Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словестните дуели пред "Флората" продължават и днес

Словестните дуели пред експозиционния център „Флора“ продължават и днес от 17.30 часа. Първото по рода си събитие в Бургас, озаглавено „Директен сблъсък“, изправи един срещу друг по темата „българския език и промяната му заради технологиите“ писателят Георги Бърдаров и влогърът Арти:

"Смятам, че езикът е жив ораганизъм и като такъв, той търпи промяна, развитие, прераждане и възраждане. Само в рамките на моя живот, който не е толкова дълъг, изразните средства се промениха четири пъти. Първо пишех на пишеща машина, после на голям, тромав компютър, после на лаптоп, сега на телефона и малки дигитални устройства", аргументира се Бърдаров.

"Аз пък съм защитник на това, че българският език трябва да съхрани своята форма. Българският език е нещото, за което дедите на всички присъстващи тук са се борили. Не трябва толкова рязко да се променя", смята влогърът Арти. 

Заместник-кметът по култура Диана Саватева коментира:

"Част от културата и част от това, което ни липсва е умението е да спорим аргументирано. Това, което правите вие е уникално като формат", каза Саватева.

Днес двубоите на тема „традиционно срещу дигитално изкуство“ продължават с участието на бургаския художник и  преподавател по скулптура Атанас Стоянов срещу студентката по графичен дизайн Симона Димитрова. Още словестни дуели ще има за видео и режисура, сцена и театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Известни личности се изправят в словесни дуели пред Флората

Словесни дуели срещат известни личности, за да покажат разликите между дигиталното и традиционното изкуство Няколко поколения известни лица от света на изкуството ще участват в „Директен сблъсък”, за да покажат как дигитализацията променя класическите..

публикувано на 01.06.21 в 10:56

Словесни дуели срещат известни личности, за да покажат разликите между дигиталното и традиционното изкуство

Няколко поколения известни лица от света на изкуството ще участват в „Директен сблъсък”, за да покажат как дигитализацията променя класическите стилове. Събитието, което е едно от първите по рода си в Бургас, ще се проведе на 5-и и 6-и юни от 17:30..

публикувано на 05.06.21 в 10:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към..

обновено на 03.07.24 в 10:52

Катя Христова открива изложбата си "О, миг поспри!"

Художничката Катя Христова открива днес своя изложба в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Тя е под надслов „О, миг поспри“ и включва около 30 картини. В тях авторката пресъздава две теми, които я вълнуват:  "Темите, които ме..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще..

публикувано на 02.07.24 в 12:51

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни..

публикувано на 02.07.24 в 10:55