на пари, но ние и преди не сме получавали, каза кметът Георги Димитров

„Работим главно със собствени средства в момента. Имаме само един проект, по „Красива България“, напрактика всички европейски проекти са приключени, но като правя изключения по продължаващите проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Нямаме забавяния в плащанията. В момента нямаме постановления за раздаване на пари под масата, защото с ковид мерките бяха раздавани пари на някои общини за неща, които нямат никаква връзка с ковид кризата. Община Карнобат е единствената в Бургаска област, която през последните пет години не е получавала нито един лев от министерски постановления. Нямаме такива пари и не ги и искаме“

Община Малко Търново работи по три основни проекта с финансиране от държавния бюджет и засега няма индикации за проблеми.

„Нямаме проблеми със служебното правителство, но ако трябва да съм откровен, ги „хванах“ нещата по-отрано, защото най-вероятно по-късно ще се появат проблемите. Но засега получаваме финансирането, което очакваме“, каза кметът Илиян Янчев.

Траншът по проекта за рехабилитация на уличната мрежа е изплатен още в края на мината година, очакват се следващи плащания по друг проект в сферата на образованието, каза Деян Йотов, шеф на дирекция “Инвестиционни проекти“

„Проектът в сферата на образованието, във връзка с 3-годишната програма за управление на образователната инфраструктура на Министерството на образованието, която финансира една пристройка към детската градина в село Звездец и е на стойност 600 000 лева. В момента текат процесите по проектиране и ще започне изграждането“

В община Средец очакват финансиране по проекти към ДФ "Земеделие" чрез местната инициативна група. Засега не се очертават затруднения по тях, каза кметът Иван Жабов

„Имаме Посетителски центрове да изграждаме в две села – в Голямо Буково и Факия. Трябва да поставяме места за отдих, по които договорите вече са пристигнали. Също така очакваме да пристигне и договора за изграждане на парк в село Факия.“

Повече чуйте в звуковите файлове: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска кампания за църква в село Стара река

Дарителска кампания за доизграждането на "Св. Вмчк. Димитър"  ямболското село Стара река организира църковното настоятелство. Необходими са около 60 000 лева. Градежът на православния храм започва още през 2009 година, но поради липса на средства, остава на етап "груб строеж", уточни кметът на селото Нина Колева. Преди седмица неочаквано..

обновено на 27.09.21 в 07:26

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна на промяна на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец..

публикувано на 26.09.21 в 13:56

Незаконни дейности на два язовира в област Ямбол

Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконни ремонти за 3,5 млн. лева на два язовира в Ямболско - в землищата на селата Пчела и Малък манастир. Предстои да бъде издадена заповед за спиране на строежите. При проверките е констатирано, че на водоемите не са извършени аварийни ремонти, както е записано в..

публикувано на 26.09.21 в 12:52

Карнобат празнува

Ценителите на изкуството  могат да разгледат изложба на Ненчо Русев. Даровитият художник е и авторът на текста за химна на Карнобат, който звучи на тържествени събития. 50 години творчески път в търсене на красотата е мотото на изложбата на Русев . За празника на града библиотеката представя съвременни  поети и писатели от Карнобат и региона. Румяна..

публикувано на 26.09.21 в 09:39

Предлагат промени в правилника на местния парламент в Бургас

Даниела Божинова от Демократична България поясни, че се предлага намаляване минимума за образуване на група от трима съветници при досегашно изискване за поне петима. В страната само Бургас и София имат такъв висок праг, но ОС на София е с 61 избраници. Докато градове като Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, сформират  група при четирима, трима и дори..

публикувано на 26.09.21 в 08:59

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград .  Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин в момента се извършва в двора на..

публикувано на 25.09.21 в 17:18
Град Болярово

Община Болярово с нов горскостопански план

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари. Планът, който ще..

публикувано на 25.09.21 в 15:02